Cần Thơ Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cầu Cần Thơ
QL1A.svg
Can Tho Bridge.jpg
Overspant Mekong
Rijstroken 2x2
Totale lengte 2.750 meter
Hoofdoverspanning 550 meter
Hoogte brugdek 39 meter
Openstelling 24-04-2010
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Cần Thơ Bridge (Vietnamees: Cầu Cần Thơ) is een tuibrug in Vietnam, gelegen bij Cần Thơ in het zuiden van het land.

Kenmerken

De Cần Thơ Bridge overspant één van de takken van de Mekong bij het stadje Cần Thơ. De totale brug is 2.750 meter lang, met een hoofdoverspanning van 550 meter. De brug heeft twee A-vormige pylonen van 175 meter hoogte. Het brugdek ligt maximaal 39 meter boven het water. Het brugdek is 23,1 meter breed. Over de brug loopt de QL1A, de belangrijkste weg van Vietnam, met 2x2 rijstroken. De brug overspant ook het eilandje Cồn Ấu, maar er is geen aansluiting toe. De brug is een tolweg, het tolstation bevindt zich aan de westzijde bij Cần Thơ.

Geschiedenis

Oorspronkelijk waren de zuidelijke provincies van Vietnam alleen per veerdienst over de diverse zijtakken van de Mekong te bereiken. In 2000 opende de Mỹ Thuận Bridge nabij Vĩnh Long. Dit maakte een deel van de Mekongdelta al beter bereikbaar. Een tweede brugverbinding verderop bij Cần Thơ was ook gewenst, en tussen 2004 en 2010 is de brug aangelegd door Japanse bouwbedrijven. De brug opende op 24 april 2010 voor het verkeer, bij openstelling was het de langste tuibrug van Zuidoost-Azië. De aanleg kostte circa $ 342 miljoen en was het duurste brugproject in Vietnam tot dan toe.

Bij de aanleg stortte op 26 september 2007 een deel van de aanbruggen in. Circa 64 arbeiders kwamen hierbij om het leven. Alhoewel het in het verleden gangbaar was dat er doden vielen bij grote bruggenbouwprojecten, is dit zeldzamer geworden. Zulke hoeveelheden doden vallen zelden. Het was één van de dodelijkste bouwincidenten na 2000.

Referenties