Catalunya

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Catalunya / Cataluña
Hoofdstad Barcelona
Oppervlakte 32.114 km²
Inwonertal 7.504.000
Lengte wegennet 12.000 km
Lengte snelwegennet 1.464[1] km

Catalunya (Spaans: Cataluña, Nederlands exoniem: Catalonië) is een autonome regio in Spanje, bestaande uit de provincies Lleida, Barcelona, Tarragona en Girona. Er wonen 7.504.000 inwoners op 32.114 km². De hoofdstad is Barcelona.

Inleiding

Catalunya ligt in het uiterste noordoosten van Spanje, grenst in het westen aan Aragón en voor een klein gedeelte aan Valenciana in het zuiden. Naar het noorden liggen Frankrijk en Andorra, naar het oosten de Middellandse Zee, bestaande uit de kuststreken Costa Brava (Wilde kust) en Costa Daurada (Goudkust). Grote delen van Catalunya zijn bergachtig, met name langs de kust en in het noorden de Pyreneeën. In het zuiden stroomt de grote rivier de Ebro, maar het ontbreekt aan andere grote rivieren. Bij Barcelona stroomt de Llobregat, maar deze is sterk afhankelijk van het seizoen. In het westen stroomt de Segre, een zijrivier van de Ebro. Met 3.143 meter hoogte is de Pica d'Estats het hoogste punt van Catalunya.

De regio kent meerdere grote steden, waarvan Barcelona veruit de grootste en belangrijkste is. Steden als Lleida, Tarragona, Reus en Girona zijn regionaal van belang. De bevolking is sterk geconcentreerd langs de kust. Barcelona kent een flink aantal zeer grote voorsteden met meer dan 200.000 inwoners. Met 253.000 inwoners op 12,5 km² geldt de voorstad L'Hospitalet de Llobregat als één van de meest dichtbevolkte van Europa met 20.303 inwoners per km². De voorsteden Sabadell en Terrassa tellen allebei 205.000 inwoners. De gehele kust is dichtbevolkt, van Cambrils in het zuidwesten tot aan Roses in het noorden. Hier liggen talloze vakantieoorden, zoals L'Escala, Tossa de Mar, Blanes, Palamós, Lloret de Mar, Calella, Badalona, Sitges, Salou en Cambrils. De toeristenindustrie is hier sterk ontwikkeld en de welvaart is over het algemeen hoog. Het binnenland is minder ontwikkeld, met name rondom Lleida is de welvaart lager.

Barcelona

Barcelona is de middelste van de drie kustprovincies van Catalunya en is met een oppervlakte van 7.733 km² niet bijzonder groot, maar telt wel 5,5 van de 7,5 miljoen inwoners van Catalunya. 30% van de inwoners van de provincie Barcelona woont in de stad Barcelona. Barcelona heeft een omvangrijk metropolitaan gebied met tal van grote voorsteden die zich uitstrekken langs de kust als badplaatsen en industriegebieden en andere voorsteden in het binnenland. Regionale steden die geen onderdeel zijn van de agglomeratie Barcelona zijn Igualada, Manresa, Vic en Berga.

De provincie Barcelona is grotendeels bergachtig terrein, de Pyreneeën lopen hier door tot aan de kust. Grote valleien worden gescheiden door bergketens, de 2.604 meter hoge Costa Cabirolera is het hoogste punt in de provincie. Het gebergte Montserrat is wellicht de bekendste bergketen van de provincie Barcelona. De kustlijn van de provincie Barcelona wordt gevormd door de Costa del Garraf ten zuiden van Barcelona en de Costa del Maresme ten noorden van Barcelona. De belangrijkste rivier van de provincie is de Río Llobregat.

Girona

Girona (Gerona in het Spaans) is de oostelijkste provincie van Catalunya. Het is gelegen aan de grens met Frankrijk en heeft een lange kustlijn, gevormd door de Costa Brava, een belangrijke toeristenbestemming. De provincie Girona telt zo'n 740.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 5.910 km². De voornaamste stad is Girona, met Figueres als tweede stad. Daarnaast zijn er veel kleine steden aan de Costa Brava waar in de zomer veel toeristen verblijven. Het binnenland van de provincie Girona bestaat uit het oostelijkste deel van de Pyreneeën. De 2.914 meter hoge Puig Pedrós is het hoogste punt van de provincie Girona.

Lleida

De provincie Lleida (Lérida in het Spaans) is de enige landinwaarts gelegen provincie van Catalunya. Het grenst aan Frankrijk en Andorra. Met ruim 440.000 inwoners heeft de provincie Lleida de minste inwoners van alle Catalaanse provincies. De stad Lleida is de enige grotere stad van de provincie, de meeste andere noemenswaardige stadjes liggen in de vlakte rond de stad Lleida en de enige plaats met meer dan 10.000 inwoners in de Pyreneeën is La Seu d'Urgell. De provincie wordt opgedeeld in twee regio's, in het zuiden ligt de laaggelegen en hete depressie Urgell, waarin de hoofdstad Lleida is gelegen. In het noorden liggen de Pyreneeën, met de 3.143 meter hoge Pica d'Estats als hoogste punt van zowel de provincie Lleida als de gehele regio Catalunya. Het berggebied is uitgebreid en complex, met diepe canyons, steile bergruggen en hooggebergte met nauwe valleien.

Tarragona

De provincie Tarragona vormt het zuidelijkste deel van Catalunya, het heeft een oppervlakte van 6.303 km² en telt bijna 800.000 inwoners. De hoofdstad Tarragona is het centrum van een dichtbevolkte regio aan de Costa Daurada. Zuidelijker ligt de delta van de Ebro, met kleine steden als Tortosa en Amposta. Het binnenland van de provincie is bergachtig, met name het zuidelijk deel, met de 1.441 meter hoge Caro als hoogste punt. De provincie Tarragona heeft de laagste bergen van Catalunya, maar het binnenland is relatief ontoegankelijk en de bergen rijzen steil op vanuit het laagland.

Wegennet

Het snelwegennet van Catalunya.

Catalunya heeft een zeer uitgebreid snelwegennet, dat grotendeels op de regio Barcelona georiënteerd is. De AP-2 is de autopista vanaf Lleida naar El Vendrell. De meer populaire A-2 verloopt vanaf Lleida naar Barcelona, plus een deel ten zuiden van Girona. De AP-7 is de belangrijkste autopista van de regio en verloopt vanaf de Franse grens via Girona en Tarragona naar het zuiden. De autosnelweg verloopt door de voorsteden van Barcelona. De A-7 is een alternatief voor de AP-7 en verloopt daar parallel aan in het zuiden van Catalunya, met name in de regio rond Tarragona.

De A-14 is een grotendeels geplande noord-zuidroute die vanaf Lleida naar Sopeira in de Pyreneeën moest lopen. De A-22 verbindt Huesca met Lleida en loopt maar een klein stukje door Catalunya. De A-26 is een korte oost-westroute in het noordoosten van Catalunya, in de Pyreneeën. De A-27 verbindt Tarragona met Montblanc.

Daarnaast is er een uitgebreid netwerk van stedelijke snelwegen rond Barcelona. De B-10 en B-20 vormen de ringweg van Barcelona, terwijl de B-23 en B-24 enkele voorsteden aan de westkant van Barcelona ontsluiten. Bijzonder is de B-30, die de parallelbanen van de AP-7 langs Barcelona vormt. De B-40 is een nog incomplete bypass door de noordelijke voorsteden van Barcelona, met name Terrassa. In het westen is er de LL-11 en LL-12, die invalswegen van de stad Lleida vormen. De T-11 is een snelweg vanaf Tarragona tot Reus.

Een netwerk van autovías en autopistas vormen regionale verbindingen, deze zijn in het beheer van de autonome overheid. Vaak zijn ze gedeeltelijk als autosnelweg, en gedeeltelijk als hoofdweg uitgevoerd, maar enkele routes zijn volledig een autosnelweg. Deze hebben een tweecijferig nummer en beginnen met de prefix 'C'. De nummers in de serie 1x vormen noord-zuidroutes, waarbij de nummering van west naar oost oploopt. De nummers in de serie 2x vormen oost-westroutes. Andere nummers zijn regionaal vormgegeven. De C-66 is de hoogst genummerde autovía in deze serie.

Autopistas, autovías en carreteras autonómicas in Catalunya

Estado de España: A-2AP-2A-7AP-7A-14A-22A-24A-26A-27

Overige: B-10B-20B-21B-22B-23B-24B-25B-30B-40LL-11LL-12T-11

Carreteras autonómicas

C-12C-13C-14C-15C-16C-17C-25C-26C-28C-31C-32C-33C-35C-37C-38C-41C-42C-43C-44C-45C-51C-53C-54C-55C-58C-59C-60C-61C-62C-63C-65C-66C-73C-74C-75

(gedeeltelijke) autopistas en autovías in vet.

Natuurschoon

De C-13 door de Congost de Terradets ten zuiden van Tremp.

Het binnenland van Catalunya staat bekend om zijn natuurschoon, met name vanwege de bergen van de Pyreneeën. Bijzondere routes zijn de C-13 door de Desfiladero de Terradets, en iets zuidelijker rond Camaras. Noordelijker op de dubbelnummering van de C-13 en de N-260 is het deel door de desfiladero de Collegats bijzonder. De C-28 loopt over de 2.076 meter hoge Port de la Bonaigua, de hoogste bergpas in Catalunya. De N-260 loopt over de 1.718 meter hoge Port del Cantó. Ook heeft men mooie uitzichten in de vallei van de rivier de Segre op de N-260 en de C-14.

Minder bekend zijn de secundaire wegen door de bergen in de zuidelijke provincie Tarragona. Hier zijn bijzondere berglandschappen in een dunbevolkt en minder bezocht gebied. De meest centrale stad in dit gebied is Tortosa.

Qua kustroutes is de C-31 tussen Sitges en Castelldefels een mooie route, die over het rotsachtige kustgebergte loopt. De N-260 vormt een spectaculaire route langs de kustlijn op de grens met Frankrijk. Andere kustroutes voeren vaak door bebouwd gebied of zijn erg secundair van karakter.

Congestie

Het snelwegennet is ruim uitgevoerd, op drukke trajecten zijn vaak 2x3 of 2x4 rijstroken beschikbaar, zodat de regio Barcelona relatief weinig congestie kent voor een stedelijk gebied met een dergelijke omvang. Barcelona is weliswaar de meest filegevoelige stad van Spanje, maar had in 2015 een travel time index van 28%, goed voor een 43e plaats in Europa.[2]

Wegbeheer

De wegbeheerder van de autonome regio is de Generalitat de Catalunya, afgekort Gencat.[3] De werkelijke uitvoering valt onder twee ministeries (departamentes), het Departament d'Interior[4] en het Departament de Territori i Sostenibilitat.[5] Daarbinnen zijn weer diverse agentschappen verantwoordelijk voor uitvoering, onderhoud, planning en verkeersveiligheid.

In 1980 zijn de carreteras comarcales overgedragen van de nationale overheid aan de regio Catalunya. Alhoewel de wegen vanaf dat moment al in het beheer van Catalunya waren, is de wegnummering pas 21 jaar later aangepast, toen in 2001 een nieuwe wegnummering werd geïntroduceerd.[6] Omdat de carreteras comarcales altijd de prefix 'C' hadden viel het minder op dat bepaalde C-wegen oorspronkelijk geen wegen in het beheer van Catalunya waren. Catalunya was de laatste autonome regio in Spanje waar het netwerk van wegen in het beheer van de regio definitief is vastgesteld, dit gebeurde in 2009.

Wegenplannen

Na het verkrijgen van de autonomie werden het eerste wegenplan in 1985 vastgesteld (Pla de Carreteres de Catalunya), wat in 1995 werd herzien. In 2006 werd het Pla d'infraestructures del transport de Catalunya vastgesteld, dat een looptijd tot 2026 heeft. De looptijd van de Catalaanse wegenplannen is langer dan in de meeste andere autonome regio's van Spanje.

Wegennet

Het wegennet van Catalunya wordt opgedeeld in drie wegklassen. De hoogste wegklassen zijn de wegen die onderdeel zijn van het Red de Carreteras del Estado (RCE) (Catalaans: Carreteres titularitat de l'Estat), die in het beheer zijn van de nationale overheid. Daarna volgen de wegen die in het beheer zijn van de Generalitat de Catalunya, deze heten de Carreteres titularitat de la Generalitat de Catalunya. Daaronder valt de wegklasse van wegen die in het beheer zijn van de provincies, de Carreteres titularitat de les Diputacions Provincials. Het wegnummer is echter geen definitieve indicatie onder welk beheer een weg valt.

Carreteres titularitat de l'Estat

De AP-7 met 2x4 rijstroken rond Girona.

Autopistes i autovies d'Interès General

De autopista's en autovía's van algemeen belang.

  • A-2 Lleida - Barcelona - La Jonquera
  • AP-2 Lleida - El Vendrell
  • A-7 Calafat - Tarragona - Torredembarra
  • AP-7 La Jonquera - Barcelona - Tarragona - Ulldecona
  • A-14 Lleida - Sopeira
  • A-22 Lleida - grens Aragón
  • A-26 Llança - Olot
  • A-27 Tarragona - Montblanc

Autopistes i autovies d'Interès Local

De autopista's en autovía's van lokaal belang.

  • B-10 Ronda Litoral de Barcelona
  • B-20 Ronda de Dalt de Barcelona
  • B-22 Accés Aeroport T1
  • B-23 Molins de Rei - Barcelona
  • B-24 Vallirana - Molins de Rei
  • B-30 parallelbanen van de AP-7 langs Barcelona
  • LL-11 Accés est a Lleida
  • LL-12 Accés sud a Lleida
  • T-11 Tarragona - Reus

Carreteres de la Xarxa d'Interès General

Wegen van het algemene netwerk.

  • N-II Lleida - Barcelona - La Jonquera
  • N-141 Bossòst - Franse grens
  • N-145 La Seu d'Urgell - Andorra
  • N-154 Puigcerdà - Llívia
  • N-156 Accés a l'Aeroport de Girona - Costa Brava
  • N-230 Lleida - Alfarràs - Benavarri - El Pont de Suert - Vielha - Canejan
  • N-235 Accés a l'Aldea vanaf de AP-7
  • N-240 Tarragona - Valls - Montblanc - Lleida
  • N-260 Portbou - Figueres - Ripoll - Puigcerdà - La Seu d'Urgell - El Pont de Suert
  • N-340 Alcanar - Amposta - Tarragona - Barcelona
  • N-420 Gandesa - Reus

Carreteres titularitat de la Generalitat de Catalunya

Xarxa bàsica

Het basisnetwerk bestaat uit de volgende wegen;

  • C-12 Amposta - Tortosa - Lleida - Balaguer - Vilanova de Meià
  • C-13 Lleida - Balaguer - La Pobla de Segur - Esterri d'Àneu
  • C-14 Salou - Reus - Montblanc - Tàrrega - Adrall
  • C-15 Vilanova i la Geltrú - Vilafranca del Penedès - Igualada
  • C-16 Barcelona - Sant Cugat - Terrassa - Manresa - Berga - Puigcerdà
  • C-17 Barcelona - Vic - Ripoll
  • C-25 Cervera - Manresa - Vic - Cassà de la Selva
  • C-26 Alfarràs - Balaguer - Berga - Ripoll - Figueres - Roses
  • C-28 Vielha - Esterri d'Àneu
  • C-31 El Vendrell - Barcelona - Figueres
  • C-32 El Vendrell - Barcelona - Tordera
  • C-33 Barcelona - Montmeló
  • C-35 Parets del Vallès - Granollers - Llagostera
  • C-37 Alcover - Valls - Igualada - La Vall d'en Bas
  • C-38 Sant Joan de Abadesses - Molló
  • C-41 Amposta - Deltebre
  • C-42 L'Aldea - Tortosa
  • C-43 Benifallet - Gandesa
  • C-44 L'Hospitalet de l'Infant - Móra la Nova
  • C-45 Maials - Seròs
  • C-51 El Vendrell - Valls
  • C-53 Vilagrassa - Vallfogona de Balaguer
  • C-54 Valbona d'Anoia - Martorell
  • C-55 Abrera - Manresa - Solsona
  • C-58 Barcelona - Sabadell - Terrassa - Castellbell i el Vilar
  • C-59 Santa Perpètua de Mogoda - Santa Maria d'Oló
  • C-60 Granollers - Mataró
  • C-61 Arenys de Mar - Sant Celoni
  • C-62 Vic - Gironella
  • C-63 Lloret de Mar - La Vall d'en Bas
  • C-65 Sant Feliu de Guíxols - Llagostera - Girona
  • C-66 Palafrugell - Girona - Besalú
  • C-73 Les Borges Blanques - Mollerussa - Bellcaire d'Urgell
  • C-74 Tàrrega - Tremp
  • C-75 Cervera - Solsona

Xarxa comarcal

Het wegennet van de comarca's betreffen C-wegen met drie of vier cijfers, al dan niet met een suffix. Dit zijn secundaire wegen, die soms de oude routes waren van huidige snelwegen. Dit betreffen de voormalige carreteras comarcales die echter in het beheer zijn van de regio Catalunya.

Xarxa Local Primària

Het primaire lokale wegennet is genummerd naar gelang van de provincies, met de prefix 'B' (Barcelona), 'GI' (Girona), 'L' (Lleida), 'T' (Tarragona). Deze wegen zijn bijna altijd driecijferig, behalve de B-40, die een bypass van Barcelona moet vormen en een autovía is.

Carreteres titularitat de les Diputacions Provincials

De wegen in het beheer van de provincies zijn de meest secundaire wegen van Catalunya. Ze zijn per provincie genummerd.

Barcelona

  • B-xxx: secundaire wegen in de provincie Barcelona die geen onderdeel zijn van het 'xarxa local primària'.
  • BP-xxxx: secundaire wegen in de provincie Barcelona met een viercijferig nummer
  • BV-xxxx: secundaire wegen in de provincie Barcelona met een viercijferig nummer van 1000 t/m 6000.
  • C-xxx: secundaire wegen in de provincie Barcelona die geen onderdeel zijn van het 'xarxa comarcal'.
  • C-xxxx: secundaire wegen in de provincie Barcelona die geen onderdeel zijn van het 'xarxa comarcal'.

Girona

  • GIP-xxxx: secundaire wegen in de provincie Girona, genummerd van 4000 t/m 6000
  • GIV-xxxx: secundaire wegen in de provincie Girona, genummerd van 4000 t/m 6000

Lleida

  • LP-xxxx: secundaire wegen in de provincie Lleida, genummerd van 2000 t/m 9000
  • LV-xxxx: secundaire wegen in de provincie Lleida, genummerd van 1000 t/m 9000

Tarragona

  • T-xxx: secundaire wegen in de provincie Tarragona, genummerd van 200 t/m 750
  • T-xxxx: secundaire wegen in de provincie Tarragona, genummerd van 1000 t/m 3000
  • TP-xxxx: secundaire wegen in de provincie Tarragona, genummerd van 2000 t/m 7000
  • TV-xxxx: secundaire wegen in de provincie Tarragona, genummerd van 2000 t/m 7500

Bewegwijzering

Catalaanse stijl bewegwijzering op de C-13 tussen Balaguer en Lleida.
De bewegwijzering van Catalunya.

Zie ook bewegwijzering in Spanje.

Catalunya heeft een afwijkende stijl bewegwijzering. In basis is dit hetzelfde als de rest van Spanje, maar men gebruikt een ander lettertype (Helvetica). Ook wordt het afritnummer en de afstandsaanduiding tot de afrit niet in twee aparte kaders aangegeven. Bovendien is de afstandsaanduiding cursief, in tegenstelling tot de rest van Spanje. Ook willen wegnummers nogal eens als ruiter boven het portaalbord worden gezet, in plaats van geïntegreerd op het portaalbord.

Op overige wegen met witte bewegwijzering wordt ook een enigszins afwijkende stijl toegepast. Er wordt niet altijd kapitaalschrift gebruikt zoals de rest van Spanje, maar ook normaalschrift. Ook hier wordt het wegnummer van C-wegen vaak met een ruiter bovenop de wegwijzer geplaatst. Dit is echter bij provinciale wegnummers weer niet het geval, waar het wegnummer op de bewegwijzering is geïntegreerd.

Een uitzondering bestaat weer op wegen die onderdeel zijn van het Red de Carreteras del Estado (RCE). Deze volgen veelal de reguliere Spaanse bewegwijzeringsnormen, echter weer met uitzondering van delen van de AP-7, die een licht afwijkende vormgeving heeft ten opzichte van zowel de carreteras autónomicas als de nationale wegen.

Wegnummering

De wegen in Catalunya zijn op drie niveau's genummerd;

  • de wegen met een prefix van de nationale wegnummering; met de prefix 'N', 'A' en 'AP'.
  • de wegen met een prefix van de regionale wegnummering, met de prefix 'C'.
  • de wegen met een prefix van de provinciale wegnummering, met de prefix 'B', 'GI', 'L' en 'T'.

De wegnummering is geen zuivere indicatie van het wegbeheer. Ook wegen met een prefix van een provincie kunnen tot het Red de Carreteras del Estado behoren, dit zijn bijna altijd autosnelwegen.

Regionale wegnummering

Bij de regionale wegnummering is aan het wegnummer af te lezen hoe de weg verloopt en wat voor belang deze heeft.

Het eerste cijfer geeft aan;

  • 1 noord-zuid
  • 2 oost-west
  • 3 noordoost-zuidwest (parallel aan de kust)
  • 4 noordwest-zuidoost (haaks op de kust in het zuiden van Catalunya)
  • 5 noordwest-zuidoost (haaks op de kust in het midden van Catalunya)
  • 6 noordwest-zuidoost (haaks op de kust in het noorden van Catalunya)

Zo loopt de C-16 noord-zuid en de C-25 oost-west. De C-31 en C-32 lopen parallel aan de kust. De C-42 t/m C-66 lopen haaks op de kust, waarbij de nummering oploopt van zuid naar noord.

Er bestaan ook enkele nummers met een suffix, die een aftakking, verbinding of oude route zijn, vaak van hooguit enkele kilometers lengte.

Provinciale wegnummering

Bij de provinciale wegnummering wordt weer onderscheid gemaakt tussen wegen die een provinciaal en vecinaal (lokaal) karakter hebben. De vecinale (lokale) routes hebben een lagere status dat de provinciale routes.

  • B provincie Barcelona
  • BV provincie Barcelona (vecinaal)
  • GI provincie Girona
  • GIV provincie Girona (vecinaal)
  • LP provincie Lleida
  • LV provincie Lleida (vecinaal)
  • T provincie Tarragona
  • TV provincie Tarragona (vecinaal).

Referenties

Autonome regio's (comunidades) in Spanje

Andalucía · Aragón · Asturias · Cantabria · Castilla-La Mancha · Castilla y León · Catalunya · Extremadura · Galicia · Islas Baleares (Balearen) · Islas Canarias (Canarische Eilanden) · La Rioja · Madrid · Murcia · Navarra · País Vasco (Baskenland) · Valenciana