Centenary Motorway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Centenary Freeway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Qld M5.png
Centenary Motorway map.png
M5
Begin Brisbane
Einde Ipswich
Lengte 20 km
Route

Western Freeway

Afslagsymbool.svg Moggill Road

Afslagsymbool.svg Fig Tree Pocket Road

Afslagsymbool.svg Sinnamon Road

Afslagsymbool.svg Glen Ross Road

Afslagsymbool.svg Sumners Road

Knooppuntsymbool.svg Ipswich Motorway

Afslagsymbool.svg Garden Road

Knooppuntsymbool.svg Logan Motorway

De Centenary Motorway is een motorway in Brisbane, Queensland, Australië. De snelweg vormt een zuidwestelijke invalsweg van Brisbane en loopt door voorstedelijk gebied. De snelweg is 20 kilometer lang.

Routebeschrijving

De smalle Centenary Motorway.

Bij Toowong gaat de Legacy Way over in de Centenary Motorway, een smalle 2x2 snelweg door de zuidwestelijke voorsteden van Brisbane. Via de Centenary Bridge steekt men de Brisbane River over, waarna de snelweg een wat ruimer alignement kent. De snelweg is onderbroken ter hoogte van de Ipswich Motorway, welke met een deels ongelijkvloers verkeersplein gekruist wordt. De weg loopt dan nog een paar kilometer zuidelijker door als enkelbaans expressway tot aan de Logan Motorway, de zuidelijke bypass van Brisbane. Hierna gaat de Centenary Highway verder als een hoogwaardige, enkelbaans ongelijkvloerse weg tot aan de zuidkant van Ipswich.

Geschiedenis

Het zuidelijkste deel van de Centenary Motorway opende in 2008 voor het verkeer tussen de Ipswich Motorway en Springfield. Tussen 2008 en begin 2014 is het zuidelijke deel van Springfield tot de Logan Motorway verdubbeld tot autosnelweg. De kosten bedroegen A$ 475 miljoen, inclusief een nieuwe spoorlijn.[1] In 2015 opende de aansluiting op de Legacy Way.

Verkeersintensiteiten

Intensiteiten ten noorden van de aansluiting.

locatie 2012 2016
Afslagsymbool.svg Augusta Parkway 25.400 35.800
Afslagsymbool.svg Springfield Parkway 25.400 35.800
Knooppuntsymbool.svg Logan Motorway 21.500 26.900
Afslagsymbool.svg Progress Road 21.500 26.900
Knooppuntsymbool.svg Ipswich Motorway 75.900 88.000
Afslagsymbool.svg Sumners Road 61.700 83.200
Afslagsymbool.svg Glen Ross Road / Dandenong Road 73.600 81.200
Afslagsymbool.svg Seventeen Mile Rocks Road 78.200 81.200
Afslagsymbool.svg Fig Tree Pocket Road 68.800 -
Afslagsymbool.svg Moggill Road 66.000 -

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in Queensland

Autosnelwegen: Airport LinkBruce HighwayCairns Southern MotorwayCentenary FreewayClem Jones TunnelCoomera ConnectorDouglas Arterial RoadGateway MotorwayInner City BypassIpswich MotorwayLegacy WayLogan MotorwayPacific MotorwayPort of Brisbane MotorwayRiverside ExpresswaySmith Street MotorwaySouth East FreewaySunshine MotorwayToowoomba Second Range CrossingWestern Freeway

Hoofdwegen: Balonne HighwayBarkly HighwayBarwon HighwayBrisbane Valley HighwayBruce HighwayBurnett HighwayCapricorn HighwayCarnarvon HighwayCunningham HighwayD'Aguilar HighwayDawson HighwayFlinders HighwayGore HighwayGregory HighwayKennedy HighwayLandsborough HighwayLeichhardt HighwayMitchell HighwayMoonie HighwayMount Lindesay HighwayNew England HighwayPalmerston HighwayPeak Downs HighwayWarrego Highway