Cairo - Asyut Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway Egypt.svg
Cairo - Asyut Expressway map.png
-
Begin Helwan
Einde Asyut
Lengte 306 km
Route

Afslagsymbool.svg Helwan Bypass

Afslagsymbool.svg industrial area

Knooppuntsymbool.svg Regional Ring Road

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Al Wadi

Afslagsymbool.svg Atfih

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Al Khurman

Afslagsymbool.svg Jazirat Abu Salih

Afslagsymbool.svg Beni Suef

Afslagsymbool.svg Beni Suef

Afslagsymbool.svg Izbat Dayr Al Hadid

Afslagsymbool.svg Bani Mazar

Afslagsymbool.svg As Saririyyah

Afslagsymbool.svg Minya

Afslagsymbool.svg Minya - Asyut Road link

Afslagsymbool.svg Mallawi

Afslagsymbool.svg desert area

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Asyut

De Cairo - Asyut Expressway of Cairo - Assiut Expressway (Arabisch: القاهرة-أسيوططريق حرّ), ook wel bekend als de Upper Egypt Freeway (Arabisch:طريق الصعيد الحر), is een expressway in Egypte. De snelweg vormt een noord-zuidroute parallel aan de Nijl vanaf Helwan nabij Cairo tot nabij Asyut. De snelweg is 306 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint op de bypass van de stad Helwan, ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Cairo. De snelweg voert zuidwaarts en kruist de Regional Ring Road met een klaverblad. De snelweg voert door de woestijn, parallel aan de rivier de Nijl. Het noordelijk deel loopt relatief dicht langs de rivier, het zuidelijk deel wat verder van de rivier af. De gehele snelweg is ten oosten van de Nijl gelegen. De snelweg telt 2x3 rijstroken en heeft een brede middenberm. De aansluitingen liggen vrij ver uit elkaar, en geven meestal alleen toegang naar het westen, naar de Nijlvallei, naar het oosten gaan slechts enkele wegen door de woestijn. De snelweg heeft een groot aantal parkeerplaatsen, meestal na elke aansluiting. De snelweg eindigt uiteindelijk zo'n 35 kilometer ten noordoosten van Asyut op een grote rotonde in de woestijn, vanwaar men verder kan naar Asyut of zuidoostwaarts naar de kust.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

De planning voor de snelweg begon al in de jaren '80. In 1987 is een definitieve studie gepubliceerd die gefinancierd is door de Verenigde Staten (USAID). De traditionele noord-zuidverbindingen van Egypte lopen langs de west- en oostkant van de rivier de Nijl. Deze corridors zijn sterk verstedelijkt, een groot deel van de Egyptenaren woont in de delta van de Nijl of in de Nijlvallei tussen Aswan en Cairo. De stad Asyut is één van de grotere steden in de vallei.

Er waren oorspronkelijk vier alternatieve routes uitgewerkt, een route ruim ten westen en oosten van de Nijl, en twee alternatieven dichter langs de Nijl. De geplande lengte was destijds tussen 360 en 370 kilometer voor de directe routes, en 435 en 447 kilometer voor de meer kronkelige routes door het Nijldal zelf. Destijds ging men uit van een snelweg met 2x2 rijstroken. Het oostelijke alternatief door de woestijn was destijds veel verder van de Nijl af gepland dan wat later is aangelegd. De westelijke alternatieven zouden ongeveer 130 kilometer ten zuidwesten van Cairo aansluiten op de bestaande weg van Cairo naar Bawiti, en zou nog ten westen van de Faiyum Oasis langs lopen.

Destijds werd geconcludeerd dat een route ver van de Nijl af weinig meerwaarde zou hebben, het grootste voordeel zou lange-afstandsverkeer hebben van Cairo tot voorbij Asyut, maar dit is slechts een klein aandeel van het verkeer. Uiteindelijk werd aanbevolen om een snelweg dicht langs de westkant van de Nijl aan te leggen, omdat dit de laagste aanlegkosten en grootste meerwaarde voor de ontwikkeling van de regio had.

Deze route is later ontwikkeld als de Giza - Luxor Highway, en loopt over de rand van de woestijn ten westen van de Nijl en bypasst de meeste steden. Dit is echter geen volwaardige autosnelweg, alhoewel de belangrijkste kruispunten wel ongelijkvloers zijn.

Aanleg

De eigenlijke snelweg is pas veel later aangelegd. Het noordelijkste deel van Helwan tot Ad Diyabiyyah is tussen circa 2005 en 2007 aangelegd. Het middendeel verder tot aan Beni Suef is vermoedelijk in 2010 opengesteld, het zuidelijke deel van Beni Suef tot nabij Asyut is in oktober 2011 opengesteld. Het klaverblad met de Regional Ring Road is in 2013 in gebruik genomen.

Tol

De snelweg is een tolweg. Vermoedelijk heeft het noordelijk deel een open tolsysteem, en het zuidelijk deel een gesloten tolsysteem met tickets.

Referenties


Flag of Egypt.svg Autosnelwegen in Egypte Flag of Egypt.svg

Ring CairoMiddle Ring RoadRegional Ring RoadCairo - Banha MotorwayCairo - Marsa Matruh MotorwayCairo - Tanta RoadCairo - Suez RoadCairo - Alexandria Desert RoadCairo - Ismailia Desert RoadCairo - Red Sea RoadIsmailia - Port Said RoadSadat City - El Alamein RoadTanta - Alexandria RoadTanta - Dumiat RoadCairo - Asyut ExpresswayZafarana - Beni Suef Motorway30th of June Motorway

26th of July Corridor6th October Bridge