Caracas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Caracas is de hoofdstad en grootste stad van Venezuela, gelegen in het centrale noorden van het land, niet ver van de kust. De stad telt 2.097.000 inwoners en de agglomeratie telt 6.474.000 inwoners.

Inleiding

Caracas ligt in een langgerekte vallei die oost-west georiënteerd is, op 900 tot 1.000 meter hoogte. De stad ligt op slechts 20 kilometer van de Caribische Zee, gescheiden door een gebergte met toppen tot 2.800 meter. De stad ligt ingeklemd tussen een aantal bergruggen en binnen het bebouwde gebied zijn ook een aantal bergruggen, waardoor de ruimte om te groeien fysiek beperkt is. De stad is dichtbevolkt, en kent sterke tegenstellingen, sommige wijken zijn welvarend met grote woonhuizen, maar sloppenwijken domineren het stadsbeeld. Een aanzienlijk deel van de bebouwing bestaat uit flats. De stad meet ongeveer 25 kilometer van oost naar west en 12 kilometer van noord naar zuid. De luchthaven van Caracas ligt buiten de stad, aan zee.

Wegennet

Caracas heeft een redelijk uitgebreid snelwegennet van ongeveer 100 kilometer lengte. De belangrijkste snelweg is de Autopista Francisco Fajardo die oost-west door de stad loopt. De Autopista Regional del Centro verbindt Caracas met de andere grote steden van het land, met name de stad Valencia. De Autopista Gran Mariscal de Ayacucho is de voornaamste snelweg naar het oosten. De Autopista Caracas - La Guaira verbindt de stad met de luchthaven ten noorden van de stad, aan de Caribische Zee. De Avenida Boyacá vormt de noordelijke randweg, terwijl de Autopista Norte-Sur, Autopista Prados del Este en de Autopista Valle - Coche korte schakels vormen. De meeste snelwegen tellen 2x2 of 2x3 rijstroken en zijn chronisch overbelast. Vanwege de extreem lage benzineprijs van ongeveer € 0,02 per liter kan bijna iedereen het veroorloven om auto te rijden. Daarnaast laat de capaciteit te wensen over, evenals de dimensionering van aansluitingen en knooppunten. In het westen van de stad staat een indrukwekkend stackknooppunt tussen de Autopista Francisco Fajardo en de Autopista Caracas - La Guaira, één van de weinige stacks in Zuid-Amerika. Voor doorgaand verkeer is er geen mogelijkheid om de stad te vermijden, alle noord-zuid en oost-westroutes in dit deel van Venezuela verlopen via Caracas. Er is wel een kustweg die ten noorden van Caracas langs loopt, maar die is tijdrovend.

Geschiedenis

Het snelwegennet van Caracas is relatief oud, de meeste snelwegen zijn tussen de jaren 50 en 70 opengesteld. In het stedelijk gebied liggen een aantal tunnels, veelal uit de jaren 50 of 60 stammend. De Autopista Caracas - La Guaira was één van de eerste en opende in 1953 voor het verkeer. De Autopista Regional del Centro naar Valencia was in 1960 gereed. De Autopista Prados del Este opende in 1974, en is één van de meest recente snelwegen die in Caracas is opengesteld.

Referenties


Autopistas de Venezuela

Autopista Caracas-La GuairaSegunda Autopista Caracas - La GuairaAutopista Centro OccidentalAutopista Francisco FajardaAutopista Gran Mariscal de AyacuchoAutopista José Antonio PáezAutopista Lara - ZuliaAutopista Regional del CentroAutopista San Cristóbal - La FríaAutopista Prados del EsteAutopista Caracas-GuarenasAvenida BoyacáAutopista Norte-SurAutopista a CharallaveAutopista Guacara - BárbulaAutopista del EsteAutopista Valencia - Puerto CabelloAutopista Valle - Coche