Northern Mariana Islands

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf CNMI)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Saipan
Grootste stad Saipan
Oppervlakte 464 km²
Inwonertal 47.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting MP

De Commonwealth of the Northern Mariana Islands (CNMI) zijn een commonwealth van de Verenigde Staten, gelegen in de westelijke Pacifische Oceaan. De hoofdstad is Saipan. De eilanden tellen 47.000 inwoners.

Inleiding

Geschiedenis

De Northern Mariana Islands bestaan uit 14 eilanden in de westelijke Pacifische Oceaan, waarvan er drie permanent bewoond zijn, van noord naar zuid de eilanden Saipan, Tinian en Rota. 60 kilometer zuidelijker ligt Guam. Saipan ligt 2.600 kilometer ten oosten van Manila en 2.400 kilometer ten zuiden van Tokyo. De meeste eilanden zijn licht bergachtig. Het grootste deel van de bevolking woont op Saipan, de andere eilanden kennen maar één of twee dorpen of zijn helemaal niet bewoond. Het eiland Saipan is enigszins verstedelijkt.

De eilanden hebben een tropisch maritiem klimaat met nauwelijks temperatuurverschillen gedurende het jaar. Saipan staat in het Guinness Book of Records als de meest stabiele plaats ter wereld qua temperaturen. Het is het hele jaar door rond 30°C. Er is sprake van een nat en droger seizoen. Er valt bijna 1.800 mm neerslag per jaar, maar dat is relatief sterk geconcentreerd in de periode van juli tot november, in de andere maanden valt minder dan 100 mm regen. De eilanden zijn gevoelig voor tyfoons.

Bestuur

De formele naam is de Commonwealth of the Northern Mariana Islands (CNMI), en de eilanden hebben de status van een 'unincorporated territory' van de Verenigde Staten. De Mariana Islands omvatten ook Guam, maar die heeft een aparte status. Inwoners van de Northern Mariana Islands zijn Amerikaans staatsburger, maar hebben geen stemrecht in het Amerikaanse congres. Ze zijn wel vertegenwoordigd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden middels een gedelegeerde, maar deze heeft geen stemrecht. De eilanden worden bestuurd door een gouverneur.

Demografie

Het inwonertal van de Northern Mariana Islands piekte op 69.000 in 2000, om daarna te krimpen naar 47.000 in 2020. De bevolking is divers, ongeveer 40% is van Filipijnse afkomst, 35% van inheemse Chamorro afkomst, 8% Micronesisch en 7% Chinees. Er wonen vrijwel geen blanke Amerikanen op de eilanden.

Economie

De eilanden vielen buiten de meeste Amerikaanse arbeidswetgeving en was voorheen een centrum van de textielindustrie en andere laagbetaalde banen. Sinds 2005 neemt deze economische sector sterk af, waarmee het inwonertal ook flink is gedaald, tussen 2000 en 2010 met 22%. Het toerisme naar deze gebieden neemt ook af, de meeste toeristen in de regio gaan naar het meer ontwikkelde Guam. De eilanden zijn sterk afhankelijk van de Amerikaanse overheid.

Geschiedenis

De eilanden werden in 1521 geclaimd door Spanje. In 1899 werden de eilanden verkocht aan Duitsland, terwijl Guam onderdeel werd van de Verenigde Staten. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog kwamen de eilanden onder het bestuur van Japan te staan. In 1944 werden de eilanden ingenomen door de Amerikanen tijdens de Slag om Saipan.

Vanaf 1947 waren de eilanden onderdeel van het Trust Territory of the Pacific Islands van de Verenigde Naties Dit gebied werd door de Verenigde Staten bestuurd en omvatte meerdere eilandgroepen die later onafhankelijk werden. Een voorstel om de Northern Mariana Islands met Guam samen te voegen werd in vier verschillende referenda goedgekeurd, maar Guam koos hier niet voor. Uiteindelijk besloten de Northern Mariana Islands in 1986 om een commonwealth binnen de Verenigde Staten te worden.

Wegennet

Het wegennet op Saipan.

Er is 536 kilometer weg op de Northern Mariana Islands, waarvan 304 kilometer genummerde weg. De genummerde wegen beslaan 143 kilometer op Saipan, 98 kilometer op Tinian en 63 kilometer op Rota.

De drie bewoonde eilanden Saipan, Tinian en Rota hebben een ringweg en enkele zijtakken daarvan. Het dichtste wegennet vindt men op Saipan, waar de westelijke kustroute deels vierstrooks is maar geen gescheiden rijbanen heeft. Er zijn geen autosnelwegen. De meeste wegen op Saipan lopen door bebouwd gebied, op Tinian en Rota zijn ook plattelandswegen te vinden. De kwaliteit van het wegennet is buiten Saipan vaak slecht.

Er zijn geen kunstwerken van enige betekenis in de eilanden, er zijn geen bruggen, tunnels of ongelijkvloerse kruisingen. De wegen zijn meestal vlak, behalve op Rota, waar het vliegveld en één van de twee dorpen op 180 meter boven zeeniveau ligt en er een afdaling is naar de kustweg.

Wegbeheer

Het wegbeheer is een taak van de Highway Office, onderdeel van het Public Works Department.[1] De financiering van wegen komt grotendeels van het U.S. Department of Transportation en de Federal Highway Administration. De implementatie wordt overzien door het Hawaii Department of Transportation.

Wegnummering

De Northern Mariana Islands hebben een netwerk van genummerde wegen. Er zijn drie genummerde netwerken, wegen met een nummer die met 1 starten liggen op Rota, met 2 op Tinian en met 3 op Saipan. De nummers zijn twee- of driecijferig.

Lijst van highways in de Northern Mariana Islands

Deze lijst omvat alleen de tweecijferige wegnummers.

Rota

No Route Lengte
Highway 10 Songsong - Rota International Airport 15 km
Highway 11 Sinapalo - Sinapalo 7 km

Tinian

No Route Lengte
Highway 20 San Jose - Northern Tinian 11 km
Highway 21 San Jose - North Field 11 km
Highway 22 San Jose - Tinian International Airport 6 km
Highway 23 Tinian International Airport - North Field 8 km
Highway 24 San Jose - San Jose 5 km
Highway 25 San Jose - North Field 15 km
Highway 26 San Jose - San Jose 2 km
Highway 27 Suicide Cliff - San Jose 7 km

Saipan

No Route Lengte
Highway 30 Chalan Piao - Marpi 21 km
Highway 31 Laolao - Puerto Rico 16 km
Highway 32 Chalan Piao - Saipan International Airport 4 km
Highway 33 Afetna - Garapan 11 km
Highway 34 Kagman - Kagman 4 km
Highway 35 Saipan International Airport - San Vicente 4 km
Highway 36 Capitol Hill - Marpi 8 km
Highway 37 Afetna - San Vicente 5 km
Highway 38 Garapan - Mount Tapochau 4 km

Referenties

Territoria van de Verenigde Staten

GuamNorthern Mariana IslandsPuerto RicoAmerikaans SamoaUnited States Virgin Islands