Button copy

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Button copy.jpg
Button copy sign.jpg

Button copy is een type bordontwerp in de Verenigde Staten dat met reflectoren werkt om bewegwijzering reflecterend te maken in het donker.

Kenmerken

Reflecterende button copy in Seattle.
Button copy in California.

Ronde reflecterende knoppen (buttons) worden op de letters en wegnummers geplaatst zodat deze in het donker goed leesbaar zijn. Overdag vallen ze beperkt op, in het donker reflecteren ze zeer goed.

Geschiedenis

Om bewegwijzering in het donker leesbaar te maken moest deze verlicht worden. Dit is kostbaar en vaak niet toepasbaar op veel locaties. Daarom is button copy ontwikkeld, wanneer dit exact is gestart is onduidelijk, maar bewegwijzering in met name California had dit al sinds de jaren '50 op de autosnelwegen. Ze zijn op grote schaal uitgerold in de Verenigde Staten. Vanaf de jaren '80 werd retroreflecterende bewegwijzering ontwikkeld, die veel goedkoper was en de leesbaarheid verbeterde. Sindsdien is button copy in de meeste staten in korte tijd uitgefaseerd. Waar California een voorloper was op wegentechnologie werd het een achterloper op moderne technologieën, pas in 1999 begon California met de introductie van reflecterende bewegwijzering. Arizona was in 2000 de laatste staat waar nog ontwerpspecificaties voor button copy werden uitgebracht. Op dat moment waren er al geen fabrikanten meer die button copy produceerden. In de 20 jaar daarna is button copy in hoog tempo van de Amerikaanse wegen verdwenen, ze waren het langst te vinden in staten als California, Arizona en Ohio.

Zie ook

Referenties