Campeche

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Campeche.png
Campeche.png
Hoofdstad San Francisco de Campeche
Grootste stad San Francisco de Campeche
Oppervlakte 57.924 km²
Inwonertal 822.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting CAM

Campeche is een staat in Mexico, gelegen in het oosten van het land. De staat heeft een oppervlakte van bijna 58.000 km² en telt slechts ruim 800.000 inwoners. De hoofdstad en grootste stad is San Francisco de Campeche, beter bekend als kortweg Campeche.

Inleiding

Campeche ligt in het oosten van Mexico, aan de Golf van Mexico. De staat grenst in het westen aan Tabasco, in het zuiden aan Guatemala en in het oosten aan Belize en de staten Quintana Roo en Yucatán. De staat Campeche omvat het westelijke deel van het schiereiland Yucatán, en is grotendeels vlak en dunbevolkt. Een groot deel van de staat bestaat uit tropisch regenwoud. De hoofdstad Campeche ligt in het noorden van de staat aan de kust. Andere grotere steden zijn Ciudad del Carmen, Escárcega en Champotón. De hoofdstad Campeche telt 210.000 inwoners en de stad Ciudad del Carmen telt circa 150.000 inwoners. De overige steden tellen minder dan 30.000 inwoners. De staat Campeche is gemiddeld ontwikkeld voor Mexicaanse begrippen, mede dankzij de grote olieindustrie.

Wegennet

Vanwege de lage bevolkingsdichtheid is ook het wegennet in Campeche beperkt. Er zijn geen volwaardige snelwegen. De Carretera Federal 180 is de belangrijkste weg, en voert vanaf de grens met Tabasco via Champotón en Campeche richting Mérida. Het deel tussen Champotón en Campeche is met 2x2 rijstroken uitgevoerd, en is de enige langere 2x2-weg van de staat. Daarnaast vormt de Carretera Federal 186 een zuidelijke oost-westroute die naar Chetumal in Quintana Roo voert. Grensoverschrijdende verbindingen met zowel Guatemala als Belize zijn er niet, het regenwoud is hier zeer dicht. De Carretera Federal 180 kent twee lange bruggen die het Isla del Carmen met het vasteland verbinden. De stad Campeche is de enige grotere stad met een bypass. Hecelchakán heeft ook een bypass.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas