Kaaimaneilanden

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Cayman Islands)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cayman Islands
Hoofdstad George Town
Oppervlakte 259 km²
Inwonertal 82.000
Lengte wegennet 785 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Benaming snelweg
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode UK

De Cayman Islands (Nederlands: Kaaimaneilanden) is een Brits overzees territorium in het Caribisch gebied, ten zuiden van Cuba. De eilanden tellen 82.000 inwoners. De hoofdstad is George Town.

Inleiding

Geografie

De Kaaimaneilanden bestaan uit drie eilanden, Grand Cayman, Cayman Brac en Little Cayman. Deze eilanden zijn gelegen in het westelijk deel van de Caribische Zee, 300 kilometer ten zuiden van Cuba, ruim 300 kilometer ten noordwesten van Jamaica en 650 kilometer ten oosten van Mexico. De eilanden zijn vrij laag gelegen en bestaan uit wetlands en bebossing. Het eiland Grand Cayman is significant verstedelijkt.

De eilanden hebben een tropisch klimaat met geringe seizoensvariatie, de temperatuur ligt tussen 28°C in de winter en 32°C in de zomer. Er valt ruim 1.400 mm neerslag per jaar, met name in het orkaanseizoen van mei tot november. De eilanden zijn gevoelig voor de impact van orkanen.

Bestuur

De Kaaimaneilanden zijn een Brits overzees territorium met zelfbestuur. Het is het grootste overzeese Britse territorium gerekend naar inwonertal. De eilanden worden bestuur door een gouverneur en hebben een eigen parlement.

Demografie

Inwoners van de eilanden komen van over de hele wereld. Iets meer dan de helft van de bevolking komt niet oorspronkelijk van de Kaaimaneilanden. Veel Caymans zijn van gemixte Europese en Afrikaanse afkomst. Er wonen ook veel mensen uit Jamaica, de Filippijnen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Het overgrote deel van de bevolking woont op Grand Cayman, dat 79.000 van de 81.500 inwoners huisvestte in 2022. De hoofdstad George Town telt ruim 40.000 inwoners.

Economie

De economie van de Kaaimaneilanden is gebaseerd op financiële dienstverlening en het toerisme. Er is een laag belastingniveau waardoor het bekend staat als belastingparadijs. Er zijn meer bedrijven in de Kaaimaneilanden geregistreerd dan er inwoners zijn. Het is een belangrijk centrum van de offshore financiële industrie. Het nominale BBP per inwoner bedraagt $ 91.000, één van de hoogste ter wereld.

Geschiedenis

De eerste Europeaan die de eilanden aandeed was Columbus op zijn laatste reis in 1503. Het duurde tot later in de 17e eeuw voordat de eilanden permanent bewoond waren. Vanaf 1670 stonden de eilanden onder Brits bestuur, samen met Jamaica. De Kaaimaneilanden werden tot 1962 bestuurd als onderdeel van Jamaica, tot het moment dat Jamaica onafhankelijk werd. Vanaf de jaren '70 nam het belang van de Kaaimaneilanden toe als belastingparadijs.

Wegennet

Het eiland Grand Cayman.

Volgens verouderde data uit 2000 heeft de Kaaimaneilanden 775 kilometer verharde weg. Het verkeer rijdt links.

Het eiland Grand Cayman is sterk verstedelijkt en vrijwel alle wegen liggen in bebouwd gebied en zijn daardoor voornamelijk stadswegen of woonstraten. De belangrijkste hoofdweg over het eiland is over een lengte van 20 kilometer van 2x2 rijstroken voorzien en heeft een hele serie rotondes. Het drukste deel telt 2x3 rijstroken. Op de eilanden zijn geen kunstwerken van enige betekenis.

Geschiedenis

Vanwege de snelgroeiende bevolking sinds 2010 is geïnvesteerd in het wegennet van Grand Cayman. De East-West Arterial was oorspronkelijk slechts enkele kilometers lang en overwegend enkelbaans. Eind jaren 2000 is de weg oostwaarts verlengd, direct met 2x2 rijstroken, en in 2017 is het westelijk deel verdubbeld naar 2x2 rijstroken en is het deel wat toen in het midden kwam liggen in 2022 verbreed naar 2x3 rijstroken. Rond 2017 is ook geïnvesteerd in de upgrade van de noord-zuidroute, die integraal naar 2x2 rijstroken verbreed is. In 2023 is nog gebouwd aan een groter verkeersplein op de samenkomst van de noord-zuid en oost-westroute ten zuidwesten van de luchthaven. Er is ook een voorbereiding getroffen om de East-West Arterial verder oostwaarts verlengen richting Bodden Town.

Wegbeheer

De wegbeheerder is 'The National Roads Authority In Cayman', of 'Caymanroads'.[1] The National Roads Authority is in 2004 opgericht

Wegnummering

Er is een wegnummering op de Kaaimaneilanden, bestaande uit A-roads en B-roads. Onduidelijk is of deze worden aangegeven.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid is vastgelegd per wegvak in 'The Traffic Law'. De maximumsnelheid is in mijlen per uur. Op Cayman Brac en Little Cayman gelden maximumsnelheden van 25 tot 40 mph (65 km/h).[2] Op Grand Cayman komen maximumsnelheden tot 50 mph (80 km/h) voor.[3]

Referenties

British Overseas Territories en Crown Dependencies

AnguillaBermudaBritish Antarctic TerritoryBritish Indian Ocean TerritoryBritish Virgin IslandsCayman IslandsFalkland IslandsGibraltarMontserratPitcairn IslandsSaint Helena, Ascension and Tristan da CunhaSouth Georgia and the South Sandwich IslandsAkrotiri and DhekeliaTurks and Caicos Islands

GuernseyJerseyMan

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands