Carquinez Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carquinez Bridge
I-80.svg
Carquinez Bridge.jpg
Overspant Carquinez Strait
Rijstroken 2x4
Totale lengte 1.056 meter
Hoofdoverspanning 728 meter
Hoogte brugdek 43 / 45 meter
Openstelling 21-05-1927 / 1958 / 11-11-2003
Verkeersintensiteit 108.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Carquinez Bridge is een dubbele vakwerkbrug en hangbrug in de Verenigde Staten, gelegen in het San Francisco Bay Area in California.

Kenmerken

De Carquinez Bridge bestaat uit twee bruggen. De oostelijke brug voor verkeer richting noorden is een vakwerkbrug met 4 rijstroken. De westelijke brug is een hangbrug met eveneens 4 rijstroken. De hangbrug is 1.056 meter lang en een hoofdoverspanning van 728 meter. Het is een relatief kleine brug in lengte, maar wel van cruciaal belang. Over de brug loopt de Interstate 80 in California. 9 kilometer oostelijker bevindt zich de Benicia-Martinez Bridge, de enige andere verbinding over de Carquinez Strait. De zuidzijde van de brug is gelegen in Contra Costa County, een suburbaan gebied met nog wezenlijke gebieden die niet ontwikkeld zijn vanwege de steile heuvels. De dichtstbijzijnde plaats is Crockett. Aan de noordzijde in Solano County bevindt zich de grotere stad Vallejo. De I-80 is de primaire route tussen San Francisco en Sacramento en één van twee hoofdverbindingen van en naar San Francisco.

Geschiedenis

De Carquinez Strait was een obstakel voor het wegverkeer en ter plekke is de eerste brug in het San Francisco Bay Area gebouwd. Op 21 mei 1927 opende de eerste brugverbinding met 3 rijstroken. De Lincoln Highway liep er destijds overheen, genummerd als de US 50 in California. In 1958 werd een tweede brug met 4 rijstroken gebouwd, die identiek was aan de brug uit 1927, eveneens een vakwerkbrug. De aanleg van deze brug kostte $ 38 miljoen. Vanaf dat moment was de brug onderdeel van de Interstate 80.

De brug uit 1927 was in structureel slechte toestand en bovendien een knelpunt met zijn 3 rijstroken. Daardoor werd vanaf de jaren '90 een derde brug gebouwd, ditmaal met een heel ander ontwerp; een hangbrug. Deze had 1 rijstrook extra zodat het knelpunt gereduceerd werd. De brug opende uiteindelijk op 11 november 2003 voor het verkeer. In 2007 is de brug uit 1927 volledig gesloopt. De sloop was op 4 september dat jaar voltooid.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 108.000 voertuigen over de brugverbinding. Deze is hiermee niet significant overbelast.

Tol

De brug is een tolweg. De tol wordt alleen richting noorden geheven, het tolstation bevindt zich aan de noordzijde in Vallejo. De tol bedraagt $ 5 cash of met een FasTrak en $ 2.50 voor carpoolers.

Referenties


Bruggen in het San Francisco Bay Area

Antioch BridgeBenicia-Martinez BridgeCarquinez BridgeDumbarton BridgeGolden Gate BridgeRichmond-San Rafael BridgeSan Francisco-Oakland Bay BridgeSan Mateo Bridge