CG-4 (Andorra)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CG-4.svg
CG-4 Andorra map.png
CG-4
Begin La Massana
Einde Pal (E)
Lengte 18 km
Route

Centrum.svg La Massana CG-3.svg

Centrum.svg Erts CG-5.svg

Centrum.svg Pal

Flag of Spain.png

De CG-4 is een carretera general in Andorra. De weg vormt een oost-westverbinding vanaf La Massana tot de grens met Spanje bij Pal, maar het is geen doorgaande internationale verbinding. De CG-4 is 18 kilometer lang, waarvan functioneel tot de laatste bebouwde kom 6 kilometer.

Routebeschrijving

In La Massana slaat de CG-4 van de CG-3 af, op circa 1.200 meter hoogte. De weg voert eerst noordwestwaarts naar Erts, waar de CG-5 afslaat, en dan zuidwestwaarts naar Pals, een dorp op ruim 1.500 meter hoogte. Dit is de laatste plaats op de route, maar de CG-4 stijgt nog verder de bergen in en ontsluit enkele skigebieden. Het is een moderne tweestrooks weg tot bijna 2.100 meter hoogte, waarna een keerplaats volgt en de weg als smalle asfaltweg verder loopt over een berghelling. De weg eindigt op de grens met Spanje op de bergpas Port de Cabús op 2.302 meter hoogte. Vanaf hier gaat een onverharde bosweg (niet meer dan twee sporen) verder naar het Spaanse gehucht Tor.

Geschiedenis

De CG-4 is vooral van belang voor de ontsluiting van enkele dorpen en skigebieden in het westen van Andorra. De weg loopt door tot de grens met Spanje, maar dit heeft geen belang voor doorgaand verkeer, aan Spaanse zijde loopt alleen een bosweg verder die niet geschikt is voor personenauto's. Dit is de hoogste geasfalteerde weg van Andorra.

Referenties


carreteras generales in Andorra

CG-1.svg CG-2.svg CG-3.svg CG-4.svg CG-5.svg CG-6.svg