Cameron Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Colorado 14.svg
Cameron Pass.jpg
SR-14
Hoogte (ft) 10,276 ft
Hoogte (m) 3.132 m
Gebergte Rocky Mountains
Verkeersintensiteit 820 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Cameron Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado. De bergpas is 3.132 meter hoog.

Kenmerken

Cameron Pass is een bergpas die oost-west georiënteerd is, alhoewel de pashoogte van 3.132 meter noord-zuid is gelegen. De bergpas is onderdeel van de State Route 14 van Walden naar Fort Collins, de twee dichtbijzijnde plaatsen. Deze plaatsen liggen echter 150 kilometer uit elkaar, waardoor de pas nogal afgelegen ligt. De bergpas ligt in het noorden van Colorado op de grens van Larimer County en Jackson County.

De Cameron Pass is breed en eenvoudig te berijden. Bochtig is de route ook niet, er zijn geen haarspeldbochten en het bochtigste deel ligt een heel stuk oostelijker in Larimer County waar de weg door de Poudre Canyon loopt. De pashoogte ligt beduidend lager dan de boomgrens. De bergen rondom zijn 3.500 meter hoog, iets verderop wat hoger, Clark Peak is 3.947 meter hoog. Naar het zuiden ligt de 3.944 meter hoge Mount Richthofen. De bergpas is doorgaans de gehele winter open. De bergpas ligt meer beschut dan andere routes over de Continental Divide en is daardoor vaak de meest betrouwbare oost-westverbinding in dit deel van Colorado.

Geschiedenis

In de jaren '20 van de 20e eeuw werd de State Route 14 door de Poudre Canyon aangelegd. In 1963 was bijna de gehele State Route 14 geasfalteerd, behalve over Cameron Pass, die in 1972 geasfalteerd werd. De route over de Cameron Pass werd overwogen voor een spoorlijn omdat de Cameron Pass niet erg steil is. Een spoorlijn is er echter nooit aangelegd.

De Cameron Pass is vernoemd naar Robert Alexander Cameron (1828-1894) een generaal tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en later een belangrijk persoon voor de ontwikkeling van landbouw in de staat Colorado.

Verkeersintensiteiten

De Cameron Pass ligt ver van de bewoonde wereld, daardoor wordt de pas niet erg intensief gereden. Dagelijks rijden gemiddeld 820 voertuigen over de bergpas.

Referenties