Cable barrier

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een cable barrier op de US 63 in Missouri.
Een overgang van een geleiderail naar een cable barrier in de Amerikaanse staat Washington.

Een cable barrier is een type rijbaanscheiding dat uit ijzeren kabels bestaat. Ze zijn een goedkoper alternatief voor jersey barriers of metalen geleiderails.

Naam

In het Nederlands bestaat er geen gangbare naam voor dit type geleiderail, omdat het niet wordt toegepast. Kunstmatige vertalingen kunnen bijvoorbeeld zijn "kabelbarrière", maar die benaming wordt in de vakliteratuur niet gebruikt. Tijdens impacttests in de jaren '60 werden cable barriers ook wel "olifantendraad" genoemd. [1]

Kenmerken

Cable Barrier op de E4 in Zweden.

Cable barriers worden vrijwel altijd als rijbaanscheiding gebruikt. Ze zijn zeer smal, waardoor ze ook op bestaande enkelbaans wegen toegepast kunnen worden, met name 2+1-wegen.

Er zijn twee typen cable barriers;

De lage spanning barrier heeft een stalen kabel die strak genoeg staat om doorzakken door het eigen gewicht te voorkomen, maar zal significant uitbuigen bij een botsing met een voertuig, tot meer dan 3 meter. Dit type is niet geschikt op wegen met een smalle middenberm omdat een voertuig alsnog op de verkeerde weghelft kan komen. Het kan wel toegepast worden op wegen met een bredere middenberm.

De hoge spanning barrier heeft een stalen kabel die sterk genoeg is om de impact van botsende voertuigen significant te reduceren. Deze hebben minder palen nodig, zodat bij een aanrijding met een paal de kabel nog steeds op spanning blijft. Bij een aanrijding zal de kabel niet meer dan 1 of 2 meter uitbuigen.

Voor- en nadelen

Cable barriers zijn beduidend goedkoper dan metalen geleiderails omdat er significant minder materiaal nodig is. Een ander voordeel is dat ze ook op smalle middenbermen passen, met name bij situaties waar volgens het oorspronkelijke wegontwerp geen fysieke rijbaanscheiding voorzien was, zoals 2+1 wegen. Een voordeel ten opzichte van de jersey barrier is dat een cable barrier meer vergevingsgezind is, bij een botsing zal de energie deels door uitbuiging afgewend worden, waardoor de kans op letsel kleiner is dan bij jersey barriers. Ook is de kans om gelanceerd te worden kleiner, omdat de kabel hoger hangt dan de onderkant van het wiel.

Een nadeel is de verkeersveiligheid, met name voor motorrijders. Alhoewel motorrijders gemiddeld minder dan 1 procent van het verkeer uitmaken is hun aandeel in het totaal aantal verkeersdoden hoger. Een cable barrier kan een motorrijder bij een val onthoofden. Dat kan met een reguliere metalen geleiderail overigens ook. Afscherming is mogelijk, maar duur en daardoor vaak niet doelmatig. Cable barriers zijn vaak vrij laag, daardoor kunnen met name vrachtwagens gemakkelijk over de kop slaan. In sommige landen is het gebruik van cable barriers verboden, bijvoorbeeld sinds 2006 in Noorwegen.[2] Buurland Zweden gebruikt ze echter op grote schaal sinds 1998.[3] In Nederland worden geen cable barriers toegepast.

In andere talen

  • Engels (English): Cable barrier
  • Noors (Norsk): Wirerekkverk
  • Zweeds (Svenska): Vajerräcke

Referenties