Central Polk Parkway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Blank.png
-
Begin Lakeland
Einde Haines City
Lengte 42 mi
Lengte 68 km
Route

De Central Polk Parkway is een geplande tolweg in de Amerikaanse staat Florida, gelegen in Polk County in het midden van de staat. De snelweg moet een partiële ringweg van een verstedelijkt gebied rond Winter Haven gaan worden, met een geplande lengte van 68 kilometer.

Routebeschrijving

De Central Polk Parkway begint ten zuidoosten van Lakeland op een knooppunt met de State Road 570 (Central Polk Parkway) en voert eerst zuidwaarts tot de US 17 nabij het Bartow Municipal Airport, en buigt daarna naar het oosten af. De snelweg verloopt dan parallel aan State Road 60 naar Lake Wales en buigt dan naar het noordoosten af, en voert tussen Lake Wales en Waverly door en kruist er de US 27. De snelweg voert dan noordwaarts, parallel aan US 27 en ten oosten van Haines City langs. De tolweg eindigt daarna op de Interstate 4, halverwege Lakeland en Orlando.

Geschiedenis

De voorganger van de tolweg is de Heartland Parkway, een geplande tolweg die het zuidwesten van Florida (regio Fort Myers/Cape Coral) met de regio Orlando moest verbinden. Deze tolweg zou deels parallel aan de US 27 lopen vanaf Lake Wales tot I-4, vergelijkbaar met de Central Polk Parkway. Dit deel werd genoemd als het enige deel dat vanuit tolinkomsten te financieren zou zijn. Daarna is er een verlenging noordwestwaarts tot de State Route 570 bij Lakeland bijgevoegd, waardoor de haak rond Polk County ontstond.

Toekomst

De tolweg zou met 2x3 rijstroken aangelegd worden en kost naar schatting $ 1,5 miljard.[1] Polk County is een snelgroeiende regio tussen Tampa en Orlando. Het is meer een verzameling suburbs dan een duidelijk stedelijk gebied met een centrum. In de jaren '60 overschreed Polk County de grens van 200.000 inwoners, en eind jaren '80 volgde de grens van 400.000 inwoners, gevolgd door de grens van 600.000 inwoners eind jaren 2000. De tolweg werd vanaf 2008 actueel. In 2012-2013 is een intermodal overslagcentrum gebouwd nabij Wahneta, de Central Polk Parkway zou hier vlak langs lopen en de US 27 ontlasten van vrachtverkeer. In 2014 waren er 20 verkeerslichten en tientallen ongeregelde kruispunten tussen Lake Wales en I-4. De bestaande US 27 is met 2x3 rijstroken uitgerust. Op 27 januari 2016 werd de formatie van een aparte tolwegbeheerder goedgekeurd.[2]

Externe links

Referenties