CG-2 (Andorra)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CG-2
Begin Andorra-la-Vella
Einde El Pas de la Casa (F)
Lengte 32 km
Route

Andorra-la-Vella

Les Escaldes

Encamp

Canillo

Soldeu

El Pas de la Casa

De CG-2 is een carretera general in Andorra. De weg verbindt de hoofdstad Andorra-la-Vella met Frankrijk. De CG-2 is met 32 kilometer de langste genummerde weg van Andorra.

Routebeschrijving

De CG-2 begint in de hoofdstad Andorra-la-Vella. De andere kant op loopt vanaf hier de CG-1 naar Spanje. De CG-2 volgt het smalle dal van de Valira en stijgt behoorlijk. Incidenteel zijn er klimstroken. Het beginpunt in de hoofdstad ligt rond 1.000 meter, maar men stijgt snel naar 1.800 meter bij Soldeu en vervolgens verder naar de 2.408 meter hoge Puerto de Envalira. De grens ligt echter een stuk oostelijker. Men daalt eerst af naar El Pas de la Casa, dat op 2.100 meter hoogte ligt, waarna de grens met Frankrijk volgt. Aan Franse zijde gaat de N22 verder richting Ax-les-Thermes en Bourg-Madame.

Geschiedenis

De CG-2 is de enige doorgaande verbinding tussen Andorra en Frankrijk en is daarom van groot belang. Er zijn tal van skigebieden in de dorpen en hellingen rond de CG-2, dus het verkeer kan behoorlijk druk zijn. De weg is sinds 1933 doorgaand te berijden. Tussen 1960 en 1994 was de weg genummerd als de N-2. Sindsdien is het de CG-2. Tussen 1999 en 2002 is een tunnel onder de Puerto de Envilara aangelegd. Dit is een toltunnel en de Túnel d’Envalira is op 29 september 2002 opengesteld voor het verkeer. Doorgaand verkeer van Andorra naar Frankrijk hoeft niet meer over de bergpas en door het drukke El Pas de la Casa, waar men op grote schaal goedkope producten inslaat.

De CG-2 komende vanuit de Túnel d’Envalira.

Referenties


carreteras generales in Andorra