Carretera general

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Carretera General)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een carretera general (CG) is de hoogste wegklasse in Andorra. Ze vormen het hoofdwegennet van het land en verbinden praktisch alle plaatsen met elkaar en met het buitenland. Het netwerk wordt aangevuld met de carreteras secundarias.

Netwerk

De CG-2 in Andorra.

De carreteras generales vormen de doorgaande wegen van Andorra. De transitroute van Frankrijk naar Spanje via de hoofdstad Andorra-la-Vella wordt gevormd door de CG-2 en de CG-1. De CG-3 vormt de derde belangrijkste verbinding naar het noordwesten van Andorra. De CG-4, CG-5 en CG-6 zijn minder van belang.

De twee belangrijkste tunnels van Andorra, de Túnel d’Envalira (2.005 m), opengesteld in 2002, en de Túnel de les dos Valires (2.922 m), opengesteld in 2012, zijn formeel geen onderdeel van een carretera general. De Túnel de Pont Pla (1.260 m), opengesteld in 2006, is wel onderdeel van een carretera general, de CG-3.

Geschiedenis

De carreteras generales waren cruciaal in de ontsluiting van het geïsoleerde berglandje. Voor de jaren '20 van de 20e eeuw waren er amper verharde wegen, en spoorlijnen heeft Andorra ook niet. Het land had destijds ook maar een paar duizend inwoners. Het inwonertal van Andorra begon met name vanaf midden jaren '60 te groeien waardoor het verkeer toenam. Vanaf de jaren '90 zijn enkele tunnels aangelegd om het verkeer te vergemakkelijken. Dit zijn de Túnel d’Envalira (2.005 m), opengesteld in 2002, de Túnel de Pont Pla (1.260 m), opengesteld in 2006, en de Túnel de les dos Valires (2.922 m), opengesteld in 2012.

Lijst van carreteras generales

De carreteras generales van Andorra.
# traject lengte
CG-1.svg Andorra-la-Vella - Spanje 11 km
CG-2.svg Andorra-la-Vella - Frankrijk 32 km
CG-3.svg Andorra-la-Vella - El Serrat 20 km
CG-4.svg La Massana - Pal 6 km
CG-5.svg Erts - Arinscal 2 km
CG-6.svg Aixovall - Bixessarri 6 km

Wegnummering

De CG-1, CG-2 en CG-3 vormen het hoofdwegennet van Andorra, en lopen vanaf Andorra-la-Vella naar respectievelijk Spanje, Frankrijk en El Serrat. De CG-4 is een secundaire route met nog enig belang naar Pal. De CG-5 en CG-6 zijn secundaire wegen.

Oorspronkelijk bestond de wegnummering uit N-wegen, wat rond 1995 is gewijzigd naar CG-wegen. In 2007 zijn de nummers CG-5 en CG-6 toegekend over voormalige carreteras secundarias.

Referenties