Ceará

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ceara)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Ceara.svg
Ceara.png
Hoofdstad Fortaleza
Grootste stad Fortaleza
Oppervlakte 146.348 km²
Inwonertal 8.448.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting CE

Ceará is een staat in Brazilië, gelegen in het noordoosten van het land. De staat telt bijna 8,5 miljoen inwoners, waarvan er 3,6 miljoen in en rond de hoofdstad Fortaleza wonen. De staat is de grootste noordoostelijke staat met een oppervlakte van ruim 146.000 km².

Inleiding

Ceará heeft een vrij lange kust aan de Atlantische Oceaan, met brede en lange zandstranden. Het binnenland is vrij droog en heuvelachtig tot licht bergachtig. Bossen vindt men voornamelijk in de berggebieden. De staat grenst in het oosten aan Rio Grande do Norte en Paraíba, in het zuiden aan Pernambuco en in het westen aan Piaui. De hoofdstad Fortaleza domineert de staat, er zijn weinig andere grote steden in Ceará. De staat is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Brazilië.

Wegennet

Het wegennet van Ceará is al dunner dan dat van de oostelijke buurstaten, alleen in het noordoosten en midden is sprake van een goed dekkend wegennet, in het westen wordt het wegennet al dunner. De belangrijke BR-116 begint in Fortaleza. Ook de BR-020 eindigt in die stad. De BR-222 vormt de oost-westas van het noorden van Ceará. De BR-230 vormt de oost-westas van het zuiden. Er is geen doorlopende kustroute, met name niet ten westen van Fortaleza. Er zijn geen echte snelwegen in Ceará, alhoewel een vrij groot aantal wegen in en rond Fortaleza snelwegachtig zijn uitgebouwd, met diverse ongelijkvloerse kruisingen, maar verder te substandaard zijn om als echte snelweg beschouwd te kunnen worden. In Ceará is nauwelijks doorgaand verkeer, het meeste lange afstandsverkeer is gericht op Fortaleza.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins