Castilla-La Mancha

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Castilla-La Mancha.png
Castilla-La Mancha
Castilla-La Mancha.png
Hoofdstad Toledo
Oppervlakte 79.463 km²
Inwonertal 2.079.000
Lengte wegennet 12.000 km
Lengte snelwegennet 1.812[1][2] km

Castilla-La Mancha is een autonome regio (comunidad) in Spanje. Het is verdeeld in vijf provincies; Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara en Toledo. De hoofdstad is Toledo, de grootste stad is Albacete. De regio telt 2.079.000 inwoners, en het gebied heeft een oppervlakte van 79.463 km².

Inleiding

Castilla-La Mancha is gelegen in het binnenland van Spanje en beslaat het zuidelijk deel van de Meseta. Het grenst kloksgewijs aan Madrid, Castilla y León, Aragón, Valenciana, Región de Murcia, Andalucía en Extremadura. Castilla-La Mancha ligt ten oosten en zuiden van Madrid en is een groot gebied, het meet maximaal 350 kilometer van noord naar zuid en 360 kilometer van west naar oost.

De autonome regio is onderverdeeld in vijf provincies; Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara en Toledo. Het landschap van Castilla-La Mancha wordt vaak geassocieerd met eindeloze kale vlaktes, wat voor aanzienlijke delen van de regio ook een juist beeld is, maar delen van Castilla-La Mancha zijn ook bergachtig en afgelegen, met name in het westen, zuidwesten en noordoosten van de regio. Het grootste deel van de Meseta ligt circa 800 meter boven zeeniveau, met wat kleine bergruggen, met name bij Toledo. Het noorden is veel bergachtiger, bestaand uit het Sistema Central, in het oosten de Serranía de Cuenca en in het zuiden de Sierra Morena. De Pico del Lobo is met 2.274 meter het hoogste punt.

De bevolking van Castilla-La Mancha is geconcentreerd in enkele wat grotere steden, en veel kleine stadjes. Afwijkend van Castilla y León heeft Castilla-La Mancha een leger platteland, er zijn minder kleine dorpen, de bevolking woont vaker in een kleine plaats met een paar duizend inwoners. Tussen deze plaatsen komt men uitgestrekte, vrijwel onbewoonde vlaktes tegen. Castilla-La Mancha heeft maar één grotere stad, dat is Albacete, de enige stad met meer dan 100.000 inwoners. Er zijn daarnaast zo'n 25 steden met meer dan 10.000 inwoners, aflopend Talavera de la Reina, Toledo, Guadalajara, Ciudad Real, Cuenca en Puertollano. In het gebied tussen Toledo en Madrid liggen veel kleine stadjes die fungeren als verre voorsteden van Madrid.

Wegennet

De autovías en autopistas van Castilla-La Mancha.

Autovías & autopistas

Castilla-La Mancha heeft een dicht netwerk van autovías, zeker als de lage bevolkingsdichtheid in ogenschouw wordt genomen. Desondanks heeft de regio nog grote gebieden met weinig snelwegen, met name in het westen, zuiden en noordoosten. De meeste autovías verlopen door het midden van de autonome regio.

Het wegennet van Castilla-La Mancha is gefocust op Madrid. Vier radiale snelwegen van Madrid doorkruisen Castilla-La Mancha, namelijk de A-2, A-3, A-4 en A-5. De A-31 verloopt richting Alicante, en bij Albacete splitst de A-30 daar vanaf. De A-32 is een nog incomplete autovía van Linares naar Albacete.

De AP-36 is een tolweg van Ocaña naar La Roda, bedoeld voor lange-afstandsverkeer tussen Madrid en Albacete, Alicante en Murcia. De A-40 vormt een oost-westroute ten zuiden van Madrid langs, via Toledo en Tarancón naar Cuenca. De A-41 is een korte autovía tussen Ciudad Real en Puertollano, terwijl de A-42 een drukke verbinding tussen Toledo en Madrid vormt. De A-43 vormt een tangentiële verbinding door het midden en oosten van Castilla-La Mancha, vanaf Ciudad Real tot Atalaya de Cañavate, dat een belangrijk knooppunt van vier snelwegen in het oosten van de regio is.

Daarnaast beschikt Castilla-La Mancha over een aantal autovías in het beheer van de Junta de Castilla-La Mancha, de belangrijkste hiervan zijn de CM-40 rond Toledo, de CM-42 tussen Toledo en Tomelloso en de CM-41 en CM-43 rond de zuidelijke voorsteden van Madrid.

Rondom Toledo en Cuenca zijn enkele korte autovías met een prefix van de stad, die behoren tot het Red de Carreteras del Estado. Deze snelwegen vormen invalswegen van deze steden.

Tolwegen

In Castilla-La Mancha zijn vier tolwegen;

 • AP-36 tussen Ocaña en La Roda
 • AP-41 tussen Madrid en Toledo
 • R-2 rond Guadalajara
 • R-4 nabij Aranjuez en Ocaña.

Daarnaast is de CM-42 aangelegd door middel van een concessie op basis van schaduwtol (peaje en sombra).

Snelwegen in Castilla-La Mancha

Estado de España: A-2A-3A-4A-5A-30A-31A-32A-33A-35AP-36A-40A-41AP-41A-42A-43

Comunidad Castilla-La Mancha: CM-10CM-40CM-41CM-42CM-43CM-45CM-47Autovía del Júcar

Overige: CU-11TO-20TO-21TO-22R-2R-4


Carreteras nacionales

De carreteras nacionales spelen nog een relatief beperkte rol voor doorgaand verkeer vanwege het dichte netwerk van autovías. De N-320 is één van de langste doorgaande wegen waar nog geen autovía parallel aan aangelegd is, en verloopt vanaf Guadalajara via Cuenca naar Albacete. De N-322 is de doorgaande verbinding vanaf Andalucía naar Albacete zolang de A-32 nog niet gereed is. De N-401 wordt nog gebruikt tussen Toledo en Ciudad Real. De N-403 is de snelste route van Ávila naar Toledo. De N-420 verloopt vanaf Daimiel naar Cuenca, en verder door Teruel door het afgelegen oosten van Castilla-La Mancha. De N-430 is de kortste route tussen Manzanares en Albacete.

Carreteras autonómicas

De wegen in het beheer van de Junta de Castilla-La Mancha spelen een regionale rol. Afgezien van enkele autovías met een tweecijferig wegnummer, zijn alle carreteras autonómicas tweestrooks wegen met slechts een beperkt doorgaand belang. De meesten zijn niet hoogwaardig uitgebouwd, en veel zijn van secundair karakter. Met name in de berggebieden zijn dit mooie, maar afgelegen routes.

In Castilla-La Mancha is 8.676 kilometer weg in autonoom beheer. Dit is als volgt verdeeld;

 • Albacete: 1.613 km
 • Ciudad Real: 1.805 km
 • Cuenca: 1.719 km
 • Guadalajara: 1.471 km
 • Toledo: 2.069 km

Geschiedenis

Voordat de autosnelwegen in Castilla-La Mancha werden aangelegd werd het verkeer afgewikkeld over de carreteras nacionales, over het algemeen tweestrooks wegen met rond grotere plaatsen wat rondwegen. Het netwerk was weinig hoogwaardig uitgebouwd, maar door de lage bevolkingsdichtheid en het vaak vlakke landschap kennen deze wegen lange rechte stukken. De reistijd was echter betrekkelijk lang en er gebeurden veel dodelijke ongevallen door het gebrek aan een rijbaanscheiding.

De eerste autovía van Castilla-La Mancha was de corridor van Madrid naar Toledo, waar de N-401 midden jaren '80 ongelijkvloers is gemaakt en verbreed naar een autovía, de A-42. Het laatste deel hiervan was de bypass van Illescas die in 1990 opende. De volgende twee autovías waren onderdeel van de corridor naar de 'Levante', die de A-3 en A-31 van Madrid naar Valencia en Alicante omvatte. In de jaren '80 is begonnen met de bouw van de A-3/A-31 van Honrubia naar Alicante, waarvan het eerste deel in Castilla-La Mancha in 1989 werd opengesteld. Tussen 1990 en 1992 was de A-31 in Castilla-La Mancha al voltooid.

Midden jaren '80 is begonnen met de verdubbeling van de radialen van Madrid, in het geval van Castilla-La Mancha waren dat de N-II, N-III, N-IV en N-V. De eerste snelweg die hiervan gereed kwam was een stuk van de A-4 tussen Aranjuez en Ocaña, circa midden jaren '80. De A-4 was ook het eerst significant voltooid, in 1988 reikte de snelweg al tot Almuradiel. In de eerste helft van de jaren '90 zijn de A-2, A-3 en A-5 grotendeels opengesteld door Castilla-La Mancha. Het laatste ontbrekende deel was de A-3 in het oosten van Castilla-La Mancha, waar een lang traject ontbrak dat pas in 1997-1998 is opengesteld.

Tussen midden jaren '90 en midden jaren 2000 zijn niet veel snelwegen in Castilla-La Mancha opengesteld. Wel werd er gebouwd aan de radiale snelwegen van Madrid, waarvan de R-2 en R-4 voor een klein deel in Castilla-La Mancha liggen, en in 2003-2004 zijn opengesteld. De grote golf van nieuwe snelwegen volgde hoofdzakelijk vanaf 2005. Het grootste project was de CM-42 tussen Toledo en Tomelloso, met 127 kilometer één van de langste autovías die in Spanje door een regionale regering is aangelegd, en in 2005 voltooid was.

In 2006 openden twee grote tolprojecten, de AP-36 tussen Ocaña en La Roda, die de A-3 moest ontlasten, en de AP-41 tussen Madrid en Toledo, die de A-42 moest ontlasten. Beide tolwegen wisten niet het benodigde verkeer te trekken en worden over het algemeen gezien als mislukkingen. Tussen 2003 en 2009 is in fases de A-43 tussen Ciudad Real en Atalaya del Cañavate opengesteld. Deze 173 kilometer lange autovía vormt een tangentiële verbinding door het zuiden en zuidoosten van Castilla-La Mancha. In 2006-2008 opende ook in twee fases de A-41 tussen Ciudad Real en Puertollano. Vanaf 2004 werd de A-40 als oost-westroute naar Cuenca in gebruik genomen. In 2012 was de snelweg tot aan Cuenca ononderbroken te berijden.

Toekomst

Vlak voordat de economische crisis in Spanje uitbrak waren er in Castilla-La Mancha ambitieuze plannen voor de bouw van regionale autovías. Veel van deze plannen zijn maar gedeeltelijk uitgevoerd, en sommige projecten zijn helemaal niet uitgevoerd.

In 2008 werden diverse autovías aangekondigd door de regering van Castilla-La Mancha. Dit was de CM-47 (Autovía Transmanchega) over 130 kilometer tussen Daimiel en Tarancón, de A-28 (destijds CM-40) (Autovía La Alcarria) tussen Tarancón en Guadalajara,[3] en de Autovía del Júcar tussen Cuenca en Albacete. Ook waren er plannen voor een autovía tussen Cuenca en Ciudad Real, die nog in aanvulling moest zijn op de CM-47 die in hetzelfde gebied zou verlopen.[4] Deze honderden kilometers autovía in autonoom beheer zijn nooit aangelegd.[5]

De nationale regering had ook plannen, zoals de verlengde AP-41 van Toledo naar Córdoba en de A-43 van Mérida naar Ciudad Real. In het zuidoosten is de A-32 tussen Linares en Albacete nog steeds gepland.

Wegnummering

Het wegennet in het beheer van de Junta de Castilla-La Mancha staat bekend als het Red de Carreteras de Castilla-La Mancha.[6] Het netwerk wordt als volgt opgedeeld;

 • Red Básica: belangrijke hoofdwegen die grote en kleine steden met elkaar verbinden.
  • Red Básica de Alta Capacidad: dit zijn autovías in het beheer van Castilla-La Mancha. Ze worden bewegwijzerd met een blauw schild met witte cijfers (format CM-xx).
  • Red Básica convencional: de overige hoofdwegen. Ze worden bewegwijzerd met een oranje schild met zwarte cijfers (format CM-xxx).
 • Red Comarcal: regionale en interlokale wegen met een beperkt doorgaand belang. Ze worden bewegwijzerd met een groen schild met witte cijfers (format CM-xxxx)
 • Red Local: de overige wegen in het beheer van de Junta de Castilla-La Mancha. Ze worden bewegwijzerd met een geel schild met zwarte cijfers (format CM-xxxx)

Daarnaast zijn er wegen in het beheer van de Diputación Provincial. Deze zijn genummerd en worden opgedeeld in wegen van de eerste, tweede en derde klasse.

 • AB-xxx: provincie Albacete[7]
 • CR-xxx & CR-xxxx: provincie Ciudad Real[8]
 • CU-xxx & CUV-xxxx: provincie Cuenca.[9]
 • GU-xxx: provincie Guadalajara[10]
 • TO-xxxx: provincie Toledo[11]

Verkeersintensiteiten

Het verkeersaanbod is in de regio Castilla-La Mancha laag. Slechts een paar trajecten verwerken meer dan 20.000 voertuigen per dag. Veel snelwegen worden zeer rustig bereden. Het drukste punt in de provincie is de A-42 bij Illescas met 67.000 voertuigen per dag. De A-4 en A-5 tellen op de randen van de regio Madrid ook 50.000 voertuigen per dag. Elders liggen de intensiteiten veelal beneden 25.000 voertuigen per dag, de enige wat drukkere corridor is de A-31 tussen La Roda en Albacete met 32.000 voertuigen per dag.

Veel snelwegen verwerken minder dan 10.000 voertuigen per dag, in enkele gevallen zelfs minder dan 5.000 voertuigen per dag, met name op de tolwegen. De rustigste snelweg is de AP-41, waar slechts 500 voertuigen per dag rijden. Dit is één van de lichtst bereden snelwegen van Europa.

Referenties

 1. stand 01-01-2016
 2. Capítulos del anuario estadístico 2015 (Capítulo 7. Carreteras, p19 & 20) | fomento.gob.es
 3. Barreda anuncia la nueva autovía Transmanchega, que unirá tres provincias | abc.es
 4. La autovía 'Transmanchega' no sustituirá a la Cuenca-Ciudad Real, según la Junta | europapress.es
 5. 588 kilómetros de sueños y de reivindicaciones municipales | latribunadeciudadreal.es
 6. Red de Carreteras de Castilla-La Mancha | castillalamancha.es
 7. Servicio de Carreteras | dipualba.es
 8. CARRETERAS | dipucr.es
 9. carreteras | dipucuenca.es
 10. Mapa de Carreteras, Accesos y Municipios | dguadalajara.es
 11. Encuesta de Infraestructura y Equipamientos Locales | diputoledo.es
Autonome regio's (comunidades) in Spanje

Andalucía · Aragón · Asturias · Cantabria · Castilla-La Mancha · Castilla y León · Catalunya · Extremadura · Galicia · Islas Baleares (Balearen) · Islas Canarias (Canarische Eilanden) · La Rioja · Madrid · Murcia · Navarra · País Vasco (Baskenland) · Valenciana