Cairo - Suez Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egypt 3.svg
Cairo - Suez Road map.png
Route 3
Begin Cairo
Einde Suez
Lengte 119 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Ring Cairo

Afslagsymbool.svg suburbs

Afslagsymbool.svg suburbs

Afslagsymbool.svg suburbs

Knooppuntsymbool.svg Regional Ring Road

Afslagsymbool.svg Suez

De Cairo - Suez Road is een hoofdweg en de-facto autosnelweg in Egypte. De snelweg verloopt vanaf Cairo naar Suez en is 119 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg verloopt vanaf de Ring Cairo tot de rand van Suez, en is buiten de regio Cairo een dubbelbaans weg met 2x2 rijstroken. De snelweg bedient de oostelijke voorsteden van Cairo en is hier met 2x5 rijstroken uitgerust, en voert verder vooral door de woestijn. Er zijn geen echte aansluitingen, af en toe eindigen zijwegen uit de woestijn op de snelweg, waarna een U-turn beschikbaar is om om te draaien. Bij Suez is het tolstation.

Wegnummer

De Cairo - Suez Road heeft ook het wegnummer 3, maar wegnummers worden in Egypte doorgaans niet aangegeven. De Route 3 verloopt vanaf Cairo tot de grens met Israël bij Eilat.

Geschiedenis

Onbekend is wanneer de weg is aangelegd, mogelijk in de jaren 60 als 2x2-weg, maar dit is giswerk. Suez is een strategische stad, gelegen aan het zuidelijke einde van het Suezkanaal en toegangspoort naar de Sinai. Bij Suez is een tunnel onder het Suezkanaal, die in 1983 is opengesteld. De Cairo - Suez Road geeft hier toegang toe. In 2015 is het deel tussen de Ring Road en de Regional Ring Road van 2x3 naar 2x5 rijstroken verbreed. Hierbij zijn de U-turns echter niet opgeheven. In 2016 opende bij een militaire basis ten noordwesten van Suez een korte verlegging over een nieuw tracé met 2x3 rijstroken.

Referenties


Flag of Egypt.svg Autosnelwegen in Egypte Flag of Egypt.svg

Ring CairoMiddle Ring RoadRegional Ring RoadCairo - Banha MotorwayCairo - Marsa Matruh MotorwayCairo - Tanta RoadCairo - Suez RoadCairo - Alexandria Desert RoadCairo - Ismailia Desert RoadCairo - Red Sea RoadIsmailia - Port Said RoadSadat City - El Alamein RoadTanta - Alexandria RoadTanta - Dumiat RoadCairo - Asyut ExpresswayZafarana - Beni Suef Motorway30th of June Motorway

26th of July Corridor6th October Bridge