CA2 (Honduras)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CA-2
Begin Villa de San Antonio
Einde Goascorán
Lengte 96 km
Route

Villa de San Antonio

Goascorán

De CA2 is een ruta centroamericana in Honduras. De weg vormt een noord-zuidroute in het zuiden van het land, vanaf Villa de San Antonio naar Goascorán. De weg is 96 kilometer lang.

Routebeschrijving

De CA2 is over de volledige lengte een dubbelbaans weg met 2x2 rijstroken vanaf de CA5 in Villa de San Antonio, niet ver van Tegucigalpa, tot aan de CA1 bij Goascorán. De weg voert door een vallei tussen twee bergketens in. De weg is nogal bochtig maar er liggen vrijwel geen plaatsen aan de weg zelf. Het zuidelijk deel verloopt dicht langs de grens met El Salvador.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk als de RN112 genummerd. De weg was tot in de jaren 2000 een kronkelige zandweg door de bergen. Al in 2008 is gestart met de bouw van een nieuwe dubbelbaans weg in deze corridor en de werkzaamheden waren in 2014 deels gereed. De bouw lag daarna enige tijd stil en is in de periode 2018-2022 verder uitgevoerd. De officiële openstelling volgde op 19 januari 2022.[1][2] Met de nieuwe weg had Honduras een dubbelbaans route vanaf de Caribische naar Pacifische kust. Aan de Pacifische kust heeft Honduras geen haven, maar de CA2 sluit aan op de weg naar de haven van La Unión in El Salvador, die net over de grens ligt. Het project heet ook wel de 'Canal Seco' (Droog Kanaal), als alternatieve landbrug tussen beide wereldzeeën.

Referenties

Rutas nacionales in Honduras

CA1CA2CA3CA4CA5CA6CA7CA10CA11CA11ACA13