CA4 (Honduras)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Honduras CA-4.svg
Honduras CA-4 map.png
CA-4
Begin San Pedro Sula
Einde Ocotepeque (ES)
Lengte 246 km
Route

Centrum.svg San Pedro Sula Honduras CA-5.svg

Centrum.svg Santa Elena

Centrum.svg Cofradía

Centrum.svg Quimistan

Centrum.svg Sula

Centrum.svg La Entrada Honduras CA-11.svg

Centrum.svg Santa Rosa de Copán

Centrum.svg Cucuyagua

Centrum.svg Lucerna

Centrum.svg La Labor

Centrum.svg Ocotepeque Honduras CA-10.svg

Flag of El Salvador.svg CA4

De CA4 is een ruta centroamericana in Honduras. De weg vormt een noord-zuidroute in het westen van het land, vanaf de stad San Pedro Sula tot de grens met El Salvador nabij Ocotepeque. De CA4 is 246 kilometer lang.

Routebeschrijving

De CA4 begint net ten zuiden van de tweede stad van Honduras, San Pedro Sula, op de CA5. De weg voert eerst westwaarts door een smal en bochtig dal, daarna door een bredere vallei. De weg voert in zuidwestelijke richting langs diverse dorpen, niet ver van de grens met Guatemala. De bergen in de omgeving zijn bebost en circa 1.500 meter hoog. Tot La Entrada zijn de hoogteverschillen op de CA4 niet zo groot. Ten zuiden daarvan stijgt de weg naar het op 1.100 meter hoogte gelegen Santa Rose de Copán. Naar het zuiden ligt de 2.849 meter hoge Cerro Las Minas, de hoogste berg in Honduras. Het steilste en bochtigste deel van de CA4 ligt net voor Ocotepeque, waar de weg over een 2.000 meter hoge bergpas gaat. Daarna daalt men af naar het op 800 meter hoogte gelegen Ocotepeque. Daarna volgt de CA4 een vallei zuidwaarts naar de grens met El Salvador. Aan Salvadoriaanse zijde gaat de CA4 verder naar San Salvador.

Geschiedenis

De CA4 is van oudsher de verbinding tussen twee van de grotere steden in Centraal-Amerika, San Pedro Sula en San Salvador. San Pedro Sula is de tweede stad van Honduras, maar was historisch gezien de belangrijkste stad van het land omdat er een spoorlijn vanaf de Caribische Zee werd aangelegd naar San Pedro Sula die vanwege geldgebrek niet verder naar Tegucigalpa verlengd kon worden in de 19e eeuw. De stad groeide daarna uit tot een regionaal centrum. Het stadje Ocotepeque ligt strategisch, vlakbij de grens met zowel El Salvador als Guatemala. In 1969 werd rond Ocotepeque een korte oorlog tussen El Salvador en Honduras gevochten.

De CA4 zelf is een redelijk belangrijke doorgaande weg, maar is nergens hoogwaardig uitgebouwd, alhoewel de weg wel volledig geasfalteerd is.

Referenties


Rutas nacionales in Honduras

CA1CA3CA4CA5CA6CA7CA10CA11CA11ACA13