Canberra

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Canberra
Grootste stad Canberra
Oppervlakte 2.358 km²
Inwonertal 432.000
Lengte snelwegennet 40 km[1]
Eerste snelweg
Afkorting ACT

Canberra is de hoofdstad van Australië, gelegen in het federale Australian Capital Territory (ACT). Het ACT telt 432.000 inwoners, vrijwel allemaal in Canberra wonend, en heeft een oppervlakte van ruim 2.300 km², vergelijkbaar met een kleine Nederlandse provincie.

Inleiding

Het Australian Capital Territory en het Jervis Bay Territory.

Het Australian Capital Territory (ACT) is gelegen als enclave in de staat New South Wales in het zuidoosten van Australië. Canberra is de enige grotere stad en is min of meer synoniem aan het Australian Capital Territory, maar heeft een redelijk groot achterland dat dunbevolkt is. Het Jervis Bay Territory aan de kust is een federale exclave in New South Wales dat het mogelijk maakt dat het Australian Capital Territory toegang heeft tot zee, zoals in de grondwet voorgeschreven is. Het Jervis Bay Territory heeft slechts enkele honderden inwoners

Het westen van het ACT is bergachtig, het oosten, waar Canberra is gelegen, is vlak tot glooiend. De stad Canberra ligt in het noordoosten van het ACT. Direct over de grens in New South Wales ligt de voorstad Queanbeyan. Het Australian Capital Territory telt 432.000 inwoners, waarvan er 431.000 in Canberra wonen. Toen Australië in 1901 een federale staat werd, werd besloten om de hoofdstad niet Sydney of Melbourne te laten zijn, maar een apart territorium te realiseren. In 1908 werd het ACT vastgesteld en begon de bouw van de stad Canberra. In 1927 werd Canberra de Australische hoofdstad. In tussentijd, tussen 1901 en 1927, was Melbourne de Australische hoofdstad. Canberra heeft een landklimaat, met warme zomers en koelere winters dan aan de kust. De maximumtemperatuur varieert van 11 °C in juli tot 28 °C in januari. Sneeuwval in de stad zelf is zeer zeldzaam, maar valt frequent in de bergen rond Canberra.

Wegennet

Het Australian Capital Territory beschikt over 3.348 kilometer verharde weg.[2]

Canberra is een planmatige stad voornamelijk gebouwd vanaf de jaren 1920, alhoewel de aanleg vanwege de Great Depression en de Tweede Wereldoorlog in eerste instantie traag verliep. De stad groeide snel vanaf de jaren '60. Vrijwel de gehele stad bestaat uit laagbouw, Canberra is ruim opgezet, met brede stadsboulevards, groene stroken en meren, waardoor de stad de groenste van Australië is.

Het wegennet van Canberra is opgedeeld in zeshoeken en cirkels. Kenmerkend is de State Circle, een groot verkeersplein rond het parlement van Australië, en het London Circuit in North Canberra. De twee delen van Canberra zijn gescheiden door een smal en langwerpig meer. Canberra doet wat minder groots aan als Brasília en heeft minder snelwegen. Er zijn een aantal snelwegachtige wegen in Canberra, die het uiterlijk van parkways hebben, maar geen echt netwerk van snelwegen en ringwegen. De Federal Highway verbindt Canberra met de Hume Highway richting Sydney. De Barton Highway verbindt Canberra met de Hume Highway richting Melbourne. De Monaro Highway verloopt zuidwaarts en de Kings Highway verloopt oostwaarts, naar de kust. Buiten de stad Canberra zijn nauwelijks verharde wegen in het verder dunbevolkte Australian Capital Territory. De maximumsnelheid is tot 100 km/h op de beter uitgebouwde wegen in Canberra.

Referenties

Staten en territoria van Australië

ACTNew South WalesNorthern TerritoryQueenslandSouth AustraliaTasmaniaVictoriaWestern Australia