CA2 (Guatemala)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guatemala CA-2.svg
Guatemala CA-2 map.png
CA-2
Begin El Carmen (MEX)
Einde Ciudad Pedro de Alvarado (ES)
Lengte 328 km
Route

Flag of Mexico.svg Mexico-200.svg

Centrum.svg El Carmen

Centrum.svg Malacatán Guatemala RN-1.svg

Centrum.svg Catarina Guatemala RN-8.svg

Centrum.svg Pajapita

Centrum.svg Coatepeque Guatemala RN-13.svg

Centrum.svg San Sebastián Guatemala RN-9.svg

Centrum.svg Mazatenango

Centrum.svg San Bernardino

Centrum.svg San Antonio Suchitepéquez

Centrum.svg Río Bravo

Centrum.svg Cocales Guatemala RN-11.svg

Centrum.svg Santa Lucía Cotzumalguapa

Centrum.svg Escuintla Guatemala CA-9.svgGuatemala RN-14.svg

Centrum.svg Taxisco

Centrum.svg Chiquimulilla Guatemala RN-16.svg

Centrum.svg Ciudad Pedro de Alvarado

Flag of El Salvador.svg CA2

De CA2 is een ruta centroamericana in Guatemala. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van het land, vanaf de grens met Mexico bij El Carmen tot de grens met El Salvador bij Ciudad Pedro de Alvarado. De weg voert door de kustvlakte, maar doet geen grotere steden aan, zoals de CA1 dat wel doet. De enige plaats van omvang is Escuintla. De CA2 is 328 kilometer lang.

Routebeschrijving

De CA2 begint bij El Carmen op de grens met Mexico, aan Mexicaanse zijde gaat de carretera federal 200 verder naar Tapachula en Tehuantepec. De weg voert eerst zuidwaarts, verder naar de Pacifische kustregio toe, en voert dan oostwaarts. De weg voert langs de voet van de Sierra Madre de Chiapas. De bergen worden naar het oosten toe lager. De weg zelf voert door laagland en kent weinig hoogteverschillen. Anders dan elders langs de Pacifische kust is de kustregio in Guatemala maar weinig bebost, met voornamelijk agrarisch land. De plaatsen op de route zijn klein, alleen Escuintla is nog van enig belang. De afstand tot de Pacifische Oceaan varieert van 15 tot 50 kilometer, en de weg passeert op 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Guatemala langs. De weg is grotendeels enkelbaans, maar het middendeel tussen Santa Lucía Cotzumalguapa en Escuintla kent een stuk met 2x2 rijstroken. Rond Escuintla zijn ook enkele ongelijkvloerse aansluitingen. De CA2 eindigt op de grens met El Salvador bij Ciudad Pedro de Alvarado, aan Salvadoriaanse zijde gaat de CA2 verder naar Acajutla en San Salvador.

Geschiedenis

Van oudsher heeft Guatemala twee oost-westverbindingen door het land. De belangrijkste is de route door de hooglanden, de CA1. De CA2 is daaraan altijd wat secundair geweest, voornamelijk ook omdat er geen grote plaatsen in de kustregio liggen. De weg is als transitroute echter wel meer geschikt voor vrachtverkeer tussen Mexico en Centraal-Amerika, omdat er nauwelijks hoogteverschillen zijn. Echter er liggen geen grote steden in het zuidoosten van Mexico in het verlengde. Desondanks is het maar één van twee belangrijke grensovergangen tussen Mexico en Guatemala. Er is verder niet zo veel bekend over de geschiedenis van de CA2. Het dubbelbaans deel tussen Santa Lucía Cotzumalguapa en Escuintla is al voor 2003 aangelegd.

Referenties


Rutas nacionales in Guatemala

CA1CA2CA8CA9CA10CA11CA12CA13CA14

RN1RN2RN5RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19RN20RN23FTN