CA5 (Honduras)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf CA5)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Honduras CA-5.svg
Honduras CA-5 map.png
CA-5
Begin Puerto Cortes
Einde San Lorenzo
Lengte 396 km
Route

Centrum.svg Puerto Cortes Honduras CA-13.svg

Centrum.svg Baracoa

Centrum.svg Bijao

Centrum.svg Choloma

Centrum.svg San Pedro Sula Honduras CA-13.svg

Centrum.svg Chamelecón Honduras CA-4.svg

Centrum.svg Villanueva

Centrum.svg Potrerillos

Centrum.svg Siguatepeque

Centrum.svg Comayagua

Centrum.svg Zambrano

Centrum.svg Tegucigalpa Honduras CA-6.svg

Centrum.svg Jicaro Galan Honduras CA-1.svg

De CA5 is een ruta centroamericana in Honduras. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Puerto Cortes aan de Caribische Zee, via San Pedro Sula en de hoofdstad Tegucigalpa naar San Lorenzo nabij de Pacifische Oceaan. De CA5 is de belangrijkste weg van Honduras en is 396 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het noordelijk deel tussen Puerto Cortes en San Pedro Sula valt samen met de CA13. Puerto Cortes is de belangrijkste haven van Honduras en in het oude stadsdeel is een ongelijkvloerse aansluiting met de CA13. Beide wegen zijn dan dubbelgenummerd tot de tweede stad San Pedro Sula. De CA5 is tussen beide steden volledig met 2x2 rijstroken uitgevoerd en voert langs de rand van een gebergte door een brede vallei. Er liggen vrij veel dorpen op de route. De CA5 is weliswaar dubbelbaans, maar is bijna geheel gelijkvloers.

Rond het centrum van San Pedro Sula ligt een ringweg, waar de CA5 overheen loopt. In San Pedro Sula slaat ook de CA13 af. Net ten zuiden van de stad eindigt ook de CA4 uit San Salvador. Ten zuiden van San Pedro Sula telt de CA5 nog een stukje 2x2 rijstroken, maar versmalt dan naar enkelbaans. Zuidelijker liggen alleen kleine plaatsen op de route en worden de bergen wat hoger. De weg voert langs het Lago Yojoa, ten oosten van de 2.744 meter hoge Montaña de Santa Barbara, één van de hoogste bergen in Honduras.

De CA5, vermoedelijk tussen Comayagua en Tegucigalpa.

Vlak voor Siguatepeque stijgt de weg naar circa 1.100 meter hoogte, maar is vrij breed en goed uitgebouwd, maar wel wat bochtig. De bypass van Siguatepeque telt kortstondig 2x2 rijstroken. Daarna volgt een wat bochtig deel door een canyon met 2+1 rijstroken tot Comayagua. De bypass van Comayagua telt ook 2x2 rijstroken, en is bovendien volledig ongelijkvloers, een soort korte autopista. Zuidelijk van Comayagua telt de weg ook nog een stukje 2x2 rijstroken, maar dit is niet volledig ongelijkvloers.

Tussen Comayagua en de hoofdstad Tegucigalpa gaat de CA5 over een circa 1.500 meter hoge bergpas. Dit deel telt 4 rijstroken, maar heeft grotendeels geen gescheiden rijbanen. Op het vlakkere deel verder tot Tegucigalpa zijn wel grotendeels gescheiden rijbanen. Men bereikt Tegucigalpa vanaf het noordwesten, en de CA5 is semi-ongelijkvloers uitgevoerd. De weg voert ten zuiden van het centrum langs, maar wel dwars door de stad. De weg slaat in Tegucigalpa naar het zuiden af, en passeert langs de luchthaven. Ook dit deel telt 2x2 rijstroken. In het zuiden van de stad kruist men de Anillo Periférico.

Ten zuiden van Tegucigalpa is de CA5 minder goed uitgebouwd, enkelbaans en bochtig, en voert over een 1.500 meter hoog plateau. De afdaling naar de Pacifische kustvlakte is ook vrij bochtig. Uiteindelijk daalt men naar minder dan 100 meter hoogte en eindigt de weg in het gehucht Jicaro Galan, vlak voor San Lorenzo, op de CA1.

Geschiedenis

De CA5 is van oudsher de belangrijkste weg van Honduras. Het verbindt de twee grootste steden met elkaar, Tegucigalpa en San Pedro Sula, maar ook met de belangrijkste haven van Honduras, van belang voor de export van bananen en koffie die op het platteland verbouwd worden.

Het deel ten zuiden van Tegucigalpa is slechter uitgebouwd, en sinds 2022 is de RN112 tussen Comayagua en Goascoran met 2x2 rijstroken uitgevoerd,[1][2] waardoor dit een snellere route naar het zuiden van Honduras is, voor doorgaand verkeer dat niet in of bij Tegucigalpa hoeft te zijn. De opwaardering van de RN112 is vooral bedoeld voor transport naar de Salvadoriaanse haven van La Unión, maar is ook sneller voor verkeer vanaf Comayagua richting Choluteca en het zuidwesten van Nicaragua.

De CA5 is de enige interstedelijke route die over langere afstanden met 2x2 rijstroken is uitgerust. De weg is dubbelbaans vanaf Puerto Cortes tot ten zuiden van San Pedro Sula, en vanaf Comayagua tot Tegucigalpa. Doorgaand verkeer kan rond de hoofdstad Tegucigalpa ook gebruikmaken van de Anillo Periférico die rond de west- en zuidkant van de stad loopt.

Het is niet bekend wanneer het dubbelbaans deel van Puerto Cortes tot San Pedro Sula is aangelegd, maar in elk geval in of voor de jaren '90. Circa 2013 kwam de verbreding tussen Villa de San Antonio en Tegucigalpa verbreed over de bergpas.

Toekomst

Het is gepland om rond San Pedro Sula een nieuwe autopista aan te leggen voor doorgaand (vracht)verkeer.[3]

In 2012 is een concessie gegund aan Covi Honduras S.A. om de resterende delen van de CA5 tussen Puerto Cortes en de RN112 bij Villa de San Antonio ten zuiden van Comayagua naar vier rijstroken te verbreden.[4] De aanleg begon in september 2014.[5]

Tol

Op enkele delen van de CA5 wordt tol geheven.

Referenties

Rutas nacionales in Honduras

CA1CA2CA3CA4CA5CA6CA7CA10CA11CA11ACA13