Cairo - Marsa Matruh Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway Egypt.svg
Cairo - Marsa Matruh Motorway map.png
-
Begin Cairo
Einde El Dabaa
Lengte 323 km
Route

Afslagsymbool.svg Cairo - Alexandria Agricultural Road

Brug.svg Nile (east branch)

Afslagsymbool.svg Warraq el-Hadar

Brug.svg Nile (west branch)

Knooppuntsymbool.svg Ring Cairo

Afslagsymbool.svg 6th of October City

Tol.svg toll plaza

Knooppuntsymbool.svg Cairo - Alexandria Desert Road

Knooppuntsymbool.svg Regional Ring Road

Afslagsymbool.svg Wadi Natrun - El Alamein Road connector

Afslagsymbool.svg El-Hamam

Afslagsymbool.svg El Alamein

Afslagsymbool.svg El Dabaa

De Cairo - Marsa Matruh Motorway, ook bekend als de القاهرة- مطروح (Cairo - Martruh) is een motorway in Egypte. De snelweg vormt een oost-westroute vanaf Cairo door de woestijn naar Marsa Matruh. De snelweg is 323 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint nabij het centrum van Cairo op een aansluiting met de Cairo - Alexandria Agricultural Road, de weg langs de Nijl. Direct hierna steekt men de Nijl over via een [[tuibrug met 2x6 rijstroken. Midden in de rivier ligt een wat groter eiland, zodat de kruising van de Nijl uit twee afzonderlijke bruggen bestaat. De snelweg voert dan op viaducten door dichtbebouwd gebied in Giza en kruist er de Ring Cairo. De snelweg voert dan westwaarts door landbouwgebied met 2x5 rijstroken, tot men bij de 6th of October City de rand van de woestijn bereikt. Hier bevindt zich ook het tolstation.

De snelweg voert langs de noordkant van de 6th of October City en kruist de Cairo - Alexandria Desert Road met een klaverblad. De snelweg voert dan westwaarts door de vlakke en onbewoonde woestijn. Alhoewel er geen plaatsen westelijk op de route liggen, telt de snelweg nog 2x4 rijstroken tot aan het knooppunt met de Regional Ring Road, 50 kilometer ten westen van Cairo.

De snelweg voert dan een lang stuk door onbewoonde woestijn, op behoorlijke afstand van de Cairo - Alexandria Desert Road en later de Sadat City - El Alamein Road. De snelweg voert op 20 tot 50 kilometer afstand ten zuiden van deze wegen door de vlakke zandwoestijn. De snelweg telt 2x3 rijstroken, ondanks dat er geen enkele plaats op de route ligt. De aansluitingen liggen ook ver van elkaar. De enige vorm van bewoning komt op het traject langs de Wadi El Natrun, waar enige landbouw plaatsvindt, en de snelweg er langs de rand van loopt. De snelweg voert zo'n 40 kilometer ten zuiden van El Alamein langs en eindigt bij El Dabaa.

Geschiedenis

De bouw van de snelweg door de woestijn was onderdeel van een stimuleringsprogramma van de Egyptische overheid. Als onderdeel hiervan is bijvoorbeeld ook de Regional Ring Road aangelegd. Het eerste deel verliep vanaf de Ring Road tot El Dabaa en is in ongeveer een jaar tijd aangelegd in 2015-2016. Op 30 juni 2016 werd de eerste 310 kilometer in gebruik genomen tussen de Ring Cairo en El Dabaa.[1][2] Het deel dichter bij Cairo, tussen de Ring Road en de Cairo-Alexandria Desert Road, was begin 2017 geheel opengesteld. Dit is direct met 2x5 rijstroken aangelegd.

Vervolgens is de Nijlkruising in Cairo aangelegd. Dit bestaat uit twee bruggen over beide takken van de Nijl en een traject over het eiland Warraq el-Hadar. Dit is aangesloten op het stadswegennet van Cairo. Voor de bouw van dit deel is in Giza grootschalig gesloopt. De oostelijke brug over de Nijl telt 2x6 rijstroken en is 67,3 meter breed, wat het een vermelding in het Guiness Book of Records opleverde.[3] Dit deel is op 15 mei 2019 opengesteld voor het verkeer.[4]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Cairo-Alexandria Desert Road El Dabaa 290 km 30-06-2016
Ring Road Cairo-Alexandria Desert Road 29 km 00-00-2017
Cairo Ring Road 4 km 15-05-2019

Toekomst

Verder moet de snelweg in de toekomst verder westwaarts verlengd worden tot Marsa Matruh, de grootste plaats aan de Middellandse Zee westelijk van El Alamein.

Referenties

Flag of Egypt.svg Autosnelwegen in Egypte Flag of Egypt.svg

Ring CairoMiddle Ring RoadRegional Ring RoadCairo - Banha MotorwayCairo - Marsa Matruh MotorwayCairo - Tanta RoadCairo - Suez RoadCairo - Alexandria Desert RoadCairo - Ismailia Desert RoadCairo - Red Sea RoadIsmailia - Port Said RoadSadat City - El Alamein RoadTanta - Alexandria RoadTanta - Dumiat RoadCairo - Asyut ExpresswayZafarana - Beni Suef Motorway30th of June Motorway

26th of July Corridor6th October Bridge