CA1 (Guatemala)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guatemala CA-1.svg
Guatemala CA-1 map.png
CA-1
Begin La Mesilla (MEX)
Einde San Cristóbal (ES)
Lengte 500 km
Route

Flag of Mexico.svg Mexico-190.svg

Centrum.svg La Mesilla

Centrum.svg Colotenango Guatemala RN-7.svg

Centrum.svg San Sebastián Huehuetenango

Centrum.svg Huehuetenango Guatemala RN-9.svg

Centrum.svg San Francisco El Alto

Centrum.svg San Cristóbal Totonicapán Guatemala RN-1.svg

Centrum.svg Nahualá

Centrum.svg Los Encuentros Guatemala RN-1.svgGuatemala RN-15.svg

Centrum.svg Las Trampas Guatemala RN-11.svg

Centrum.svg Tecpán Guatemala

Centrum.svg Patzicía Guatemala RN-1.svg

Centrum.svg Zaragoza

Centrum.svg Chimaltenango Guatemala RN-14.svg

Centrum.svg Sumpango

Centrum.svg Santa María Cauqué

Centrum.svg San Lucas Sacatepéquez Guatemala RN-10.svg

Centrum.svg Guatemala Guatemala CA-9.svgGuatemala RN-5.svg

Centrum.svg San José Pinula Guatemala RN-18.svg

Centrum.svg El Cerinal Guatemala RN-2.svg

Centrum.svg Barberena

Centrum.svg Cuilapa Guatemala CA-8.svgGuatemala RN-16.svg

Centrum.svg San José Acatempa

Centrum.svg Jutiapa Guatemala RN-23.svg

Centrum.svg El Progreso Guatemala RN-19.svg

Centrum.svg Asuncion Mita

Centrum.svg San Cristóbal

Flag of El Salvador.svg CA1

De CA1 is een ruta centroamericana in Guatemala. De weg vormt een oost-westroute door het midden van het land, vanaf de grens met Mexico bij La Mesilla tot de grens met El Salvador bij San Cristóbal. De weg doet naast de hoofdstad Guatemala ook Quetzaltenango, Huehuetenango en Chimaltenango aan. Diverse delen zijn met vier rijstroken uitgebouwd. De CA1 is de belangrijkste weg van Guatemala en is 500 kilometer lang.

Routebeschrijving

Mexico - Quetzaltenango

De CA1 begint op de grens met Mexico bij La Mesilla. Aan Mexicaanse zijde gaat de carretera federal 190 verder naar Tuxtla Gutiérrez. De grensovergang ligt op circa 900 meter hoogte, en de weg stijgt daarna door een diepe canyon naar 1.800 meter hoogte bij Huehuetenango. Dit is de eerste grote stad in Guatemala en ligt op 80 kilometer van Mexicaanse grens. De weg ligt enigszins buiten Huehuetenango en buigt daarbij ook naar het zuiden af. De route van Huehuetenango naar Quetzaltenango is nogal bochtig, met name het middendeel dat een bergrug volgt. Bij Pologua gaat de weg over een 2.800 meter hoge bergpas. Daarna daalt men af naar de vallei waarin de grote stad Quetzaltenango is gelegen. De CA1 gaat alleen door enkele kleine plaatsen net buiten Quetzaltenango.

Quetzaltenango - Guatemala

Vanaf San Cristóbal Totonicapán bij Quetzaltenango is de weg met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Dit is een bochtige route die over een 3.000 meter hoge bergpas gaat ten oosten van Quetzaltenango. De weg is maar beperkt ongelijkvloers, alleen bij de belangrijkste aansluitingen. De weg passeert net ten noorden van het Lago de Atitlán langs. Bijna de hele route van Quetzaltenango tot Guatemala is zeer bochtig, maar telt wel voortdurend 2x2 rijstroken. De meeste plaatsen zijn klein, maar men moet wel door de stad Chimaltenango. Uiteindelijk daalt men dan af naar de stad Guatemala, die op circa 1.500 meter hoogte ligt.

Guatemala

De stad Guatemala ligt in een vrij vlakke vallei, omringd door bergen. Aan de westkant van de stad daalt de weg van 2.100 naar 1.500 meter hoogte over korte afstand. Dit deel heeft grotendeels drie rijstroken bergopwaarts. In het bebouwde gebied van de stad Guatemala zijn wat meer ongelijkvloerse aansluitingen, maar een echte snelweg is het niet. Men kruist de Anillo Periférico van de stad, waarna midden in het centrum een groot knooppunt ligt. In het oosten van Guatemala stijgt de weg weer naar 1.900 meter hoogte via een bochtige bergroute met 2x2 rijstroken.

Guatemala - El Salvador

Buiten de stad Guatemala versmalt de CA1 al vrij snel weer naar een enkelbaans weg. De weg daalt daarna geleidelijk naar een dal op 700 meter hoogte bij Los Esclavos. Dit gebied heeft minder hoge bergen en is agrarisch. Oostelijk van Los Esclavos ligt een plateau van 1.000 tot 1.300 meter hoogte waar de CA1 overheen loopt. Via Jutiapa en El Progreso maakt de weg een omweg naar de grens met El Salvador bij San Cristóbal. Aan Salvadoriaanse zijde gaat de CA1 verder naar Santa Ana en San Salvador.

Geschiedenis

De CA1 is van oudsher de belangrijkste weg van Guatemala, zowel voor binnenlands verkeer als voor transport naar de buurlanden. Het is de voornaamste grensoverschrijdende route met Mexico. Het deel tussen Quetzaltenango en Guatemala is geheel met 2x2 rijstroken uitgevoerd, de enige weg van Guatemala die over een grote afstand vier rijstroken heeft. Dit is de belangrijkste interstedelijke verbinding van het land. Het traject tussen Chimaltenango en Guatamala is het eerste deel dat verbreed is, vermoedelijk al in de jaren '90 en wellicht nog eerder. Het grootste deel van de route is ergens tussen 2006 en 2010 naar 2x2 rijstroken verbreed, maar het deel tussen Tecpán Guatemala en Chimaltenango is pas in de periode 2011-2013 naar 2x2 rijstroken verbreed.

Er is niet veel bekend over de aanleg van de wegen in de stad Guatemala. Dit is al in of voor de jaren '90 uitgebouwd naar de huidige toestand met gescheiden rijbanen en deels ongelijkvloerse aansluitingen. Mogelijk is het grote knooppunt in het centrum al in de jaren '60 aangelegd. Tussen 1991 en 1993 zijn enkele flyovers in het oostelijk deel van Guatemala aangelegd.

Oostelijk van Guatemala is in 2005 begonnen om een 12 kilometer lang nieuw tracé rond El Cerinal en Barbarena aan te leggen, wat men een autopista noemt. Dit is pas na 12 jaar op 13 december 2017 opengesteld.[1][2] Circa 2010 opende een tweede rijbaan bij Cuilapa om een steil deel te ontlasten.

Rond de stad Chimaltenango is een zuidelijke rondweg met 2x2 rijstroken aangelegd die de gehele stad bypasst. De rondweg is op 12 april 2019 opengesteld.[3]

Referenties

Rutas nacionales in Guatemala

CA1CA2CA8CA9CA10CA11CA12CA13CA14

RN1RN2RN5RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19RN20RN23FTN