Calamiteitendoorsteek

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf CADO)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CADO met verplaatsbare barrier in de middenberm op de A50 ten zuiden van de Tacitusbrug.

Een calamiteitendoorsteek of CADO is een plaats waar de geleiderail kan worden verwijderd, om in het geval van calamiteiten of wegwerkzaamheden een doorsteek door de middenberm of tussenberm te maken naar een andere rijbaan. Een rijbaan wordt op die manier toegankelijk voor hulpdiensten. Ook kan het verkeer zo makkelijk worden omgeleid, zonder gebruik te hoeven maken van andere wegen. Calamiteitendoorsteken komen over het algemeen alleen voor bij autosnelwegen en dubbelbaans autowegen of expresswegen, maar ze bestaan ook tussen hoofdweg en parallelweg.

In Nederland worden calamiteitendoorsteken in rijkswegen vaak aangeduid met een rood bordje naast de rijbaan, met daarop de tekst 'CADO' en de bijbehorende kilometerstand. Een CADO is in de middenberm vaak zichtbaar doordat de rijbaanverharding van de beide rijbanen doorloopt; daarnaast is vaak te zien dat geleiderail of barrier in de middenberm vaak makkelijk te demonteren of te verplaatsen is.

In 2021 waren er 161 CADO's in Nederland, waarvan 115 ter plaatse geopend kunnen worden en 46 op afstand bedienbaar zijn, vooral bij tunnels.