Cebu-Cordova Link Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Cebu-Cordova Link Expressway map.png
CCLEX
Begin Cebu
Einde Cordova
Lengte 8 km
Route

De Cebu-Cordova Link Expressway (CCLEX) is een in aanleg zijnde expressway in de Filippijnen. De autosnelweg moet een verbinding vormen tussen Cebu en Cordova over een lengte van 8 kilometer.

Routebeschrijving

De snelweg vormt een schakel tussen Cebu op Cebu Island en Cordova op Mactan Island en overspant het Mactan Channel aan de zuidzijde van de stad Cebu. Het is grotendeels een brugverbinding die begint vanaf twee takken in de stad Cebu en de zeestraat oversteekt, over een ondiep water loopt en dan afbuigt naar Mactan Island, waar de snelweg eindigt.

Geschiedenis

Cebu is één van de grotere steden in de Filippijnen. Het Mactan-Cebu International Airport is gelegen op Mactan Island, dat grotendeels verstedelijkt is. In 1972 opende de Mactan-Mandaue Bridge als eerste brugverbinding naar Mactan Island. In 1999 opende de Marcelo Fernan Bridge als tweede brugverbinding naar Mactan Island.

Toekomst

De beide bestaande bruggen komen aan de noordkant van Cebu uit. De Cebu-Cordova Link Expressway zal zuidelijker komen te liggen. De bouw van de snelweg begon op 2 maart 2017[1] en omvat een tuibrug over de Mactan Channel. De verbinding moet in februari 2022 gereed zijn.[2][3]

Brug

De hoofdbrug bestaat uit een tuibrug met een hoofdoverspanning van 400 meter. De tuibrug is 27 meter breed en het brugdek ligt 60 meter boven zee. De tuibrug heeft twee I-vormige pylonen in het midden van de brug. De brug is ontworpen door DCCD Engineering Corporation & COWI.[4]

Referenties

Flag of the Philippines.svg Expressways in de Filippijnen Flag of the Philippines.svg

Cavite - Laguna ExpresswayCebu-Cordova Link Expressway (CCLEX) • Circumferential Road 5 (E5) • Epifanio de los Santos AvenueLaguna Lakeshore ExpresswayManila - Cavite Expressway (E3) • Metro Manila Skyway (E2) • Muntinlupa - Cavite ExpresswayNAIA ExpresswayNorth Luzon Expressway (E1) • North Luzon East ExpresswayNorth Luzon West ExpresswaySouth Luzon Expressway (E2) • Subic - Clark - Tarlac Expressway (E4) • Pasig River Expressway (PAREX) • Tarlac - Pangasinan - La Union Expressway (E1) • Central Luzon Link Expressway (CLLEx)