CG-1 (Andorra)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CG-1.svg
CG-1 Andorra map.png
CG-1
Begin Andorra-la-Vella
Einde Juberri (E)
Lengte 11 km
Route

Centrum.svg Andorra-la-Vella CG-2.svgCG-3.svg

Centrum.svg Santa Coloma

Centrum.svg Santa Julia de Loria

Flag of Spain.png N-145.svg

De CG-1 is een carretera general in Andorra. De weg verbindt de stad Andorra-la-Vella met Spanje en is 11 kilometer lang.

Routebeschrijving

In Andorra-la-Vella gaat de CG-2 uit Soldeu over in de CG-1, samen vormen deze wegen de transitroute van Frankrijk naar Spanje. De CG-1 is een enkelbaans weg en de meeste aansluitingen zijn rotondes, soms met creatieve vormen. De weg is deels uitgevoerd met een wisselstrook. De weg voert door het dichtbebouwde dal van de rivier de Valira. De bergen in de directe omgeving zijn maximaal 2.600 meter hoog, en de CG-1 daalt van 1.000 meter in Andorra-la-Vella naar 850 meter op de grens met Spanje. Aan Spaanse zijde gaat de N-145 verder naar La Seu d'Urgell en Lleida.

Geschiedenis

De CG-1 is de belangrijkste weg van Andorra en de voornaamste verbinding naar het buitenland voor algemeen transport. Toeristen komen ook vaak over de CG-2 in verband met de skigebieden, maar voor algemeen vervoer is de CG-1 naar Spanje belangrijker. De weg heet ook wel de Carretera d'Espanya. De weg is in 1913 in gebruik genomen.

Referenties


carreteras generales in Andorra

CG-1.svg CG-2.svg CG-3.svg CG-4.svg CG-5.svg CG-6.svg