California Department of Transportation

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Caltrans.png

Het California Department of Transportation is een Department of Transportation in de Amerikaanse staat California. Het DOT staat beter bekend als Caltrans. Caltrans' missie is om de mobiliteit in de staat te verbeteren.

Geschiedenis

Het eerste georganiseerde overheidsinstantie dat zich bezig hield met het wegennet was het in 1895 opgerichte Bureau of Highways. Het was toen erg klein opgezet, en bestond uit commissarisen die het wegennet gingen analyseren en aanbevelingen deden. Op 25 november 1896 werden deze aanbevelingen in een rapport gezet, en werd het Bureau of Highways omgedoopt in het Department of Highways. Door de slechte financiële toestand en corruptie was er amper vooruitgang tot 1907, toen het DoH werd omgedoopt in het Department of Engineering, die een "Division of Highways" kende. Op 7 augustus 1912 ging het eerste project in aanleg, de El Camino Real tussen South San Francisco en Burlingame, tegenwoordig de SR-82. In 1913 begon men met de registratie van motorvoertuigen, en in 1921 werd het Department of Engineering ondergebracht in het Department of Public Works. Eind 1972 vond de laatste grote reorganisatie plaats, waarbij het Department of Public Works en Department of Aeronautics samen verder gingen als het Department of Transportation.

Werking

Caltrans beheert meer dan 80.000 rijstrookkilometers in California. Het is verantwoordelijk voor het beheer van alle state routes, US Highways en Interstate Highways. Daarnaast is het verantwoordelijk voor intercity rail en meer dan 400 publieke vliegvelden. Er zijn 6 programma's: Aeronautics, Highway Transportation, Mass Transportation, Transportation Planning, Administration en het Equipment Service Center.

Caltrans is tegenwoordig onderverdeeld in 12 regionale districten en omvatten op één district na meerdere counties. De grootste districten zijn die van de San Francisco Bay Area en die van Los Angeles. Het hoofdkantoor van Caltrans staat in de hoofdstad Sacramento. Caltrans is het grootste Department of Transportation in de Verenigde Staten met 18.200 medewerkers[1] en een jaarlijks budget van 13,6 miljard dollar in het fiscale jaar 2018-2019.[2]

Links

website Caltrans

Referenties