Castilla-La Mancha

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Castilla-La Mancha.png
Castilla-La Mancha
Castilla-La Mancha.png
Hoofdstad Toledo
Oppervlakte 79.463 km²
Inwonertal 2.079.000
Lengte wegennet 12.000 km
Lengte snelwegennet 1.815[1][2] km

Castilla-La Mancha is een autonome regio (comunidad) in Spanje. Het is verdeeld in vijf provincies; Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara en Toledo. De hoofdstad is Toledo, de grootste stad is Albacete. De regio telt 2.079.000 inwoners, en het gebied heeft een oppervlakte van 79.463 km².

Inleiding

Castilla-La Mancha is gelegen in het binnenland van Spanje en beslaat het zuidelijk deel van de Meseta. Het grenst kloksgewijs aan Madrid, Castilla y León, Aragón, Valenciana, Región de Murcia, Andalucía en Extremadura. Castilla-La Mancha ligt ten oosten en zuiden van Madrid en is een groot gebied, het meet maximaal 350 kilometer van noord naar zuid en 360 kilometer van west naar oost.

De autonome regio is onderverdeeld in vijf provincies; Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara en Toledo. Het landschap van Castilla-La Mancha wordt vaak geassocieerd met eindeloze kale vlaktes, wat voor aanzienlijke delen van de regio ook een juist beeld is, maar delen van Castilla-La Mancha zijn ook bergachtig en afgelegen, met name in het westen, zuidwesten en noordoosten van de regio. Het grootste deel van de Meseta ligt circa 800 meter boven zeeniveau, met wat kleine bergruggen, met name bij Toledo. Het noorden is veel bergachtiger, bestaand uit het Sistema Central, in het oosten de Serranía de Cuenca en in het zuiden de Sierra Morena. De Pico del Lobo is met 2.274 meter het hoogste punt.

De bevolking van Castilla-La Mancha is geconcentreerd in enkele wat grotere steden, en veel kleine stadjes. Afwijkend van Castilla y León heeft Castilla-La Mancha een leger platteland, er zijn minder kleine dorpen, de bevolking woont vaker in een kleine plaats met een paar duizend inwoners. Tussen deze plaatsen komt men uitgestrekte, vrijwel onbewoonde vlaktes tegen. Castilla-La Mancha heeft maar één grotere stad, dat is Albacete, de enige stad met meer dan 100.000 inwoners. Er zijn daarnaast zo'n 25 steden met meer dan 10.000 inwoners, aflopend Talavera de la Reina, Toledo, Guadalajara, Ciudad Real, Cuenca en Puertollano. In het gebied tussen Toledo en Madrid liggen veel kleine stadjes die fungeren als verre voorsteden van Madrid.

Albacete

De provincie Albacete vormt het zuidoosten van Castilla-La Mancha. De provincie heeft een oppervlakte van 14.858 km² en is daarmee even groot als de helft van Nederland. De provincie telt ruim 400.000 inwoners, waarvan bijna de helft in de hoofdstad Albacete woont. De tweede stad is Hellín, die 30.000 inwoners telt, gevolgd door Villarrobledo, de enige andere plaats met meer dan 25.000 inwoners.

Albacete grenst aan de Comunitat Valenciana, de Región de Murcia en Andalucía. Het noorden bestaat uit de vlakke en kale Meseta Central, het zuidwesten is sterk bergachtig en het zuidoosten gaat over in de semi-woestijn van Zuidoost-Spanje. De 2.083 meter hoge La Atalaya is het hoogste punt van de provincie. De enige noemenswaardige rivier van de provincie is de Río Júcar.

Ciudad Real

De provincie Ciudad Real vormt het zuiden van Castilla-La Mancha. Het heeft een oppervlakte van 19.813 km² en telt ruim een half miljoen inwoners. De hoofdstad Ciudad Real is de grootste stad met 74.000 inwoners. Daarnaast heeft Ciudad Real nog vier steden met meer dan 30.000 inwoners, de bevolking woont wat meer verspreid buiten de hoofdstad dan in andere provincies in Castilla-La Mancha. In totaal zijn er 13 plaatsen met meer dan 10.000 inwoners. Kenmerkend aan Castilla-La Mancha is dat het platteland zeer leeg is, de bevolking is vooral geconcentreerd in wat grotere dorpen en kleine steden en woont minder op het platteland.

Het oosten van de provincie bestaat uit de kale vlaktes van de Meseta Central, het westen en uiterste zuiden is bergachtiger, met diverse bergketens. De Desfiladero de Despeñaperros is de traditionele toegang naar Andalucía. De 1.379 meter hoge Pico Amor in de Montes de Toledo is het hoogste punt van de provincie. Dit is het laagste hoogste punt van alle provincies in Castilla-La Mancha. De primaire rivier van de provincie is de Río Guadiana, die één van de grootste rivieren van Spanje wordt.

Cuenca

De provincie Cuenca beslaat het centrale oosten van Castilla-La Mancha en heeft een oppervlakte van 17.141 km². De provincie telt ruim 200.000 inwoners, waarvan er 55.000 in de hoofdstad Cuenca wonen. Tarancón is de enige andere plaats met meer dan 10.000 inwoners. De bevolking woont verder verspreid in kleine dorpen. De bevolkingsdichtheid van de provincie Cuenca is daarom zeer laag.

Het westen en zuiden van de provincie Cuenca beslaat de Meseta Central, de rest is bergachtig terrein, vooral de Serranía de Cuenca, een van oudsher geïsoleerd gebied met weinig plaatsen groter dan een klein dorp. De 1.864 meter hoge Mogorrita is het hoogste punt van de provincie Cuenca. De voornaamste rivier van de provincie is de Río Cuenca.

Guadalajara

Guadalajara beslaat het noorden van Castilla-La Mancha. De provincie heeft een oppervlakte van 12.167 km² en is daarmee de kleinste van de vijf provincies. De provincie telt ruim 250.000 inwoners, een groot deel daarvan woont aan de rand van de Comunidad Madrid, en zijn verre voorsteden van Madrid. De hoofdstad Guadalajara is met 85.000 inwoners de grootste stad, verder zijn er nog drie plaatsen met meer dan 10.000 inwoners. Afgezien van het deel dat aan Madrid grenst is de provincie Guadalajara zeer dunbevolkt, grote delen zijn afgelegen berggebied.

Het noordwesten en zuidoosten van de provincie zijn het meest bergachtig, met de 2.274 meter hoge Pico del Lobo als hoogste punt. Dit is tevens het hoogste punt van geheel Castilla-La Mancha. Het zuidoosten kent ook diepe canyons. Grote delen van de provincie bestaat uit weinig gecultiveerd landschap. De belangrijkste rivier is de Río Tajo en zijrivieren daarvan, die richting westen stromen. Het oostelijk deel van de provincie watert af naar de Río Ebro.

Toledo

De provincie Toledo beslaat het westen en een deel van het midden van Castilla-La Mancha. Het heeft een oppervlakte van 15.369 km² en telt bijna 700.000 inwoners, het meeste van alle provincies van Castilla-La Mancha. De hoofdstad Toledo is met 83.000 inwoners marginaal kleiner dan Talavera de la Reina, dat met 84.000 inwoners de grootste stad is. De provincie heeft 13 plaatsen met meer dan 10.000 inwoners, enkele daarvan zijn verre voorsteden van Madrid. De bevolking is betrekkelijk verspreid over de provincie, alleen het zuidwesten is erg dunbevolkt.

De provincie bestaat uit de vallei van de Río Tajo, met de Sierra de Gredos naar het noorden en enkele bergruggen waaronder de Montes de Toledo naar het zuiden. Het hoofdketen van de Sierra de Gredos ligt echter net buiten Toledo, alhoewel het prominent zichtbaar is vanuit de provincie ligt daar niet het hoogste punt, dat is de 1.449 meter hoge Corocho de Rocigalgo in de Montes de Toledo.

Wegennet

De autovías en autopistas van Castilla-La Mancha.

Autovías & autopistas

Castilla-La Mancha heeft een dicht netwerk van autovías, zeker als de lage bevolkingsdichtheid in ogenschouw wordt genomen. Desondanks heeft de regio nog grote gebieden met weinig snelwegen, met name in het westen, zuiden en noordoosten. De meeste autovías verlopen door het midden van de autonome regio.

Het wegennet van Castilla-La Mancha is gefocust op Madrid. Vier radiale snelwegen van Madrid doorkruisen Castilla-La Mancha, namelijk de A-2, A-3, A-4 en A-5. De A-31 verloopt richting Alicante, en bij Albacete splitst de A-30 daar vanaf. De A-32 is een nog incomplete autovía van Linares naar Albacete.

De AP-36 is een tolweg van Ocaña naar La Roda, bedoeld voor lange-afstandsverkeer tussen Madrid en Albacete, Alicante en Murcia. De A-40 vormt een oost-westroute ten zuiden van Madrid langs, via Toledo en Tarancón naar Cuenca. De A-41 is een korte autovía tussen Ciudad Real en Puertollano, terwijl de A-42 een drukke verbinding tussen Toledo en Madrid vormt. De A-43 vormt een tangentiële verbinding door het midden en oosten van Castilla-La Mancha, vanaf Ciudad Real tot Atalaya de Cañavate, dat een belangrijk knooppunt van vier snelwegen in het oosten van de regio is.

Daarnaast beschikt Castilla-La Mancha over een aantal autovías in het beheer van de Junta de Castilla-La Mancha, de belangrijkste hiervan zijn de CM-40 rond Toledo, de CM-42 tussen Toledo en Tomelloso en de CM-41 en CM-43 rond de zuidelijke voorsteden van Madrid.

Rondom Toledo en Cuenca zijn enkele korte autovías met een prefix van de stad, die behoren tot het Red de Carreteras del Estado. Deze snelwegen vormen invalswegen van deze steden.

Tolwegen

In Castilla-La Mancha zijn vier tolwegen;

 • AP-36 tussen Ocaña en La Roda
 • AP-41 tussen Madrid en Toledo
 • R-2 rond Guadalajara
 • R-4 nabij Aranjuez en Ocaña.

Daarnaast is de CM-42 aangelegd door middel van een concessie op basis van schaduwtol (peaje en sombra).

Wegen in Castilla-La Mancha

Estado de España:

A-2A-3A-4A-5A-30A-31A-32A-33A-35AP-36A-40A-41AP-41A-42A-43CU-11PT-10TO-20TO-21TO-22R-2R-4

Comunidad Castilla-La Mancha:

CM-10CM-40CM-41CM-42CM-43CM-45CM-47Autovía del Júcar

CM-101CM-110CM-200CM-210CM-211CM-215CM-220CM-310CM-311CM-313CM-316CM-320CM-332CM-401CM-403CM-410CM-411CM-412CM-413CM-415CM-420


Carreteras nacionales

De carreteras nacionales spelen nog een relatief beperkte rol voor doorgaand verkeer vanwege het dichte netwerk van autovías. De N-320 is één van de langste doorgaande wegen waar nog geen autovía parallel aan aangelegd is, en verloopt vanaf Guadalajara via Cuenca naar Albacete. De N-322 is de doorgaande verbinding vanaf Andalucía naar Albacete zolang de A-32 nog niet gereed is. De N-401 wordt nog gebruikt tussen Toledo en Ciudad Real. De N-403 is de snelste route van Ávila naar Toledo. De N-420 verloopt vanaf Daimiel naar Cuenca, en verder door Teruel door het afgelegen oosten van Castilla-La Mancha. De N-430 is de kortste route tussen Manzanares en Albacete.

Carreteras autonómicas

categorie Albacete Ciudad Real Cuenca Guadalajara Toledo totaal
Básica Alta Capacidad 0 km 81 km 0 km 9 km 145 km 236 km
Básica 470 km 365 km 433 km 303 km 279 km 1850 km
Comarcal 963 km 1227 km 1153 km 1061 km 1222 km 5626 km
Local 143 km 95 km 54 km 61 km 318 km 671 km
De CM-42, een carretera autonómica.

De wegen in het beheer van de Junta de Castilla-La Mancha spelen een regionale rol. Afgezien van enkele autovías met een tweecijferig wegnummer, zijn alle carreteras autonómicas tweestrooks wegen met slechts een beperkt doorgaand belang. De meesten zijn niet hoogwaardig uitgebouwd, en veel zijn van secundair karakter. Met name in de berggebieden zijn dit mooie, maar afgelegen routes.

In Castilla-La Mancha is 8.676 kilometer weg in autonoom beheer. Dit is als volgt verdeeld;

 • Albacete: 1.613 km
 • Ciudad Real: 1.805 km
 • Cuenca: 1.719 km
 • Guadalajara: 1.471 km
 • Toledo: 2.069 km

Het netwerk van wegen is onderverdeeld in zes categorieën:

 • Red Básica Alta Capacidad: autovías in beheer van de autonome regio
 • Red Básica: belangrijke hoofdwegen
 • Red Comarcal: secundaire hoofdwegen met een belang op het niveau van een comarca
 • Red Local: secundaire wegen met een belang op lokaal niveau
 • Travesías: dorpspassages die gebypasst zijn door rondwegen
 • Ramales: verbindingswegen

De wegen behorend tot het 'red básica' zijn het best uitgebouwd, vaak kan hier 90 of 100 km/h gereden worden en hebben ze een optimaal alignement. Incidenteel zijn er ongelijkvloerse aansluitingen. De meeste grotere dorpen hebben een rondweg.

Lijst van carreteras autonómicas

Red Básica Alta Capacidad

Onderstaande wegen behoren tot het red básica alta capacidad (basisnetwerk van hoge capaciteit)

# naam traject lengte
CM-10.svg Guadalajara - Guadalajara 9 km
CM-40.svg Ronda Suroeste de Toledo Toledo (A-40) - Toledo (CM-42) 23 km
CM-41.svg Autovía de la Sagra Valmojado - Illescas 30 km
CM-42.svg Autovía de los Viñedos Toledo - Madridejos - Tomelloso 127 km
CM-43.svg Autovía de la Sagra Illescas - Añover de Tajo 17 km
CM-45.svg Autovía del IV Centenario Ciudad Real - Almagro 30 km

Red Básica

Onderstaande wegen behoren tot het red básica (basisnetwerk)

# traject lengte
CM-101.svg Guadalajara - Paredes de Sigüenza 101 km
CM-110.svg Alcolea del Pinar - Sigüenza - Villacadima 82 km
CM-200.svg Villamayor de Santiago - Tarancón - Fuentelencina 106 km
CM-210.svg Villar de Domingo Gárcia - Molina de Aragón - Milmarcos 132 km
CM-211.svg Minglanilla - Almodóvar del Pinar 39 km
CM-215.svg Cañete - Landete 32 km
CM-220.svg La Gineta - Motilla del Palancar - Cuenca 117 km
CM-310.svg Alcázar de San Juan - Albalate de las Nogueras 155 km
CM-311.svg Villanueva de la Jara - Graja de Iniesta 28 km
CM-313.svg Tomelloso - Hellín 127 km
CM-316.svg Munera - Tarazona de la Mancha - Mahora 75 km
CM-320.svg Villanueva de la Fuente - Robledo 24 km
CM-332.svg Albacete - Carcelén 56 km
CM-401.svg Toledo - Alcaudete de la Jara 92 km
CM-403.svg Menasalbas - Porzuna 103 km
CM-410.svg Menasalbas - Cuerva - Conseca - Mora - Quintanar de la Orden 111 km
CM-411.svg La Nava de Ricomalillo - Puerto de San Vicente 21 km
CM-412.svg Almagro - Valdepeñas - Hellín - Fuente Álamo - Almansa 284 km
CM-413.svg Almagro - Argamasilla de Calatrava 43 km
CM-415.svg Puente de Retam - Almadén 44 km
CM-420.svg Daimiel - Puerto Lápice - Alcázar de San Juan - Mota del Cuervo 79 km

Carreteras provinciales

In Castilla-La Mancha zijn de provinciale wegen in het beheer van de diputación provincial. De manier waarop de provinciale wegen genummerd worden verschilt per provincie.

In de provincie Albacete zijn ze genummerd per sector, waarbij een sector bestaat uit een gebied tussen bepaalde nationale wegen. Aan het eerste nummer is te zien in welke sector de weg ligt. Zo ligt de AB-700 in sector 7: tussen de N-430 en A-31.

In de provincie Ciudad Real is het netwerk ook in 7 zones opgericht, gescheiden door de nationale wegen. Viercijferige routes zijn in de regel langer dan driecijferige routes.

In de provincie Guadalajara zijn ze genummerd in 3 wegklassen, de 1e, 2e en 3e klasse. Aan het wegnummer is echter niet te zien tot welke klasse ze behoren. De meeste wegnummers zijn 3-cijferig, maar in de 2e en 3e klasse komen ook een beperkt aantal 4-cijferige nummers voor.

Van de provincies Cuenca en Toledo is niet bekend hoe zij hun wegnummering indelen.

provincie wegnummerformat organisatie
Albacete AB-xxx en AB-xxxx 7 sectoren
Guadalajara GU-xxx en GU-xxxx 3 wegklassen (1e t/m 3e klasse)
Ciudad Real CR-xxx en CR-xxxx 7 zones
Cuenca CUV-xxxx
Toledo TO-xxxx

Geschiedenis

Voordat de autosnelwegen in Castilla-La Mancha werden aangelegd werd het verkeer afgewikkeld over de carreteras nacionales, over het algemeen tweestrooks wegen met rond grotere plaatsen wat rondwegen. Het netwerk was weinig hoogwaardig uitgebouwd, maar door de lage bevolkingsdichtheid en het vaak vlakke landschap kennen deze wegen lange rechte stukken. De reistijd was echter betrekkelijk lang en er gebeurden veel dodelijke ongevallen door het gebrek aan een rijbaanscheiding.

De eerste autovía van Castilla-La Mancha was de corridor van Madrid naar Toledo, waar de N-401 midden jaren '80 ongelijkvloers is gemaakt en verbreed naar een autovía, de A-42. Het laatste deel hiervan was de bypass van Illescas die in 1990 opende. De volgende twee autovías waren onderdeel van de corridor naar de 'Levante', die de A-3 en A-31 van Madrid naar Valencia en Alicante omvatte. In de jaren '80 is begonnen met de bouw van de A-3/A-31 van Honrubia naar Alicante, waarvan het eerste deel in Castilla-La Mancha in 1989 werd opengesteld. Tussen 1990 en 1992 was de A-31 in Castilla-La Mancha al voltooid.

Midden jaren '80 is begonnen met de verdubbeling van de radialen van Madrid, in het geval van Castilla-La Mancha waren dat de N-II, N-III, N-IV en N-V. De eerste snelweg die hiervan gereed kwam was een stuk van de A-4 tussen Aranjuez en Ocaña, circa midden jaren '80. De A-4 was ook het eerst significant voltooid, in 1988 reikte de snelweg al tot Almuradiel. In de eerste helft van de jaren '90 zijn de A-2, A-3 en A-5 grotendeels opengesteld door Castilla-La Mancha. Het laatste ontbrekende deel was de A-3 in het oosten van Castilla-La Mancha, waar een lang traject ontbrak dat pas in 1997-1998 is opengesteld.

Tussen midden jaren '90 en midden jaren 2000 zijn niet veel snelwegen in Castilla-La Mancha opengesteld. Wel werd er gebouwd aan de radiale snelwegen van Madrid, waarvan de R-2 en R-4 voor een klein deel in Castilla-La Mancha liggen, en in 2003-2004 zijn opengesteld. De grote golf van nieuwe snelwegen volgde hoofdzakelijk vanaf 2005. Het grootste project was de CM-42 tussen Toledo en Tomelloso, met 127 kilometer één van de langste autovías die in Spanje door een regionale regering is aangelegd, en in 2005 voltooid was.

In 2006 openden twee grote tolprojecten, de AP-36 tussen Ocaña en La Roda, die de A-3 moest ontlasten, en de AP-41 tussen Madrid en Toledo, die de A-42 moest ontlasten. Beide tolwegen wisten niet het benodigde verkeer te trekken en worden over het algemeen gezien als mislukkingen. Tussen 2003 en 2009 is in fases de A-43 tussen Ciudad Real en Atalaya del Cañavate opengesteld. Deze 173 kilometer lange autovía vormt een tangentiële verbinding door het zuiden en zuidoosten van Castilla-La Mancha. In 2006-2008 opende ook in twee fases de A-41 tussen Ciudad Real en Puertollano. Vanaf 2004 werd de A-40 als oost-westroute naar Cuenca in gebruik genomen. In 2012 was de snelweg tot aan Cuenca ononderbroken te berijden.

Toekomst

Vlak voordat de economische crisis in Spanje uitbrak waren er in Castilla-La Mancha ambitieuze plannen voor de bouw van regionale autovías. Veel van deze plannen zijn maar gedeeltelijk uitgevoerd, en sommige projecten zijn helemaal niet uitgevoerd.

In 2008 werden diverse autovías aangekondigd door de regering van Castilla-La Mancha. Dit was de CM-47 (Autovía Transmanchega) over 130 kilometer tussen Daimiel en Tarancón, de A-28 (destijds CM-40) (Autovía La Alcarria) tussen Tarancón en Guadalajara,[3] en de Autovía del Júcar tussen Cuenca en Albacete. Ook waren er plannen voor een autovía tussen Cuenca en Ciudad Real, die nog in aanvulling moest zijn op de CM-47 die in hetzelfde gebied zou verlopen.[4] Deze honderden kilometers autovía in autonoom beheer zijn nooit aangelegd.[5]

De nationale regering had ook plannen, zoals de verlengde AP-41 van Toledo naar Córdoba en de A-43 van Mérida naar Ciudad Real. In het zuidoosten is de A-32 tussen Linares en Albacete nog steeds gepland.

Wegenplannen

Nadat het wegbeheer in 1984 werd overgedragen van de centrale regering naar de autonome gemeenschap Castilla-La Mancha, werd de planvorming en budgettering van wegenprojecten vastgesteld in het Plan Regional de Carreteras. Het eerste plan werd opgedeeld in twee periodes van 4 jaar, 1988-1991 en 1992-1995. Dit werd later twee jaar verlengd. De formele vaststelling van een wegenplan kwam in 1990.[6] In deze periode is 4.000 kilometer carretera autonómica gemoderniseerd. In 1998 kwam het II Plan Regional de Carreteras van kracht,[7] dat een geplande looptijd van 1998 tot 2008 had, maar uiteindelijk 6 jaar langer doorliep. Dit plan is op 30 april 2015 opgevolgd door het III Plan de Carreteras 2015-2026.[8]

Wegnummering

Het wegennet in het beheer van de Junta de Castilla-La Mancha staat bekend als het Red de Carreteras de Castilla-La Mancha.[9] Het netwerk wordt als volgt opgedeeld;

 • Red Básica: belangrijke hoofdwegen die grote en kleine steden met elkaar verbinden.
  • Red Básica de Alta Capacidad: dit zijn autovías in het beheer van Castilla-La Mancha. Ze worden bewegwijzerd met een blauw schild met witte cijfers (format CM-xx).
  • Red Básica convencional: de overige hoofdwegen. Ze worden bewegwijzerd met een oranje schild met zwarte cijfers (format CM-xxx).
 • Red Comarcal: regionale en interlokale wegen met een beperkt doorgaand belang. Ze worden bewegwijzerd met een groen schild met witte cijfers (format CM-xxxx)
 • Red Local: de overige wegen in het beheer van de Junta de Castilla-La Mancha. Ze worden bewegwijzerd met een geel schild met zwarte cijfers (format CM-xxxx)

Daarnaast zijn er wegen in het beheer van de Diputación Provincial. Deze zijn genummerd en worden opgedeeld in wegen van de eerste, tweede en derde klasse.

 • AB-xxx: provincie Albacete[10]
 • CR-xxx & CR-xxxx: provincie Ciudad Real[11]
 • CU-xxx & CUV-xxxx: provincie Cuenca.[12]
 • GU-xxx: provincie Guadalajara[13]
 • TO-xxxx: provincie Toledo[14]

Verkeersintensiteiten

Het verkeersaanbod is in de regio Castilla-La Mancha laag. Slechts een paar trajecten verwerken meer dan 20.000 voertuigen per dag. Veel snelwegen worden zeer rustig bereden. Het drukste punt in de provincie is de A-42 bij Illescas met 67.000 voertuigen per dag. De A-4 en A-5 tellen op de randen van de regio Madrid ook 50.000 voertuigen per dag. Elders liggen de intensiteiten veelal beneden 25.000 voertuigen per dag, de enige wat drukkere corridor is de A-31 tussen La Roda en Albacete met 32.000 voertuigen per dag.

Veel snelwegen verwerken minder dan 10.000 voertuigen per dag, in enkele gevallen zelfs minder dan 5.000 voertuigen per dag, met name op de tolwegen. De rustigste snelweg is de AP-41, waar slechts 500 voertuigen per dag rijden. Dit is één van de lichtst bereden snelwegen van Europa.

De carreteras autonómicas worden vaak licht bereden. Er zijn weinig wegen met meer dan 3.000 voertuigen per dag, behalve dicht bij steden. Het is niet ongebruikelijk dat carreteras autonómicas behorend tot het 'red básica' (basisnetwerk) minder dan 1.000 voertuigen per dag verwerken, in afgelegen gebieden rijden soms minder dan 500 voertuigen per dag op de doorgaande wegen. Vaak zijn dit soort wegen goed uitgebouwd, het is niet ongebruikelijk dat wegen met minder dan 1.000 voertuigen per dag geschikt zijn voor snelheden van 90 of 100 km/h.

Referenties

Autonome regio's (comunidades) in Spanje

Andalucía · Aragón · Asturias · Cantabria · Castilla-La Mancha · Castilla y León · Catalunya · Extremadura · Galicia · Islas Baleares (Balearen) · Islas Canarias (Canarische Eilanden) · La Rioja · Madrid · Murcia · Navarra · País Vasco (Baskenland) · Valenciana