Camino Real Corridor

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Camino Real Corridor.

De Camino Real Corridor is een serie wegen in het noorden van de Verenigde Staten. Het is een noordwestelijke aftakking van de 'Ports to Plains' corridor die vanaf de grens met Mexico tot in Canada loopt. De Camino Real begint formeel in El Paso, Texas en loopt tot Sweetgrass, Montana aan de grens met Canada. De Camino Real Corridor loopt door de staten Texas, New Mexico, Colorado, Wyoming en Montana.[1] De route is 2.582 kilometer lang.

Route

Anders dan de Ports to Plains Corridor, Heartland Expressway en Theodore Roosevelt Expressway volgt de Camino Real Corridor voornamelijk Interstate Highways en is dus minder een project om de verbindingen te verbeteren als voornoemde corridors.

Texas

In Texas begint de Camino Real Corridor op de grens met Mexico in El Paso. Het is in El Paso County een verzameling van grensovergangen die aansluiten op de Interstate 10, waarna de corridor noordwestwaarts voert door het uiterste westen van Texas.

New Mexico

In New Mexico valt de corridor samen met de Interstate 10 tot Las Cruces en vervolgens de volledige lengte van de Interstate 25 in New Mexico tot de grens met Colorado, via Albuquerque en Santa Fe.

Colorado

Ook in Colorado valt de route volledig samen met de Interstate 25, via Pueblo, Colorado Springs, Denver en Fort Collins tot de grens met Wyoming.

Wyoming

In Wyoming volgt de Camino Real Corridor de Interstate 25 via Cheyenne en Casper naar Buffalo en vervolgens de Interstate 90 tot de grens met Montana.

Montana

In Montana liggen de enige langere stukken die niet met een Interstate Highway samenvallen. De Camino Real Corridor volgt in eerste instantie de Interstate 90 tot Billings, vervolgens de State Route 3 tot Lavina, de US 12 westwaarts van Lavina tot Harlowton, de US 191 noordwaarts van Harlowton tot nabij Moore, en dan de US 87 westwaarts tot Great Falls. Vanaf Great Falls valt de route weer samen met de Interstate 15 en volgt deze tot de grens met Canada bij Sweetgrass. Vervolgens gaat de Highway 4 in Alberta verder naar Lethbridge en Calgary.

Aansluitingen op andere corridors

Op diverse punten sluiten andere corridors aan;

  • In Raton, New Mexico sluit een zijtak van de Ports to Plains Corridor aan.
  • In Denver, Colorado sluit het noordelijk eindpunt van de Ports to Plains Corridor aan.
  • In Guernsey, Wyoming sluit een zijtak van de Heartland Expressway aan.

Geschiedenis

De Camino Real Corridor werd in 1991 aangewezen als een High Priority Corridor van het National Highway System, het was vastgelegd als Corridor 27 van de Intermodal Surface Transportation Efficiency Act (ISTEA). De Camino Real Corridor volgt grotendeels reeds bestaande Interstate Highways, daarom was minder financiering nodig om deze route op te waarderen. Alleen in Montana volgt de Camino Real Corridor niet-snelwegen.

De Camino Real Corridor wordt vaak opgedeeld in twee delen, het zuidelijke deel vanaf El Paso tot Denver, en het noordelijk deel vanaf Denver tot de grens met Canada. Dit omdat de Ports to Plains Corridor bij Denver aansluit. Een alternatieve scheidslijn is bij Guernsey, Wyoming, waar een zijtak van de Heartland Expressway op de Camino Real Corridor aansluit. Omdat het zuidelijk deel volledig een Interstate Highway is, wordt vaak alleen het noordelijk deel van de route beschouwd als onderdeel van de belangenbehartiging om de route op te waarderen, met name in Montana.

Naamgeving

Camino Real betekent 'koninklijke weg' in het Spaans. De corridor volgt echter geen historische corridor, alleen het deel vanaf El Paso tot Santa Fe, New Mexico volgde een weg die in het verleden als 'El Camino Real' bekend stond, en in Mexico City begon.

Andere Camino Reales

California

El Camino Real is een naam die meer voorkomt in de Verenigde Staten. De belangrijkste historische El Camino Real was een historische verbinding die alle Spaanse kerken in California met elkaar verbond. Dit was een bijna 1.000 kilometer lange verbinding van San Diego tot Sonoma, net ten noorden van San Francisco. De US 101 in California is de weg die later over deze historische route is aangelegd. De naam El Camino Real wordt in dit deel van California nog wijdverspreid gebruikt.

Southern United States

In 1989 werd de 'El Camino East/West Corridor' opgericht en was een commissie die ten taak had om ervoor te zorgen dat er geld kwam om de US 84 te verdubbelen naar 2x2 rijstroken tussen El Paso, Texas en Brunswick, Georgia. Deze route loopt door vijf staten; Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama en Georgia. Deze route is 2.782 kilometer lang.[2] Het project om de US 84 te verdubbelen is het verst gevorderd in Mississippi en Georgia, waar de verdubbeling praktisch afgerond is.

Zie ook

Referenties