CA9 (Guatemala)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf CA9)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guatemala CA-9.svg
Guatemala CA-9 map.png
CA-9
Begin Puerto Barrios
Einde Puerto San José
Lengte 405 km
Route

Centrum.svg Puerto Barrios

Centrum.svg Entre Rios Guatemala CA-13.svg

Centrum.svg Morales Guatemala CA-13.svg

Centrum.svg Los Amates

Centrum.svg Gualán

Centrum.svg Río Hondo Guatemala CA-10.svg

Centrum.svg Teculután

Centrum.svg El Rancho Guatemala CA-14.svg

Centrum.svg Guastatoya

Centrum.svg Sanarate Guatemala RN-19.svg

Centrum.svg Guatemala Guatemala CA-1.svgGuatemala RN-5.svg

Centrum.svg Villa Nueva

Centrum.svg Amatitlán

Centrum.svg Escuintla Guatemala CA-2.svgGuatemala RN-14.svg

Centrum.svg Puerto San José

De CA9 is een ruta centroamericana in Guatemala. De weg vormt een noord-zuidroute door het gehele land, vanaf Puerto Barrios aan de Caribische Zee tot Puerto San José aan de Pacifische Oceaan. Het is daarmee een intercontinentale route. De weg verloopt via de hoofdstad Guatemala en is 405 kilometer lang.

Routebeschrijving

Puerto Barrios - Guatemala

De CA9 begint in de havenstad Puerto Barrios, de grootste stad aan de Caribische kust van Guatemala. De weg draait al snel naar het zuidwesten en voert door een brede riviervallei landinwaarts. De weg volgt de Río Motagua, één van de belangrijkste rivieren van het land. De plaatsen op de route zijn vrij klein. Dieper landinwaarts loopt er een bergketen parallel ten noorden van de CA9, met toppen tot 3.000 meter. De weg kent echter weinig hoogteverschillen tot El Rancho, waar men het rivierdal verlaat.

De weg stijgt dan over vrij korte afstand van 400 naar 900 meter. Vanaf Sanarate telt de weg 2x2 rijstroken, en vormt daarna een bochtige route door het bergachtige terrein ten noordoosten van de hoofdstad Guatemala. De weg is in eerste instantie weliswaar bochtig, maar overbrugt weinig hoogteverschil tot vlak voor Guatemala. De hoofdstad is hoger gelegen op 1.500 meter.

Guatemala - Puerto San José

In de hoofdstad Guatemala is de weg semi-ongelijkvloers uitgebouwd. Men kan via het centrum, maar ook via de Anillo Periférico die langs de westkant van het centrum gaat en een snelwegachtige verbinding is, met een groot dalviaduct. In de hoofdstad kruist men ook de CA1. In het zuiden van de hoofdstad daalt men af door een suburbaan gebied dat zich vrij ver uitstrekt. De weg telt 2x2 rijstroken tot Escuintla, waar men de CA2 kruist. Daarbij daalt de weg flink van 1.300 naar 300 meter, omringd oor vulkanen, waaronder de 3.976 meter hoge Acatenango.

Het hoogland maakt echter vrij abrupt plaats voor de vlakke kustregio. De kustvlakte is hier ongeveer 40 kilometer breed. Vanaf Escuintla heeft men twee opties, een oostelijke of westelijke route die beiden weer in Puerto San José aankomen. De oostelijke route telt 2x2 rijstroken en komt in de haven van Puerto San José uit. Hier eindigt de CA9.

Geschiedenis

De CA9 is een belangrijke transitroute voor vracht. Goederen van en naar de hoofdstad Guatemala worden zowel vanuit Puerto Barrios als Puerto San José aangevoerd, en het grootste deel van de export van Guatemala gaat in één van deze twee steden op schepen. Beiden zijn de belangrijkste havensteden van Guatemala. De weg is daarom over een vrij lang stuk met 2x2 rijstroken uitgevoerd vanaf Sanarate tot Puerto San José, een afstand van 165 kilometer.

In 1951 is in het noorden van Guatemala de Puente Belice aangelegd, met 2x2 rijstroken. De Anillo Periférico in Guatemala is begin jaren '70 aangelegd, inclusief de Puente Martín Prado Vélez.

Vanaf Guatemala naar het noordoosten is de weg buiten de stad vanaf circa 2005 naar 2x2 rijstroken verbreed, in eerste instantie tot Agua Caliente, in 2011 verder tot Sanarate.

Het deel tussen Guatemala, Escuintla en Puerto San José is al voor 2003 naar 2x2 rijstroken verbreed, wanneer exact is niet bekend.

Toekomst

In 2018 is een aanbesteding gestart om 41 kilometer van de met reeds 2x2 rijstroken uitgevoerde CA9 tussen Escuintla en Puerto Quetzal ongelijkvloers te maken en op te waarderen tot autopista met tolheffing.[1] De snelweg wordt mogelijk medio 2021 opengesteld.[2]

Referenties

Rutas nacionales in Guatemala

CA1CA2CA8CA9CA10CA11CA12CA13CA14

RN1RN2RN5RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19RN20RN23FTN