CA13 (Honduras)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Honduras CA-13.svg
Honduras CA-13 map.png
CA-13
Begin Puerto Castilla
Einde Corinto (GT)
Lengte 481 km
Route

Centrum.svg Puerto Castillo

Centrum.svg Trujillo

Centrum.svg Corocito

Centrum.svg Tocoa

Centrum.svg Sabá

Centrum.svg La Ceiba

Centrum.svg San Juan Pueblo

Centrum.svg Tela

Centrum.svg El Progreso

Centrum.svg La Lima

Centrum.svg San Pedro Sula Honduras CA-5.svg

Centrum.svg Choloma

Centrum.svg Baracoa

Centrum.svg Puerto Cortes Honduras CA-5.svg

Centrum.svg Omoa

Centrum.svg Cuyamel

Centrum.svg Corinto

Flag of Guatemala.svg Guatemala CA-13.svg

De CA13 is een ruta centroamericana in Honduras. De weg vormt een oost-westroute langs de noordkust, vanaf Puerto Castilla via San Pedro Sula naar de grens met Guatemala bij Corinto. De CA13 is de langste genummerde weg in Honduras met een lengte van 481 kilometer.

Routebeschrijving

De CA13 begint in Puerto Castilla, een kleine haven aan het einde van een schiereiland in de Caribische Zee. De weg voert eerst oostwaarts, later zuidwaarts rond een baai naar het stadje Trujillo. Vanaf Trujillo voert de CA13 landinwaarts, eerst zuidoostwaarts, later westwaarts door een brede agrarische vallei. De meeste plaatsen op de route zijn klein. De weg volgt het stroomdal van de Río Chapagua tot aan Sabá, waarna de CA13 terugloopt naar de Caribische kust. De weg voert hier via het kuststadje La Ceiba.

Vanaf La Ceiba voert de weg weer zuidwestwaarts het binnenland in, door een brede kustvlakte. Naar het zuiden liggen beboste bergen met tropisch regenwoud. De hoogste top is hier 2.450 meter hoog. Uiteindelijk buigt de CA13 weer terug naar de kust bij Tela. Vervolgens maakt de CA13 nogal een omweg via San Pedro Sula. De afstand hemelsbreed van Tela naar Puerto Cortes is maar 45 kilometer, maar via de CA13 en San Pedro Sula is het 145 kilometer. Dit is het grote stroomdal van de Río Chamelecon.

Tussen El Progreso en San Pedro Sula telt de weg 2x2 rijstroken en heeft een ongelijkvloerse aansluiting bij de luchthaven van San Pedro Sula. Vanaf San Pedro Sula tot Puerto Cortes is de CA13 dubbelgenummerd met de CA5. Deze hele route telt 2x2 rijstroken en is één van de langere stukken dubbelbaans weg in Honduras. De weg voert vanaf San Pedro Sula in noordoostelijke richting langs de voet van een gebergte. Bij Puerto Cortes bereikt men dan opnieuw de Caribische kust, waarna de CA13 zuidwestwaarts loopt als enkelbaans weg langs zee naar de grens met Guatemala bij Corinto. Aan Guatemalteekse zijde gaat de CA13 verder naar Puerto Barrios en uiteindelijk Belize.

Geschiedenis

De CA13 is van oudsher een belangrijke transportroute voor de ontginning van de landbouwgebieden voor bananen en koffie. Op de route liggen diverse kustplaatsen die voorheen belangrijke handelsplaatsen waren. Puerto Castilla wordt door Dole gebruikt voor de export van bananen uit Honduras. Er is niet zo veel bekend over de CA13 zelf. De gehele weg is geasfalteerd, in het noordoosten van Honduras is het één van de weinige geasfalteerde wegen.

De brug over de Río Ulúa bij El Progreso is begin jaren '60 aangelegd en opende op 3 maart 1963 voor het verkeer. De brug heet ook wel de 'Puente La Democracia y la Regina'. In 1998 stortte de brug in tijdens overstromingen ten gevolge van orkaan Mitch. De brug is daarna met twee overspanningen gerepareerd, wat circa 2002 voltooid was. Tijdens een aardbeving in 2009 stortte het centrale deel van de oude betonnen cantileverbrug in.[1] De nieuwere overspanning van 2002 bleef intact. De brug is daarna met Japanse steun hersteld.

Referenties

Rutas nacionales in Honduras

CA1CA3CA4CA5CA6CA7CA10CA11CA11ACA13