Cambodja

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Cambodia.svg
ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា - Kâmpŭchea
Cambodja.png
Hoofdstad Phnom Penh
Oppervlakte 181.035 km²
Inwonertal 16.245.000
Lengte wegennet 2.406 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode KH[1][2]

Het Koninkrijk Cambodja (Khmer: ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា, Preăh Réachéa Anachâk Kâmpŭchea) is een klein land in Zuidoost-Azië. Het land telt 16 miljoen inwoners en is ongeveer 4,5 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Phnom Penh.

Inleiding

Geografie

Cambodja ligt in Zuidoost-Azië, gelegen aan de Golf van Thailand. Het grenst aan Thailand, Laos en Vietnam. Het land meet 570 kilometer van west naar oost en 450 kilometer van noord naar zuid. Grote delen van Cambodja zijn relatief vlak, met lage bergen op de grens van Laos en in het zuidwesten, waar de 1.813 meter hoge Phnom Aural is gelegen, het hoogste punt van Cambodja. Het land heeft één groot meer: Tonlé Sap. De rivier de Mekong stroomt eveneens door Cambodja, beiden vormen een overstromingsgebied. De kustlijn is vlak tot licht heuvelachtig en heeft weinig echte stranden.

Het land heeft een tropisch klimaat met een droog seizoen en nat seizoen. De gemiddelde maximumtemperatuur in Phnom Penh ligt het hele jaar door tussen 31 en 35°C. In Phnom Penh valt gemiddeld 1.400 mm neerslag per jaar, vrijwel volledig in de periode van april tot november.

Demografie

Het inwonertal van Cambodja groeide van 4,3 miljoen in 1950 tot 12,4 miljoen in 2000, met een geschatte 16 miljoen in 2017. Het land heeft één grote stad, de hoofdstad Phnom Penh die circa 2,2 miljoen inwoners telt. Daarnaast zijn er 5 regionale steden die tussen 100.000 en 200.000 inwoners tellen. De belangrijkste havenstad is Sihanoukville.

Het overgrote deel van de bevolking wordt gevormd door de Khmar (95%). Zij spreken het Khmer, de officiële landstaal. Dit is na het Vietnamees de meest gesproken Austroaziatische taal. Het Khmer heeft ook een eigen schrift. Het Frans wordt nog door oudere Cambodjanen gesproken als buitenlandse taal. Sinds de jaren '90 neemt Engels echter de plaats van het Frans in. De media in Cambodja is deels in het Engels.

Economie

Cambodja is een land in ontwikkeling, het heeft een snelgroeiende economie, die echter vanaf een laag niveau komt. In 2017 werd het land niet meer als een "laagst ontwikkeld land" beschouwd, maar als een lage inkomensland. De voornaamste industrie in Cambodja is de textielindustrie, dat goed is voor 80% van de export. Het toerisme speelt ook een belangrijke rol in Cambodja. De tempels van Angkor Wat zijn wereldberoemd. De landbouw speelt nog een belangrijke rol op het platteland.

Geschiedenis

Het Khmer-rijk bestuurde de regio eeuwenlang tussen 802 en 1431. Het Khmer-rijk omvatte een groot deel van Zuidoost-Azië, behalve de oostkust (hedendaags Vietnam) en wat tegenwoordig Maleisië is. Het gebied kwam later onder invloed van Thaise koningen te staan. In 1863 werd Camodja een Frans protectoraat, waarbij land herwonnen werd van Thailand in het noorden en westen. Cambodja werd in 1953 onafhankelijk van Frankrijk. Daarna breidde de Vietnamoorlog zich uit tot in Cambodja. In de jaren '70 rukte de Khmer Rouge op, waarna een repressieve dictatuur geïnstalleerd werd. Tussen 1975 en 1979 vond de Cambodjaanse genocide plaats waarin circa 1,8 miljoen Cambodjanen omkwamen, destijds 25% van de bevolking. De Khmer Rouge wilde in Cambodja een socialistische agrarische republiek stichten, waarbij alle inwoners op het platteland moesten werken. Eind 1978 volgde een Vietnamese invasie die de regering afzette en het einde van de genocide betekende. In 1979 werd de pro-Vietnamese volksrepubliek Cambodja opgericht. De Vietnamese troepen verlieten Cambodja pas in 1989. Sinds 1985 is premier Hun Sen aan de macht.

Wegennet

Het hoofdwegennet van Cambodja.

De bommenregens van de jaren 60 en begin jaren 70 hebben weinig overgelaten van het Franse koloniale wegennet. Recenter worden wegen weer opgeknapt, waarbij de hoofdweg van Phnom Penh naar Ho Chi Minh City het eerste werd opgeknapt in de jaren 80, door Vietnam. Desondanks bestaat er wel een verhard wegennet, dat ongeveer 2.400 kilometer lang is. 36.000 kilometer weg is onverhard, waardoor het land een behoorlijk onderontwikkeld wegennet heeft vergeleken met de buurlanden, afgezien van Laos. Snelwegen zijn er niet in Cambodja, wel een aantal meerstrookswegen in Phnom Penh. De rivier de Mekong vormt één van de grootste obstakels in het binnenlandse verkeer, er is slechts één brug over de rivier, in Kamong Cham. In Phnom Penh zijn geen bruggen over de Mekong. Verder stroomafwaarts in Vietnam is er ook slechts één brug over de rivier.

Het wegennet is duidelijk het dichtst in het zuidoosten van het land, vanaf Phnom Penh naar de Vietnamese grensregio. In andere regio's lopen slechts enkele hoofdwegen. De hoofdwegen zijn vanaf midden jaren 2000 sterk verbeterd, met name de wegen tussen de grote steden zijn nu allemaal geasfalteerd. De focus gaat nu naar het verharden van de secundaire wegen.[3] Recent is de Prek Tamak Bridge aangelegd over de Mekong, 40 kilometer ten noorden van Phnom Penh. Deze brug is in 2010 opengesteld.

Bij Neak Loeung is in 2015 de Tsubasa Bridge over de Mekong opengesteld, op de route van Phnom Penh naar Vietnam. Het is gepland om een expressway van Phnom Penh naar Ho Chi Minh City te bouwen.[4] De Airport Expressway in Phnom Penh was gepland als de eerste snelweg van Cambodja, maar is in 2016 geschrapt.

Hoofdwegennet

De hoofdwegen zijn de voormalige Route Nationales, nu gewoon de National Highways.

Flag of Cambodia.svg National Highways in Cambodja Flag of Cambodia.svg

National Highway 1National Highway 2National Highway 3National Highway 4National Highway 5National Highway 6National Highway 7

Airport ExpresswayPhnom Penh - Bavet Expressway (E1) • Phnom Penh - Sihanoukville Expressway (E4)


Asian Highways

Asian Highways in Cambodja

AH1AH11AH21AH123


Wegnummering

De hoofdwegen van Cambodja zijn radiaal genummerd vanuit Phnom Penh, waarbij de nummers 1 t/m 6 in de hoofdstad beginnen, en de 7 ten noorden van de hoofdstad van de 6 aftakt. De nummering loopt door tot 30. Tweecijferige nummers zijn afgeleid van de hoofdwegen, en driecijferige nummers weer van de tweecijferige nummers.[5] De nummers 1 t/m 30 zijn Route Nationales (RN) en de hogere nummers zijn Route Provinciales (RP).

Bij de startceremonie voor de bouw van de Phnom Penh - Sihanoukville Expressway in 2019 zijn wegwijzers met een E-nummer getoond, waarbij deze snelweg de E4 is, parallel aan de national highway 4.[6]

Bewegwijzering

Cambodja heeft groene wegwijzers voor doorgaand verkeer en blauwe voor lokaal verkeer. Beiden hebben witte letters. De meeste bewegwijzering is in het Khmer en Engels. Wegnummers worden met hetzelfde schild als in Hongarije aangegeven met een blauwe chevron met witte nummers.

Wegmarkering

Cambodja gebruikt gele markering om rijrichtingen te scheiden, in dit geval altijd de middenstreep omdat er in Cambodja geen snelwegen zijn. De overige markeringen, zoals rijstrookscheidingen en kantmarkeringen zijn wit.

Verkeersveiligheid

In 2018 werden 1.761 verkeersdoden in Cambodja geregistreerd.[7] Dit komt neer op een ratio van 109 doden per 1 miljoen inwoners, ongeveer het dubbele van het EU-gemiddelde, maar voor Aziatische begrippen niet uitzonderlijk.

Referenties

Externe links

Ministry of Public Works and Transport

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea