COCON

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

COCON is het acroniem voor "COherent CONglomeraat van verkeersregeltechnische software" en is in de verkeersregeltechnische wereld binnen Nederland één van de meestgebruikte programma's om verkeerslichtenregelingen te ontwerpen. De eerste ideeen voor het programma stammen uit 1986. Het programma ontstond door het samenvoegen van meerdere computerprogramma's in één computerprogramma. In de beginperiode van de pc's in de jaren 1980 kwamen programma's als KRAAN, REG en REST op de markt. Nadeel hiervan was dat de ontwerper bij elk programma opnieuw de intensiteiten en dergelijke kon invullen, waardoor er dubbel werk gedaan werd. Het is destijds in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat ontwikkeld door DTV Consultants. In 1992 is het programma overgenomen door DTV Consultants.

Ontwikkeling

De breinen achter het computerprogramma zijn Ad Wilson en Ruud Hornman. Wilson en Hornman werkten destijds samen aan de ontwikkeling van het programma op de NHTV, waarbij vooral Hornman zorgde voor de programmering en Wilson voor de verkeersregeltechnische inbreng. Ad Wilson is ook de auteur van het Handboek verkeerslichtenregelingen en werkt op dit moment bij DVS (Dienst Scheepvaart en Verkeer) van Rijkswaterstaat. Hij nam tevens deel aan het Groene Golfteam van 2006 tot 2010. Ruud Hornman werkt nog steeds bij de NHTV. Sinds 2009 wordt zowel de ontwikkeling als programmering door Erik de Jong van DTV Consultants gedaan.

In 1989 is de eerste versie van COCON verschenen. Dit is een DOS-versie. In 1998 is COCON vervolgens uitgebracht voor het Windows-platform.

Ontwerpproces

Fasediagram zoals uitgedraaid door COCON.

Het programma doorloopt alle stappen om te komen tot een zo volledig mogelijk ontwerp voor verkeerslichtenregelingen. Als basis kan men per kruispunt de garantiegroentijden, vastroodtijden en ontruimingstijden instellen of berekenen. In een fasediagram worden de conflicterende signaalgroepen genoteerd, waarbij tevens aangegeven kan worden om interne koppelingen aan te brengen.

Als eerste wordt een starre verkeersregeling ontworpen in het programma. Deze kan binnen COCON geevalueerd worden. Daarna kan eventueel een voertuigafhankelijke verkeersregeling ontworpen worden, die niet binnen het programma is te evalueren. Daarvoor is externe software nodig zoals een simulatiemodel (VISSIM, Paramics, AIMSUM, etc). Na het ontwerpen van de voertuigafhankelijke regelingen is het nog mogelijk om netwerkregelingen te ontwerpen. Verder is het met COCON mogelijk om een netwerk te bouwen en met behulp van TRANSYT te optimaliseren.

Kosten

De kosten voor een licentie van COCON liggen tussen de 5.000 - 6.000 euro. Verkrijgbaar bij DTV Consultants.


Verkeersregeltechnische software
COCON · Lisa+ · CCOL · VRIGEN · TRANSYT · TRAFFICK