Akron

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Canton)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Akron.

Akron is samen met Canton en Massillon een middelgroot stedelijk gebied in de Amerikaanse staat Ohio en ligt net ten zuiden van de grotere agglomeratie Cleveland, maar wordt daar vaak los van gezien. In 2022 telde Akron 189.000 inwoners, Canton 70.000 inwoners en Massillon 32.000 inwoners. Het stedelijk gebied bestaat voornamelijk uit Stark en Summit County, die in 2023 samen 908.000 inwoners telden.

Inleiding

De locatie van Summit & Stark County.

Statistisch gezien behoren Akron, Canton en Massillon tot het Greater Cleveland Combined Statistical Area. Omdat CSA's dermate groot zijn dat er vaak verschillende stedelijke gebieden onder vallen, wordt de definitie van de CSA in de praktijk minder gebruikt. De steden Akron, Canton en Massillon zijn op zichzelf staande centra, die eigenlijk niet tot het directe invloedsgebied van Cleveland behoren. Het gebied kan weer opgedeeld worden in het noordelijke Summit County, dat 536.000 inwoners telt en de stad Akron en voorsteden omvat, en het zuidelijke Stark County, dat Canton en Massillon omvat, dat 373.000 inwoners telt.

Alle steden zijn van oudsher industriesteden met een teruglopend inwonertal. Het inwonertal van Akron is al jaren dalende, van een piek van 290.000 in 1960 tot 189.000 in 2022. Summit County als geheel krimpt eveneens, maar beduidend minder dan de stad Akron zelf. De stad Canton krimpt ook hard, van 117.000 inwoners in 1950 tot 70.000 inwoners in 2022. Massillon heeft echter een stabiel inwonertal. Het zuidelijke Stark County heeft een fluctuerend inwonertal, maar krimpt niet zo duidelijk als Summit County.

De centra van Akron en Canton liggen ongeveer 34 kilometer uit elkaar. Canton en Massillon liggen 12 kilometer uit elkaar. Beide stedelijke regio's zijn aan elkaar gegroeid, er is geen sprake van platteland tussen Akron en Canton. Tussen Akron en Cleveland zitten duidelijk meer landelijke gebieden dan tussen Akron en Canton. De omgeving kent enkele meren en heeft relatief veel bos. Het landschap is licht glooiend.

Wegennet

De regio heeft een dicht snelwegennet dat oorspronkelijk is gedimensioneerd op een groter inwonertal. De belangrijkste snelweg is de Interstate 77, de noord-zuidas die Canton met Akron en Cleveland verbindt. De Interstate 76 is een oost-westroute door Akron en is deels met de I-77 dubbelgenummerd. In het zuiden van Akron loopt de korte Interstate 277. Wat de I-76 is voor Akron, is de US 30 voor Canton, een oost-westsnelweg. Tussen Akron en Cleveland loopt de alternatieve State Route 8. Rond het centrum van Akron loopt ook nog de State Route 59.

Geschiedenis

I-77 in Akron.

Bijzonder is dat er nooit een US Highway direct tussen Akron en Cleveland heeft verlopen. De US 21 passeerde ruim ten westen van Akron langs op de route van Massillon naar Cleveland. Het is ongebruikelijk in de Verenigde Staten dat twee grotere steden niet per US Highway verbonden waren, met name voor de Tweede Wereldoorlog verliepen US Highways vrijwel altijd van stadscentrum naar stadscentrum, maar de US 21 passeerde meer dan 15 kilometer ten westen van Akron langs. Ook de US 224 verliep door het zuiden van de stad, waardoor het centrum van Akron nooit is aangedaan door een US Highway.

Het grootste deel van het snelwegennet van de regio is in de jaren '50 en '60 aangelegd. In 1970 opende de I-277 in Akron. De nieuwste snelweg van de regio is een deel van State Route 8, dat in 1988 werd opengesteld ten noorden van Cuyahoga Falls. In de jaren '90 is de I-76/I-77 door Akron verbreed en gemoderniseerd.

Congestie

In de regio staan relatief weinig files. Het centrum van Akron is zeer goed bereikbaar en ook andere delen van het stedelijk gebied zijn veelal filevrij te bereiken. Het wegennet is gedimensioneerd op een groter inwonertal, waardoor het gebruik geringer is dan waar in de jaren '60 vanuit werd gegaan.

Referenties


Freeways in Akron-Canton-Massillon