Cambodja

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Cambodia.svg
ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា - Kâmpŭchea
Cambodja.png
Hoofdstad Phnom Penh
Oppervlakte 181.035 km²
Inwonertal 15.957.000
Lengte wegennet 2.406 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode K

Het Koninkrijk Cambodja (Khmer: ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា, Preăh Réachéa Anachâk Kâmpŭchea) is een klein land in Zuidoost-Azië. Het land telt 16 miljoen inwoners en is ongeveer 4,5 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Phnom Penh.

Inleiding

Cambodja is een klein land dat aan de Golf van Thailand ligt. Het land grenst in het westen aan Thailand, in het noorden aan Laos en in het oosten aan Vietnam. De hoofdstad Phnom Penh telt 2 miljoen inwoners en ligt in het zuidoosten van het land. Er zijn weinig andere grote steden, Battambang in het noordwesten en de havenstad Sihanoukville zijn tevens van belang. Veel bevolking woont op het platteland. Het land is voornamelijk vlak en bedekt met dichte bossen. Alleen ten westen van Phnom Penh en het grensgebied is wat bergachtiger. Het hoogste punt is de Phnom Aural met 1.813 meter hoogte. Het Tonlé Sap is een groot meer in het midden van het land dat tijdens de moessontijd zes keer zo groot wordt in oppervlakte. De rivier de Mekong loopt dwars door Cambodja.

Ten tijde van de Vietnamoorlog is Cambodja zwaar gebombardeerd, waarna het verwoestende beleid van Pol Pot volgde die het land volledig heeft geruineerd. Hierna volgde een oorlog met Vietnam, en een Vietnamese bezetting gedurende de jaren 80. Vanaf de jaren 90 begint het land weer opnieuw te ontwikkelen, met de eerste democratische verkiezingen vanaf eind jaren 90. Het inkomen in Cambodja neemt snel toe, maar is lager dan in andere landen in de regio, met name vergeleken met Thailand en Maleisië. Cambodja is een toeristenbestemming in opkomst, en nog niet zo druk als bijvoorbeeld Thailand.

In Cambodja spreekt men Khmer, met het Khmerschrift. Engels wordt relatief wijdverbreid gesproken, met name door het toenemende aantal toeristen in het land. Frans wordt eveneens gesproken, met name door de oudere bevolking.

Wegennet

Het hoofdwegennet van Cambodja.

De bommenregens van de jaren 60 en begin jaren 70 hebben weinig overgelaten van het Franse koloniale wegennet. Recenter worden wegen weer opgeknapt, waarbij de hoofdweg van Phnom Penh naar Ho Chi Minh City het eerste werd opgeknapt in de jaren 80, door Vietnam. Desondanks bestaat er wel een verhard wegennet, dat ongeveer 2.400 kilometer lang is. 36.000 kilometer weg is onverhard, waardoor het land een behoorlijk onderontwikkeld wegennet heeft vergeleken met de buurlanden, afgezien van Laos. Snelwegen zijn er niet in Cambodja, wel een aantal meerstrookswegen in Phnom Penh. De rivier de Mekong vormt één van de grootste obstakels in het binnenlandse verkeer, er is slechts één brug over de rivier, in Kamong Cham. In Phnom Penh zijn geen bruggen over de Mekong. Verder stroomafwaarts in Vietnam is er ook slechts één brug over de rivier.

Het wegennet is duidelijk het dichtst in het zuidoosten van het land, vanaf Phnom Penh naar de Vietnamese grensregio. In andere regio's lopen slechts enkele hoofdwegen. De hoofdwegen zijn vanaf midden jaren 2000 sterk verbeterd, met name de wegen tussen de grote steden zijn nu allemaal geasfalteerd. De focus gaat nu naar het verharden van de secundaire wegen.[1] Recent is de Prek Tamak Bridge aangelegd over de Mekong, 40 kilometer ten noorden van Phnom Penh. Deze brug is in 2010 opengesteld.

Bij Neak Loeung is in 2015 de Tsubasa Bridge over de Mekong opengesteld, op de route van Phnom Penh naar Vietnam. Het is gepland om een expressway van Phnom Penh naar Ho Chi Minh City te bouwen.[2] De Airport Expressway in Phnom Penh was gepland als de eerste snelweg van Cambodja, maar is in 2016 geschrapt.

Hoofdwegennet

De hoofdwegen zijn de voormalige Route Nationales, nu gewoon de National Highways.

Flag of Cambodia.svg National Highways in Cambodja Flag of Cambodia.svg

National Highway 1National Highway 2National Highway 3National Highway 4National Highway 5National Highway 6National Highway 7

Airport ExpresswayPhnom Penh - Bavet ExpresswayPhnom Penh - Sihanoukville Expressway


Asian Highways

Asian Highways in Cambodja

AH1AH11AH123


Wegnummering

De hoofdwegen van Cambodja zijn radiaal genummerd vanuit Phnom Penh, waarbij de nummers 1 t/m 6 in de hoofdstad beginnen, en de 7 ten noorden van de hoofdstad van de 6 aftakt. De nummering loopt door tot 30. Tweecijferige nummers zijn afgeleid van de hoofdwegen, en driecijferige nummers weer van de tweecijferige nummers.[3] De nummers 1 t/m 30 zijn Route Nationales (RN) en de hogere nummers zijn Route Provinciales (RP).

Bewegwijzering

Cambodja heeft groene wegwijzers voor doorgaand verkeer en blauwe voor lokaal verkeer. Beiden hebben witte letters. De meeste bewegwijzering is in het Khmer en Engels. Wegnummers worden met hetzelfde schild als in Hongarije aangegeven met een blauwe chevron met witte nummers.

Wegmarkering

Cambodja gebruikt gele markering om rijrichtingen te scheiden, in dit geval altijd de middenstreep omdat er in Cambodja geen snelwegen zijn. De overige markeringen, zoals rijstrookscheidingen en kantmarkeringen zijn wit.

Referenties

Externe links

Ministry of Public Works and Transport

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea