Centrumring Arnhem

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centrumring Arnhem
Blank.png
Centrumring Arnhem
Begin Sonsbeekweg
Einde Willemsplein
Lengte 3,3 km
Overzicht van Nederlandse Ringwegen
Route

Junction.svg Sonsbeekweg / Apeldoornseweg NLN784.svg → Apeldoorn; A12, A50


Sonsbeekweg

Junction.svg De la Reijstraat

VRI zwart.svg Zijpendaalseweg


Zijpendaalseweg

VRI zwart.svg Willemsplein / Sweerts de Landasstraat / Amsterdamseweg NLN224.svg → Ede


Willemsplein

VRI zwart.svg Jansbuitensingel

VRI zwart.svg Oude Stationsstraat / Stationsplein

Tunnel.svg Willemstunnel


Nieuwe Plein

VRI zwart.svg Oude Kraan

VRI zwart.svg Roermondseplein Afslagsymbool.svg Onderlangs/Eldenseweg → Oosterbeek; Nijmegen


Roermondseplein

VRI zwart.svg Weerdjesstraat


Weerdjesstraat

Junction.svg Vossenstraat

VRI zwart.svg Nieuwstraat / Trans


Trans

VRI zwart.svg Rodenburgstraat / Eusebiusplein


Eusebiusplein

Junction.svg Rijnkade


Oranjewachtstraat

Junction.svg Prinsenhof

Junction.svg Eusebiusbinnensingel

VRI zwart.svg Ooststraat / Eusebiusbuitensingel


Eusebiusbuitensingel

Rotonde.svg VRI zwart.svg Airborneplein → Nijmeegseweg/Walburgstraat/Velperbuitensingel


Velperbuitensingel

VRI zwart.svg Musislaan / Spijkerstraat

VRI zwart.svg Steenstraat/ Velperplein


Velperplein

VRI zwart.svg Ing. J.P van Muijlwijkstraat

VRI zwart.svg Jansbuitensingel / Apeldoornseweg


Jansbuitensingel

VRI zwart.svg Willemsplein

De Centrumring Arnhem is een korte ringweg die om en door het oude centrum van de stad Arnhem loopt. De ringweg heeft een lengte van circa 3 kilometer en is hiermee één van de kortste (centrum)ringwegen in Nederland. De centrumring is aangegeven door middel van "Centrumring" in zwarte tekst in wit kader op de bewegwijzering. Tevens is dit de P-route voor de diverse parkeerterreinen en garages langs de ring. De centrumring is deels éénrichtingsverkeer tegen de klok in. Opvallend is ook dat het begin- en eindpunt niet samenvallen op één punt. De Sonsbeekweg is alleen vanaf de N784 (Apeldoornseweg) stad in bewegwijzerd. Bij het volledig volgen van de bewegwijzering komt men uiteindelijk op het Willemsplein uit en niet op de kruising Apeldoornseweg/Sonsbeekweg.


Routebeschrijving

De Centrumring Arnhem bestaat uit verschillende ongenummerde gemeentelijke wegen waarbij de route deels éénrichtingsverkeer is en ook zodanig bewegwijzerd. De route begint en eindigt op het Willemsplein en is vanwege de éénrichtingsgedeelten alleen tegen de klok in volledig te berijden. Verder is de Sonsbeekweg vanaf de Apeldoornseweg (N784) in één richting bewegwijzerd als onderdeel van de centrumring.

De Sonsbeekweg komt uit op de kruising met de Zijpendaalseweg in de Transvaalbuurt, deel van de Burgemeesterswijk. Deze weg mond in zuidelijke richting dan vrijwel direct uit op het Willemsplein. Dit is een langwerpig plein waar onder andere de N224, het Stationsplein, Gele Rijdersplein en Roermondsplein op aansluiten. Ter hoogte van het Stationsplein ligt de Willemstunnel onder het plein door waar de centrumring doorheen loopt als éénrichtingsweg. Hierna volgt een klein stukje Nieuwe Plein waarna het Roermondseplein volgt. Hier takken de Onderlangs en Eldenseweg af, vroeger genummerd als N225. De Eldenseweg gaat in zuidelijke richting de rivier de Nederrijn over via de Nelson Mandelabrug. Centrum in ligt de Roermondspleinbrug, een busviaduct dat over het Roermondseplein heen gaat en aantakt op het Willemsplein. De Onderlangs loopt vanaf het Roermondsplein in een bocht naar de wijk Lombok waarna deze overgaat in de Utrechtseweg richting Oosterbeek. Het Roermondsplein takt deels ongelijkvloers aan op de Onderlangs.

De centrumring vervolgt haar weg onder de Roermondsepleinbrug door in oostelijke richting. Na het plein volgt de Weerdjesstraat, een korte straat die overgaat in eerst de Trans en vervolgens in het Eusebiusplein. De route voert hier door de buurt Weverstraat in het stadsdeel Arnhem Centrum met als laatste straat de Oranjewachtstraat. Ter hoogte van de John Frostbrug over de Nederrijn volgt de kruising met de Eusebiusbuitensingel waar de centrumring weer in noordelijke richting verder gaat langs onder andere de Spijkerbuurt in de wijk Spijkerkwartier. De singel komt uit op het Airborneplein, een groot verkeersplein bestaande uit een rotonde voor autoverkeer en binnenin verlaagd een rotonde voor langzaam verkeer. De aftakkende paden gaan onder de rijbanen voor het autoverkeer door.

Na het Airborneplein gaat de route verder over de Velperbuitensingel, een weg waarbij de rijrichtingen van elkaar zijn gescheiden door het Musispark. Hierna volgt het Velperplein. Op dit langgerekte plein sluit onder andere de Steenstraat aan en de Jansbuitensingel, het laatste deel van de centrumring. Verder kan men hier ook de Apeldoornseweg op waarover ten noorden van Arnhem de N784 loopt richting de A12 en A50. De Jansbuitensingel mondt tenslotte uit op het Willemsplein.

Kenmerken en geschiedenis per straat

Referenties