Central Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CTE
Begin Downtown
Einde Seletar
Lengte 16 km
Route

1 Jalan Bukit Merah

2 Clemenceau Avenue

4 Buyong Road

5 Cairnhill Circle

6 Cavenagh Road

7 Moulmein Road

8

10 Braddell Road

11 Ang Mo Kio Avenue 1

12 Ang Mo Kio Avenue 3

14 Ang Mo Kio Avenue 5

15 Yio Chu Kang Road

Voor de snelweg in Sri Lanka, zie Central Expressway (Sri Lanka).

De Central Expressway, afgekort CTE is een autosnelweg in Singapore. De snelweg vormt een belangrijke noord-zuidverbinding, die het centrum met drie oost-westsnelwegen verbindt. De snelweg is hiermee behalve een directe forenzenroute, ook een belangrijke verdeelroute over het midden van Singapore. De snelweg is 16 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Central Expressway

.

Even ten westen van het centrum splitst de snelweg af van de Ayer Rajah Expressway, en loopt met 2x3 rijstroken naar het noorden, door het centrum. De snelweg kent dan een langere tunnel onder de Singapore River, en omliggende gebieden. Vlak daarna volgt een tweede, korte tunnel onder een stadspark. Er is hierbij een ondergrondse aansluiting, waarna de snelweg naar 2x4 rijstroken verbreedt. Even ten noorden van het centrum kruist men de Pan Island Expressway, de belangrijkste oost-westverbinding over Singapore. Bij Bishan versmalt de snelweg van 2x4 naar 2x3 rijstroken, en komt men door een gebied met voornamelijk vrijstaande woningen. Men passeert langs Ang Mo Kio, een geplande nieuwe stad, waarna de snelweg eindigt op de Seletar Expressway naar het westen en de Tampines Expressway naar het oosten.

Geschiedenis

De eerste delen van de Central Expressway werden vanaf de jaren 80 gebouwd, en in 1989 opende het noordelijke einde, evenals een losliggend deel in het midden. Daarna werden de twee tunnels gebouwd, van 700 en 1700 meter lengte. Dit deel opende op 21 september 1991 voor het verkeer. Daar dit één van de belangrijkste noord-zuidsnelwegen is, is de Central Expressway zwaarder belast dan de meeste andere snelwegen, en de congestieheffing werd op deze snelweg als eerste ook in de avondperiode ingevoerd, tussen 18.00 en 20.00 uur.

Het knooppunt tussen de Central Expressway en de Seletar Expressway aan het noordelijk eindpunt van de snelweg is tussen 2013 en 2015 significant gewijzigd in verband met de aanleg van een brede parallelstructuur langs de Seletar Expressway en een directe aansluiting op het Seletar Aerospace Park. De parallelstructuur kwam in 2014 gereed, de nieuwe flyovers op de aansluiting naar het Seletar Aerospace Park openden op 28 november 2015.[1]

Referenties

Expressways in Singapore

Ayer Rajah Expressway (AYE) • Bukit Timah Expressway (BKE) • Central Expressway (CTE) • East Coast Parkway (ECP) • Kallang-Paya Lebar Expressway (KPE) • Kranji Expressway (KJE) • Marina Coastal Expressway (MCE) • North-South Expressway (NSE) • Pan Island Expressway (PIE) • Seletar Expressway (SLE) • Tampines Expressway (TPE)