Connecticut

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf CT)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Connecticut.png
Connecticut.png
Hoofdstad Hartford
Grootste stad Bridgeport
Oppervlakte 14.356 km²
Inwonertal 3.557.000
Lengte snelwegennet 960 km
Eerste snelweg 1938
Afkorting CT

Connecticut (uitspraak: /kəˈnɛtɪkət/) is een staat in het noordoosten van de Verenigde Staten. De staat telt 3.557.000 inwoners (2020) en de hoofdstad is Hartford. De grootste stad is Bridgeport. De staat heeft een oppervlakte van 14.356 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer ter grootte van een derde van Nederland.

Inleiding

Geografie

De staat is gelegen in het noordoosten van de Verenigde Staten, onderdeel van de regio New England. Het is gelegen aan de Atlantische Oceaan, voornamelijk aan het Long Island Sound. Connecticut grenst aan de staten New York, Massachusetts en Rhode Island. De staat meet maximaal 145 kilometer van west naar oost en 115 kilometer van noord naar zuid. Connecticut is vlak tot glooiend en bijna overal dichtbebost, er zijn bijna geen open gebieden met weilanden. De kustlijn kent veel baaien en inhammen. De Connecticut River is de belangrijkste rivier van de staat, in het westen stroomt ook nog de Housatonic River. De staat heeft overwegend een vochtig landklimaat met warme zomers en vrij koude winters. De gemiddelde maximumtemperatuur in Hartford bedraagt 1°C in de winter en 29°C in de zomer.

Economie

Connecticut geldt als de meest welvarende staat van het land, maar er zijn grote verschillen, waarbij de stadskernen relatief arm zijn, omringd door welvarende suburbs. Connecticut heeft de op één na grootste ongelijkheid van alle Amerikaanse staten. De staat heeft het op twee na hoogste belastingniveau in de Verenigde Staten. De belangrijkste economische sector is de financiële sector, met name in het zuidwesten en in Hartford. De maakindustrie is relatief belangrijk in de staat, en is voornamelijk afhankelijk van een klein aantal grote werkgevers. Bekend is de werf van Electric Boat in Groton, waar onderzeeërs worden gebouwd. In Connecticut is betrekkelijk veel luchtvaart-industrie, zoals Lockheed Martin, Sikorsky en Pratt & Whitney. Ook is er een vrij grote wapenindustrie.

Demografie

stad inwonertal
Bridgeport 147.000
New Haven 131.000
Stamford 131.000
Hartford 123.000
Waterbury 109.000

Connecticut is een relatief traaggroeiende staat. De staat groeide ook in de beginjaren traag, van 238.000 inwoners in 1790 tot 371.000 inwoners in 1850, met daarna een groeispurt naar 1,1 miljoen inwoners in 1910. Door suburbanisatie (mede vanuit New York) groeide de staat nog relatief sterk in de jaren '50 en '60, maar de groei is sterk afgevlakt sinds 1970. Het hoge belastingniveau trekt weinig nieuwe bedrijven en binnenlandse migranten. De demografie van Connecticut is een redelijke afspiegeling van het Amerikaans gemiddelde, maar de bevolking is meer stedelijk dan in veel andere staten. Grote delen van Connecticut bestaan uit suburbs met een lage bebouwingsdichtheid. De staat heeft 5 steden met tussen 100.000 en 150.000 inwoners, maar de stedelijke gebieden zijn veel groter omdat de meeste inwoners in een suburb wonen. De belangrijkste stedelijke centra zijn Bridgeport, Hartford en New Haven.

Geschiedenis

Nederlanders waren de eerste Europeanen die het gebied aandeden dat later Connecticut zou worden. In 1614 werd in Hartford een Nederlands fort gebouwd. In de eerste helft van de 17e eeuw kwamen veel Engelsen vanuit Massachusetts, en de Nederlanders moesten het fort in 1654 opgeven. Diverse steden in Connecticut werden in de eerste helft van de 17e eeuw gesticht. In 1788 werd Connecticut de vijfde staat van de Verenigde Staten. In de tweede helft van de 19e eeuw industrialiseerde Connecticut sterk en de hoge bevolkingsdichtheid zorgde voor een dicht netwerk van spoorwegen. De staat werd vanaf de Eerste Wereldoorlog van belang vanwege de defensie-industrie, met name de bouw van onderzeeërs. Na de Tweede Wereldoorlog groeiden de suburbs sterk, mede door een migratie vanuit New York City naar het zuidwesten van Connecticut.

Wegennet

Connecticut heeft een dicht wegennet vanwege de hoge graad van stedelijking. Tal van freeways doorkruisen de staat, evenals een dicht netwerk van secundaire wegen.

Wegbeheer

De wegbeheerder van de staat is het Connecticut Department of Transportation, afgekort ConnDOT.[1] ConnDOT beheert 6.601 kilometer weg, relatief veel gezien de kleine omvang van de staat. De staat heeft in totaal 34.417 kilometer weg, waarvan het grootste deel in beheer is op lokaal niveau. Desondanks beheert ConnDOT een relatief groot netwerk in verhouding tot de geografische omvang van de staat.

Interstate Highways

I-91 tussen Hartford en Springfield.

Een klein aantal Interstate Highways doorkruist Connecticut. De Interstate 84 vormt een oost-westroute door het midden en noorden van de staat, via Danbury, Waterbury en Hartford. Dit is onderdeel van een regionale bypass van de regio New York City. De Interstate 91 is de belangrijkste noord-zuidroute van de staat en begint in New Haven om noordwaarts te loepn door Hartford naar Springfield in Massachusetts. De Interstate 95 vormt een oost-westroute langs de kust en voert grotendeels door bebouwd gebied, via Stamford, Norwalk, Bridgeport en New Haven naar de grens met Rhode Island.

Daarnaast zijn er enkele auxiliary routes van het systeem van Interstate Highways. De Interstate 291 vormt een incomplete noordelijke bypass van Hartford. De Interstate 384 is het overblijfsel van een plan om een snelweg van Hartford naar Providence aan te leggen die maar gedeeltelijk uitgevoerd is als bypass van Manchester. De Interstate 395 is een noord-zuidroute door het dunner bevolkte oosten van de staat, vanaf New London naar Worcester in Massachusetts. De Interstate 691 is een incomplete zuidelijke bypass van Hartford, tussen Waterbury en Meriden.

Rond Hartford zijn tal van overblijfselen van oorspronkelijk geplande snelwegen die slechts deels of helemaal niet zijn aangelegd, zoals een ringweg en tal van voorstedelijke verbindingen waarvan vaak alleen de knooppunten met de Interstate Highways van zijn aangelegd.

US Highways

Een klein aantal US Highways doorkruist de staat, de meesten daarvan hebben een secundair karakter, maar enkele zijn beter uitgebouwd. De US 1 vormt een oost-westroute langs de kust, waar I-95 parallel aan loopt. US 1 voert voor een groot deel door bebouwd gebied. De US 5 vormt een noord-zuidroute door het midden van de staat, I-91 loopt er parallel aan. US 5 begint in New Haven en voert door alle centra tussen New Haven en Hartford. De US 6 vormt een oost-westroute door het midden van de staat, en is ten oosten van Hartford onderdeel van de doorgaande route naar Providence. De US 7 vormt een noord-zuidroute door het westen van de staat die in Norwalk en bij Danbury deels als freeway is uitgebouwd. De US 44 vormt een oost-westroute door het noorden van de staat, maar buigt wat zuidelijker af via Hartford. Daarbuiten heeft de weg een secundair belang. De US 202 vormt een diagonale verbinding door het noordwesten van de staat.

Interstates en US Highways in de staat Connecticut

Interstate 84Interstate 91Interstate 95Interstate 291Interstate 384Interstate 395Interstate 691

US 1US 5US 6US 7US 44US 202

HartfordNew York City


State routes

De state routes vullen het netwerk van Interstate Highways en US Highways aan. Veel state routes hebben slechts een lokaal of klein regionaal niveau, maar enkele state routes zijn als freeway uitgebouwd. De state routes worden genummerd van 1 t/m 399. Daarnaast zijn er zogenaamde 'special service roads' (SSR) die genummerd zijn van 400 t/m 499. Deze zijn echter niet bewegwijzerd. Daarnaast zijn er zogenaamde 'State Roads' genummerd van 500 t/m 999 die eveneens niet bewegwijzerd zijn. Dit zijn veelal feeders naar de hoofdwegen. Alle state routes, US Highways en Interstate Highways zijn in één systeem genummerd, waarbij I-684 en I-691 uitzonderingen zijn binnen het systeem dat verder van 1 t/m 399 genummerd is. De state routes hebben hun oorsprong in het trunk line system dat in 1913 werd vastgesteld.

De volgende state routes in Connecticut zijn als freeway uitgevoerd;

Tolwegen

Connecticut heeft momenteel geen tolwegen, maar heeft deze wel gehad, I-95 was oorspronkelijk de Connecticut Turnpike, met een open tolsysteem.

Geschiedenis

I-95 bij New London.

Al in 1900 stelde het State Highway Department een netwerk van hoofdwegen voor, dat in 1913 werd vastgesteld als het trunk line system. Dit bestond uit 10 noord-zuidroutes en 4 oost-westroutes, met een gecombineerde lengte van 2.300 kilometer. Deze wegen waren alleen op papier genummerd, maar niet bewegwijzerd. In 1922 werden de New England Highways ingevoerd, de eerste bewegwijzerde nummers in Connecticut. Dit was een regionaal nummeringssysteem, waarvan 9 routes door Connecticut liepen. In 1926 werden de US Highways geïntroduceerd, die in veel gevallen over de routes van de New England Highways liepen. In 1932 is bijna het volledige systeem hernummerd. In 1935 werden nog twee nieuwe US Highways in Connecticut geïntroduceerd, de US 44 en US 202.

De aanleg van het snelwegennet van Connecticut behoort tot de eerste van de Verenigde Staten, de aanleg van de eerste snelweg, de Merritt Parkway, begon in 1935 en op 29 juni 1938 werd het eerste deel geopend over 28 kilometer rond Stamford en Norwalk. Dit stuk snelweg wordt soms beschouwd als de eerste echte autosnelweg van de Verenigde Staten, alhoewel op Long Island en New York City destijds al parkways bestonden, maar de ontwerpstandaard van die wegen was lager dan dat van de Merrit Parkway, die op zijn beurt weer substandaard is ten opzichte van hedendaagse ontwerpeisen. In 1940 werd het laatste deel van de Merrit Parkway geopend. In 1939 werd begonnen met het verlengstuk, de Wilbur Cross Parkway. Deze was in 1949 compleet. De eerste snelweg van wat later een Interstate Highway zou worden was een stuk snelweg in het centrum van Hartford dat in 1945 werd opengesteld. Dit zou later de Interstate 91 worden.

In de jaren 50 werden diverse korte stukken snelweg opengesteld in de staat. In 1958 volgde een lang stuk snelweg, de Connecticut Turnpike, later de I-95 en I-395, vanaf Stamford tot de grens met Rhode Island bij South Killingly. In 1964 opende het oostelijke deel van de I-95 tot aan de grens met Rhode Island. Gedurende de jaren 60 zijn de meeste overige snelwegen in Connecticut aangelegd, overlopend tot begin jaren 70, maar tegen 1979 waren bijna alle nog overgebleven plannen geschrapt, met name rond de hoofdstad Hartford. Hartford wordt ook wel eens de "freeway stub capital of the United States" genoemd, vanwege de vele sporen van nooit uitgevoerde plannen, zoals ongebruikte knooppunten en verbindingswegen. In recente jaren zijn een aantal snelwegen verbreed of gemoderniseerd, maar dit verloopt traag en Connecticut kent veel overbelaste snelwegen.

Agglomeraties

Er zijn twee grote agglomeraties in de staat die feitelijk aan elkaar vastgegroeid zijn. Diverse suburbs van New York City zijn in Connecticut gelegen en behoren tot de duurste plaatsten in de Verenigde Staten. De hoofdstad Hartford heeft ook overlap met de suburbs van New York City en is er een verlengstuk van.

Autosnelwegen in de metropool New York City

Interstate 78Interstate 80Interstate 87Interstate 95 (NJ) (NJ) • Interstate 95 (NY) (NY) • Interstate 95 (CT) (CT) • Interstate 195Interstate 278Interstate 280Interstate 287 (NJ) (NJ) • Interstate 287 (NY) (NY) • Interstate 295Interstate 478Interstate 495Interstate 678Interstate 684Interstate 695Interstate 895


Belt ParkwayBronx River ParkwayFranklin D. Roosevelt DriveGrand Central ParkwayHenry Hudson ParkwayHutchinson River ParkwayJackie Robinson ParkwayKorean War Veterans ParkwayMosholu ParkwayNassau Expressway

Briarcliff-Peekskill ParkwayCross County ParkwayMerritt ParkwayPalisades Interstate ParkwaySaw Mill River ParkwaySprain Brook ParkwayTaconic State Parkway

Babylon-Northport ExpresswayHeckscher State ParkwayLoop ParkwayMeadowbrook State ParkwayNorthern State ParkwayRobert Moses CausewaySagtikos State ParkwaySeaford-Oyster Bay ParkwaySouthern State ParkwaySunken Meadow State ParkwaySunrise HighwayWantagh State Parkway


Bayonne BridgeBronx-Whitestone BridgeBrooklyn BridgeBrooklyn-Battery TunnelGeorge Washington BridgeGoethals BridgeHenry Hudson BridgeHolland TunnelLincoln TunnelManhattan BridgeOuterbridge CrossingRobert F. Kennedy BridgeQueensboro BridgeQueens-Midtown TunnelThrogs Neck BridgeVerrazano-Narrows BridgeWilliamsburg Bridge

Expressways in Hartford

Interstate 84Interstate 91Interstate 291Interstate 384Interstate 691

SR-2SR-3SR-9SR-72Connecticut Highway 15.svg


Referenties

Flag of the United States.svg Verenigde Staten

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming