Central Spine Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
34 MY.png
Central Spine Road map.png
34
Begin Karak
Einde Kota Bharu
Lengte 325 km
Route

De Central Spine Road is een expressway in Maleisië. De snelweg moet een 325 kilometer lange noord-zuidroute door het binnenland van Maleisië gaan lopen, vanaf Karak in het zuiden tot Kota Bharu in het noorden. Het is een meer substandaard uitvoering van een reguliere expressway in Maleisië en heeft daarom geen E-nummer.

Routebeschrijving

De Central Spine Road verloopt parallel aan voornamelijk de Federal Route 8, door het bergachtige en beboste binnenland van Maleisië. De weg begint bij Karak op de E8, die van Kuala Lumpur naar Kuantan aan de oostkust loopt. De weg voert dan noordwaarts en passeert door dunner bevolkt gebied, met weinig oost-west verlopende wegen. Er liggen enkele kleine stadjes op de route, maar geen grote steden. De weg voert noordwaarts tot men uiteindelijk de kustregio bij Kota Bharu bereikt.

Ontwerpstandaard

De Central Spine Road is een ongelijkvloerse weg met 2x2 rijstroken en een maximumsnelheid van 90 km/h. Het dwarsprofiel is smaller, de weg is bochtiger en de aansluitingen zijn krapper vormgegeven, hoofdzakelijk in de vorm van left in, left out-aansluitingen. Er zijn smalle of geen vluchtstroken.

Geschiedenis

De Central Spine Road is één van de weinige tolvrije snelwegen van Maleisië. Op 13 juni 2015 opende de eerste 40 kilometer tussen Padang Tengku en Merapoh over 40 kilometer voor het verkeer. Een deel van de route is rechtstreeks over de voormalige Federal Route 8 aangelegd. In 2019 openden de eerste fases van de Kota Bharu - Kuala Krai Expressway, dat ook wel het noordelijkste deel van de Central Spine Road omvat.

Toekomst

De Central Spine Road wordt in fases ontwikkeld en gefinancierd door de Maleisische overheid. De gehele route moet medio 2025 gereed zijn.[1]

Referenties