CA1 (Honduras)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Honduras CA-1.svg
Honduras CA-1 map.png
CA-1
Begin El Amatillo (ES)
Einde San Marcos de Colón (NIC)
Lengte 153 km
Route

Flag of El Salvador.svg CA1

Centrum.svg El Amatillo

Centrum.svg Nacaome

Centrum.svg Jicaro Galan Honduras CA-5.svg

Centrum.svg San Lorenzo

Centrum.svg Choluteca Honduras CA-3.svg

Centrum.svg San Marcos de Colón

Flag of Nicaragua.png NIC-1.svg

De CA1 is een ruta centroamericana in Honduras, gelegen in het zuiden van het land. De weg vormt een verbinding tussen de grens met El Salvador via Choluteca tot de grens met Nicaragua. De weg is 153 kilometer lang.

Routebeschrijving

De CA1 begint op de grens met El Salvador bij het dorp El Amatillo. Ter plaatse zijn twee bruggen over de Río Goascorán, die de grens vormt. De weg voert oostwaarts door licht heuvelachtig gebied, niet ver van de Pacifische kust, die bestaat uit wetlands. Bij San Lorenzo verspringt de CA1 een stukje naar het zuiden. De weg is enkelbaans en voert door agrarisch gebied met kleine dorpen, de enige plaats van omvang op de route is Choluteca, waar een noordelijke rondweg ligt. Oostelijk van Choluteca loopt de CA1 de bergen in en en stijgt naar circa 1.100 meter hoogte. De laatste plaats voor de grens met Nicaragua is San Marcos de Colón. Aan Nicaraguaanse zijde gaat de NIC-1 verder naar Managua.

Geschiedenis

De CA1 is van oudsher de transitroute van El Salvador naar Nicaragua. Voor binnenlands verkeer in Honduras is de CA1 van wat minder belang, maar het is wel de enige doorgaande weg langs de Pacifische kust, die verder slecht toegankelijk is vanwege de wetlands. Mede daardoor heeft Honduras geen haven van omvang aan de Pacifische Oceaan. De stad Choluteca is de belangrijkste op de route in Honduras, waar een noordelijke rondweg is aangelegd, de Anillo Periférico. Op de oude route door het centrum ligt een kleine hangbrug over de Río Choluteca. Deze brug is in 1937 opengesteld. De periférico gaat over de noordelijke rondweg die in de jaren '70 is aangelegd.

In 1998 werd Honduras getroffen door orkaan Mitch. De infrastructuur van het land werd grotendeels verwoest, de oude hangbrug in Choluteca overleefde de overstromingen, maar de aansluitende wegen waren weggeslagen. De brug van de noordelijke rondweg overleefde ook de overstromingen, maar de rivierbedding was gewijzigd waardoor de nog overeind staande rivierbrug niet meer de rivier overspande. Ook hier was de aansluitende weginfrastructuur volledig verdwenen door de overstromingen.

Referenties


Rutas nacionales in Honduras

CA1CA3CA4CA5CA6CA7CA10CA11CA11ACA13