Central Texas Regional Mobility Authority

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf CTRMA)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Central Texas Regional Mobility Authority (CTRMA) is een regionale tolwegbeheerder in centraal Texas, rond de regio Austin, de hoofdstad van de staat. De CTRMA heeft samen met de Texas Turnpike Division van het Texas Department of Transportation 130 kilometer tolweg in het beheer.

Wegen

De Central Texas Regional Mobility Authority heeft samen met de Texas Turnpike Authority de volgende wegen in het beheer;

Geschiedenis

In oktober 2002 werd de creatie van Regional Mobility Authorities (RMA's) goedgekeurd door de Texas Transportation Commission. Het doel van deze RMA's is om de aanleg van tolwegen te bespoedigen en bureaucratie te verminderen, omdat RMA's beter ingespeeld zijn op de lokale en regionale verkeersproblemen en daardoor effectiever en sneller kunnen werken. De Central Texas Regional Mobility Authority was de eerste die werd gecreëerd, in 2003. Het eerste project van de CTRMA was de 183A Toll Road rond Leander ten noordwesten van Austin, die in maart 2007 opengesteld werd.

Onder de paraplu van het Central Texas Turnpike System werden de SH 45 en de SH 130 aangelegd als tolwegen, plus een noordelijke verlenging van de MoPac Expressway (Loop 1). Feitelijk functioneren deze hetzelfde als de andere tolwegen van de CTRMA. De CTTS is nog onderdeel van het TxDOT, in tegenstelling tot andere faciliteiten van de voorloper Texas Turnpike Authority (TTA) die opgesplitst is in de North Texas Tollway Authority. In 2014 opende de Manor Expressway. In 2021 kwam de US 183 South in het zuiden van Austin als tolweg gereed.

Toekomst

Mogelijk worden de Loop 1, SH 45 en SH 130 in de toekomst ook onderdeel van de CTRMA. Ook het zuidelijk deel van de SH 45 (Manchaca Expressway) en het westelijk deel van de US 290 (Oak Hill Expressway) moeten op termijn aangelegd worden.

Tol

De tolheffing op de tolwegen van de CTRMA is volledig elektronisch met de TxTAG. De tolkosten liggen op circa $ 0,15 per kilometer, en zijn daarmee wat duurder dan de tolwegen in Dallas of Houston.

Externe links

Referenties