Calgary

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
De skyline van Calgary in 2010.

Calgary is de grootste stad van de provincie Alberta in Canada. De stad telde in 2016 1.239.000 inwoners en heeft een agglomeratie van 1.489.000 inwoners (2017).

Inleiding

Calgary is gelegen in het zuiden van de provincie Alberta, in vlak gebied, ten oosten van de Rocky Mountains. De stad ligt circa 280 kilometer ten zuiden van Edmonton. De omgeving van de stad bestaat uit vlakke prairie en is erg dunbevolkt, Calgary heeft maar enkele kleine voorsteden, het overgrote deel van de stedelijke bevolking woont in de gemeente Calgary. De Rocky Mountains beginnen 40 kilometer ten westen van Calgary en zijn bij goed weer zichtbaar. Calgary is gelegen aan de Bow River.

Calgary is een grote stad in oppervlakte, het continue stedelijk gebied meet 35 kilometer van noord naar zuid en 25 kilometer van west naar oost. Calgary heeft een groot centrum met een grote skyline voor een stad van deze omvang. Buiten het centrum bestaat de stad vrijwel volledig uit laagbouw met vrijstaande woningen. In Calgary is vrij veel industrie, met name ten zuidoosten van het centrum en rond de luchthaven zijn grote bedrijventerreinen. De Bow River stroomt door het stedelijk gebied. In het noorden van de stad ligt Nose Hill Park, één van de grootste stadsparken van Noord-Amerika.

Calgary is een snelgroeiende stad dankzij de energie-industrie. Olie werd in Alberta in 1902 ontdekt, maar werd pas eind jaren '40 echt van belang toen grote oliereserves ontdekt werden. De stad groeide van 403.000 inwoners in 1971 naar 710.000 in 1991 en 1.096.000 in 2011. Naast olie is ook de landbouw van belang, Calgary is het centrum van de landbouwgebieden van de zuidwestelijke prairies. Calgary is één van de meest welvarende steden van Canada.

Wegennet

Calgary map.png

Calgary is het knooppunt van wegen in het zuiden van Alberta, waar Edmonton dat in het midden van de provincie is. De Highway 2, beter bekend als de Deerfoot Trail, verbindt Calgary met Edmonton en is een freeway. De Highway 1 verbindt Alberta met Banff en Vancouver naar het westen en Regina in het oosten.

Calgary heeft een redelijk goed ontwikkeld snelwegennet. De Highway 2 vormt de noord-zuidverbinding door de stad, langs de oostkant van het centrum. Stoney Trail, genummerd als de Highway 201 vormt een driekwartsring rond Calgary. Crowchild Trail vormt een noord-zuidroute door het westen van de stad. Memorial Drive vormt een oost-westroute langs het centrum maar is slechts gedeeltelijk een snelweg. De Highway 8 is ook deels een snelweg in Calgary.

Opvallend is dat de meeste snelwegen een "trail" genoemd worden. Een trail wordt in de meeste landen juist beschouwd als niet meer dan een pad door de bergen. In Calgary zijn het echter de freeways. De Highway 2 telt grotendeels 2x4 rijstroken door Calgary. De Highway 8 in het zuiden van de stad telt 2x3 rijstroken, evenals Crowchild Trail. De Stoney Trail, de ringweg van Calgary, telt grotendeels 2x2 rijstroken, maar heeft wel een ruimtereservering voor 2x4 rijstroken, in het geval de stad Calgary nog verder buiten de ringweg groeit. Het centrum van Calgary wordt niet direct door freeways ontsloten, Memorial Drive komt het dichtst bij.

Geschiedenis

De Deerfoot Trail door Calgary (Highway 2) is tussen 1971 en 1982 door de stad aangelegd als noord-zuidverbinding. Dit was lange tijd de enige snelweg van Calgary, pas na 2000 zijn er meer snelwegen aangelegd. De Highway 8 werd in 2007 ongelijkvloers gemaakt en ook de Crowchild Trail is ontstaan door een stadsweg om te bouwen tot freeway met lightrail in de middenberm. De ringweg is vanaf 2009 opengesteld. Op 14 augustus 2017 opende in het zuiden van Calgary de eerste diverging diamond interchange van Canada, op MacLeod Trail.

Verkeersintensiteiten

De snelwegen van Calgary worden intensief bereden. In 2017 lag het drukste punt op de Highway 2 net ten noorden van het centrum met 173.000 voertuigen per dag. De weg telt tussen het zuiden van de stad en de luchthaven in het noorden meer dan 100.000 voertuigen per etmaal. De Highway 8 door het zuiden van Calgary kent ook hoge intensiteiten, tot 160.000 voertuigen per dag. Crowchild Trail telt tot 91.000 voertuigen in het noordwesten van de stad en maximaal 107.000 voertuigen op de brug over de Bow River ten westen van het centrum. Memorial Drive telt als toevoerweg naar het centrum maximaal 104.000 voertuigen. De ringweg telt 35.000 tot 70.000 voertuigen per dag, relatief veel voor een recent opengestelde snelweg.[1]

Congestie

Calgary heeft samen met Edmonton de minste congestie van alle grote steden in Canada.[2]

Referenties

Freeways in Calgary

Trans-Canada Highway (Hwy 1) • Deerfoot Trail (Hwy 2) • Glenmore Trail (Hwy 8) • Stoney Trail (Hwy 201)

Airport TrailCrowchild TrailMacLeod TrailMemorial DriveSarcee Trail