Highway 20 (Egypte)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Cairo - Luxor Highway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egypt 20.svg
Highway 20 Egypt map.png
20
Begin Giza
Einde Aswan
Lengte 920 km
Route

Centrum.svg Giza Egypt 10.svg

Centrum.svg Qasr al-Basil

Centrum.svg Qena

Centrum.svg Luxor

Centrum.svg Ad Dimuqrat

Centrum.svg Aswan Egypt 2.svg

De Highway 20, ook wel bekend als de Westbank Highway of West Nile Highway, is een hoofdweg en gedeeltelijke dual carriageway in Egypte. De weg loopt door de woestijn ten westen van de Nijl en bypasst bijna alle plaatsen. De weg begint in Giza, het eindpunt wordt op verschillende kaarten aangegeven als Asyut, Qena en Aswan. De weg loopt bijna overal buiten de Nijlvallei, behalve ter hoogte van de regio Luxor. De weg staat bekend als de Giza - Luxor Highway en de Luxor - Aswan Highway, alhoewel de Highway 20 niet door Luxor loopt, aangezien die stad aan de oostkant van de Nijl ligt. De maximale lengte van Giza tot Aswan is 920 kilometer.

Routebeschrijving

Giza - Asyut

De Highway 20 begint in de 4 miljoen inwoners tellende stad Giza, feitelijk een voorstad van het grotere Cairo. Het exacte beginpunt is niet duidelijk, maar is vermoedelijk nabij de pyramides. Het eerste deel heet de Cairo - El Faiyum Desert Road en is een 2x2 dual carriageway door de woestijn. Ongeveer 20 kilometer buiten Giza splitst de Highway 22 af naar de depressie en oase rond El Faiyum, terwijl de Highway 20 als dual carriageway iets oostelijker loopt, door het smalle stuk woestijngebied tussen de depressie van El Faiyum en de Nijlvallei. Men kruist in de woestijn de Regional Ring Road met een klaverblad.

De weg voert zuidwaarts en bypasst praktisch alle plaatsen. De weg ligt in de overgangszone van de Western Desert naar de gecultiveerde Nijlvallei. Alhoewel er rond Highway 20 nog wat sporadische landbouw plaatsvindt, liggen er geen plaatsen direct op de route, ook geen dorpen, waardoor de Highway 20 een snelle route is die parallel aan de Highway 2 loopt. Highway 2 volgt de Nijl en voert door tal van steden. De Highway 20 kruist nauwelijks andere wegen van belang, er zijn wel frequent verbindingswegen naar de Nijlvallei, maar vrijwel geen wegen westwaarts de woestijn in. Ter hoogte van de stad Asyut is een grote rotonde met de Highway 25, hier is ook de luchthaven van Asyut gelegen.

Asyut - Qena

Zuidelijk van Asyut loopt de weg nog wat verder van de Nijlvallei af en voert door desolate woestijn. De weg is een dual carriageway met 2x2 rijstroken tot ter hoogte van Gerga, ongeveer 120 kilometer ten zuiden van de regio Asyut. De weg buigt hierna naar het oosten af en volgt de bocht die de Nijl maakt via de stad Qena. Vanaf hier loopt de Highway 20 ook weer door de rand van de Nijlvallei en is de omgeving deels gecultiveerd. Nabij Nag Hammadi staat een grote aluminiumfabriek langs de Highway 20. De weg blijft oostwaarts lopen tot vlak voor de stad Qena. De Nijl buigt hier naar het zuiden af en de Highway 20 volgt dit.

Qena - Aswan

Vanaf Qena voert de Highway 20 nog zo'n 50 kilometer als enkelbaans weg langs de rand van de Nijlvallei. Daarna begint het enige deel van de route dat echt dicht langs de Nijl loopt, en meer plaatsen op de route kent, in de regio Luxor. De weg volgt een irrigatiekanaal en passeert door de regio Luxor. De toeristenstad Luxor ligt aan de overzijde van de Nijl, een brug verbindt de Highway 20 met Luxor ten zuiden van de stad. Niet ver ten zuiden van Luxor, bij Ad Dimuqrat, kan verkeer kiezen om het irrigatiekanaal langs de Nijl te volgen, of de snellere route door de woestijn te volgen.

De woestijnroute voert rechtstreeks zuidwaarts naar Aswan en snijdt een afbuiging van de Nijl af. De weg loopt hierdoor maximaal 25 kilometer ten westen van de Nijl langs, door onbewoonde woestijn. Dit deel is enkelbaans en kent lange rechte stukken door de vlakke woestijn. Men bereikt dan de regio Aswan, de zuidelijkste grotere stad van Egypte. Aswan ligt voornamelijk aan de oostkant van de Nijl, maar uitbreidingswijken liggen ook langs de Highway 20. Bij Aswan kan men kiezen naar een aftakking naar de lage dam bij Aswan, of een aftakking die verder zuidelijk loopt tot de luchthaven nabij de grote dam van Aswan, waar de weg op de Highway 2 eindigt.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

De weg is vermoedelijk in de jaren '90 parallel aan de dichtbevolkte Nijlvallei aangelegd. De planning voor de weg begon al in de jaren '80. In 1987 is een definitieve studie gepubliceerd die gefinancierd is door de Verenigde Staten (USAID). De traditionele noord-zuidverbindingen van Egypte lopen langs de west- en oostkant van de rivier de Nijl. Deze corridors zijn sterk verstedelijkt, een groot deel van de Egyptenaren woont in de delta van de Nijl of in de Nijlvallei tussen Aswan en Cairo. De stad Asyut is één van de grotere steden in de vallei.

Er waren oorspronkelijk vier alternatieve routes uitgewerkt, een route ruim ten westen en oosten van de Nijl, en twee alternatieven dichter langs de Nijl. De geplande lengte was destijds tussen 360 en 370 kilometer voor de directe routes, en 435 en 447 kilometer voor de meer kronkelige routes door het Nijldal zelf. Destijds ging men uit van een snelweg met 2x2 rijstroken. Het oostelijke alternatief door de woestijn was destijds veel verder van de Nijl af gepland dan wat later is aangelegd als de Cairo - Asyut Expressway. De westelijke alternatieven zouden ongeveer 130 kilometer ten zuidwesten van Cairo aansluiten op de bestaande weg van Cairo naar Bawiti (Highway 10), en zou nog ten westen van de Faiyum Oasis langs lopen.

Destijds werd geconcludeerd dat een route ver van de Nijl af weinig meerwaarde zou hebben, het grootste voordeel zou lange-afstandsverkeer hebben van Cairo tot voorbij Asyut, maar dit is slechts een klein aandeel van het totale verkeer. Uiteindelijk werd aanbevolen om een snelweg dicht langs de westkant van de Nijl aan te leggen, omdat dit de laagste aanlegkosten en grootste meerwaarde voor de ontwikkeling van de regio had.

Deze route is later ontwikkeld als de Giza - Luxor Highway, en loopt over de rand van de woestijn ten westen van de Nijl en bypasst de meeste steden. Dit is echter geen volwaardige autosnelweg, bijna geen enkele aansluiting is ongelijkvloers.

Verbreding

Voor 2005 was nagenoeg geen enkel deel van de weg verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Het enige 2x2-deel was het deel dat samenvalt met de Giza - El Faiyum Desert Road, die traditioneel een belangrijke weg was naar de verstedelijkte depressie rond Faiyum. Tussen 2006 en 2008 is een lang stuk van Giza tot Asyut naar 2x2 rijstroken verbreed. Op 14 januari 2008 is een 148 kilometer lang deel door president Mubarak opengesteld.[1] Tot 2008 is 356 kilometer van de weg naar 2x2 rijstroken verbreed tot de rotonde met Highway 25 ter hoogte van Asyut.

Tussen 2009 en 2013 is nog eens 100 kilometer van de route ten zuiden van Asyut naar 2x2 rijstroken verbreed tot ter hoogte van Gerga.

Dual carriageway

In 2015 reikte de 2x2 dual carriageway vanaf Giza tot ter hoogte van Gerga over een afstand van 490 kilometer. Dit is geen volwaardige snelweg, er zijn nagenoeg geen ongelijkvloerse aansluitingen. De weg bypasst wel alle steden op de route, en is daarom een snelle route naar het zuiden van Egypte. Mede daardoor zijn er ook niet veel zijwegen.

Wegnummering

De reden dat het niet duidelijk is tot hoe ver zuidelijk de Highway 20 loopt, is omdat toen het nummer in de jaren '90 was toegekend, de route nog niet voltooid was. Tot circa 2005-2006 eindigde de woestijnroute tot de aluminiumfabriek 50 kilometer ten westen van Qena. Rond 2005-2006 werd de verlenging tot Qena opengesteld. Rond 2009-2010 is een 30 kilometer lange nieuwe woestijnroute halverwege Qena en Luxor in gebruik genomen, die de Nijlvallei mijdt. Dit was een geheel nieuwe enkelbaans weg. Het zuidelijker gelegen deel verder door de woestijn tot Aswan is dan wel weer ouder.

Referenties

Flag of Egypt.svg Highways in Egypte Flag of Egypt.svg

1 2 3 4 5 6 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59