CA3 (Honduras)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Honduras CA-3.svg
Honduras CA-3 map.png
CA-3
Begin Choluteca
Einde Guasaule (NIC)
Lengte 45 km
Route

Centrum.svg Choluteca Honduras CA-1.svg

Centrum.svg San Jeronimo

Centrum.svg Guasaule

Flag of Nicaragua.png NIC-24.svg

De CA3 is een ruta centroamericana in Honduras. De weg vormt een korte noord-zuidverbinding in het uiterste zuiden van het land, vanaf Choluteca tot de grens met Nicaragua bij Guasaule. De CA3 is 45 kilometer lang.

Routebeschrijving

De CA3 begint in Choluteca, tevens de grootste plaats op de route. De weg voert rond een laag gebergte, niet ver van de Pacifische kust. Er liggen alleen enkele kleine dorpen op de route. Het is een vrij snelle en redelijk uitgebouwde weg, met lange rechte stukken en weinig bochtige delen. De hoogteverschillen zijn ook klein. Bij Guasaule volgt de grens met Nicaragua, waarna de NIC-24 verder gaat naar Chinandega.

Geschiedenis

De CA3 is min of meer de historische kustroute tussen Honduras en Nicaragua. Het is ook een alternatieve route op weg van El Salvador naar Managua. Er is weinig bekend over de aanleggeschiedenis. De weg heeft een kleine brug over de grensrivier met Nicaragua. In 1968 werd tot de aanleg van de brug besloten door de regeringen van Nicaragua en Honduras, en is kort daarna aangelegd.[1] De brug werd in 1998 tijdens orkaan Mitch verwoest en is daarna met Japanse steun herbouwd. De grensbrug heropende op 20 augustus 2002.[2]

Referenties

Rutas nacionales in Honduras

CA1CA3CA4CA5CA6CA7CA10CA11CA11ACA13