Carpentaria Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian Route 1.svg
Carpentaria Highway map.png
AR 1
Begin Daly Waters
Einde Borroloola
Lengte 381 km
Route

Junction.svg Stuart Highway

Centrum.svg Cape Crawford

Junction.svg Tablelands Highway

Centrum.svg Borroloola

De Carpentaria Highway is een highway in het Northern Territory, Australië. De weg vormt een oost-westroute in het oosten van de staat, vanaf de Stuart Highway bij Daly Waters tot aan het dorp Borroloola in het oosten. De weg heeft geen doorgaande functie en is 381 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint ten zuiden van het dorp Daly Waters aan de Stuart Highway, de noord-zuidas van Darwin naar Alice Springs. Bij dit kruispunt is een roadhouse waar brandstof te verkrijgen is. De weg loopt dan oostwaarts door zeer afgelegen gebied naar Cape Crawford, het eerstvolgende dorp dat 270 kilometer oostelijker ligt, waar ook brandstof te verkrijgen is. De weg voert door vlak outbacklandschap met lage begroeiing. Er zijn geen zijwegen, ook geen tracks. De weg is doorgaand verhard, maar heeft geen doorgaande functie. Men passeert oostelijker door wat aboriginalgebieden. De weg is wel erg smal, met brede onverharde bermen. Veel verkeer rijdt er zeker niet. Cape Crawford is niet meer dan een roadhouse met een tankstation, winkel en een drietal woningen. Hier eindigt de Tablelands Highway, die naar Barkly Homestead in het zuiden loopt. De weg buigt dan af naar het noordoosten en loopt over 110 kilometer naar Borroloola. De weg volgt hier de MacArthur River. De belangrijkste bestemming langs de weg is de McArthur Mine. De hoogteverschillen zijn ook in dit gebied beperkt, alhoewel er wel wat lage heuvelruggen zijn, escarpments genaamd. Uiteindelijk bereikt men Borroloola, een dorp met 800 inwoners, niet ver van de Golf van Carpentaria. Hier eindigt de verharde weg, de Savannah Way loopt verder oostwaarts naar Queensland als track.

Geschiedenis

De weg is pas recent verhard, omstreeks 2005. De wegverharding is smal, wat ervoor zorgt dat verkeer elkaar niet op hoge snelheid kan passeren, maar men komt toch vrijwel geen verkeer tegen. De weg heeft geen doorgaand belang, maar is wel onderdeel van de National Highway 1, de ringweg om het continent.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 50 voertuigen ten oosten van de Stuart Highway, met 30 voertuigen na de Tablelands Highway. Bij het dorp Borroloola rijden 100 voertuigen per dag.[1]

Referenties

  1. Traffic reports | Northern Territory Department of Infrastructure
Hoofdwegen in het Northern Territory

Arnhem HighwayBarkly HighwayCarpentaria HighwayKakadu HighwayLasseter HighwayPlenty HighwayStuart HighwayTablelands HighwayVictoria Highway