Buskerud

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buskerud COA.png
Buskerud map.png
Hoofdstad Drammen
Grootste stad Drammen
Oppervlakte 14.908 km²
Inwonertal 253.000
Lengte snelwegennet 21 km
Eerste snelweg ?
Afkorting 6

Buskerud is een fylke in Noorwegen, gelegen in het zuidoosten van het land. Het fylke is iets kleiner dan de helft van Nederland en telt een kwart miljoen inwoners. De hoofdstad is Drammen.

Inleiding

Buskerud is gelegen in het midden van Zuid-Noorwegen, met een korte kustlijn aan het Oslofjord. Het grenst kloksgewijs aan Oppland, Oslo, Akershus, Vestfold, Telemark, Hordaland en Sogn og Fjordane. Het grenst aan meer fylkes dan elk ander fylke in Noorwegen. De hoofdstad Drammen ligt aan de kust, niet ver van Oslo. Andere centra zijn Kongsberg en Hønefoss. In het binnenland liggen grote dorpen als Gol en Geilo. Buskerud is dichtbebost. Naarmate men verder landinwaarts komt worden de bergen hoger, uiteindelijk uitmondend in het berggebied rond de Hardangervidda. De 1.933 meter hoge Folarskardnuten is het hoogste punt van Buskerud.

Per 1 januari 2020 ging Buskerud op in de nieuw ontstane fylke Viken, maar men heeft aangegeven deze samenvoeging weer ongedaan te maken.

Wegennet

Buskerud heeft geen dicht wegennet, met name verder landinwaarts niet. De E18 is de enige motorvei en passeert rond Drammen aan de kust. De E16 verloopt noord-zuid door het oosten van Buskerud. De E134 verloopt oost-west door het zuiden. Er zijn tal van routes tussen Oslo en Bergen waarvan alle varianten door Buskerud lopen. Buiten de E16 en E134 is daarvan ook de route via de RV7 van belang, die via Geilo en de Hardangervidda loopt. De RV35 is een weg van regionaal belang in de regio Hønefoss. De RV23 verloopt via de Oslofjordtunnelen naar Akershus. Mooie routes vindt men vooral in het noordwesten van Buskerud, zoals over de Hardangervidda en door het Hemsedal. Wel zijn veel wegen tijdrovend om te berijden.

Toeristenwegen

Er loopt één nasjonal turistvei door Buskerud;

  • Hardangervidda; Eidfjord - Haugastøl.

Bruggen

Tunnels

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTroms og FinnmarkTrøndelagVestfold og TelemarkVestlandViken