Centura București

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Centura Bucureşti)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CB RO.png
Blank.png
DN CB
Begin Bucureşti
Einde Bucureşti
Lengte 71 km
Route

Afslagsymbool.svg A1 RO.png → Piteşti

Junction.svg Chiajna / Dragomireşti-Deal

Junction.svg Rudeni

Afslagsymbool.svg Chitila

Junction.svg Mogoşoaia

Afslagsymbool.svg DN1.svg → Otopeni / Braşov

Junction.svg Tunari

Afslagsymbool.svg Voluntari

Junction.svg Moara Domnească

Afslagsymbool.svg Pantelimon

Knooppuntsymbool.svg A2 RO.png → Constanţa

Junction.svg Căţelu

Junction.svg Glina

Junction.svg Popesti-Leordeni

Junction.svg Berceni

Afslagsymbool.svg DN5.svg → Giurgiu

Afslagsymbool.svg Magurele

Afslagsymbool.svg Bragadiru

Junction.svg Olteni

Afslagsymbool.svg A1 RO.png → Piteşti

De Centura București, afgekort CB of DNCB, drumul național Centura București, is de ringweg van București (Boekarest), de hoofdstad van Roemenië. De CB is grotendeels een enkelbaans hoofdweg met ongeregelde kruispunten, verkeerslichten, rotondes en een enkele ongelijkvloerse aansluiting die op enige afstand de stad omcirkelt. De weg is 71 kilometer lang.

Routebeschrijving

De CB wordt gekenmerkt door substandaardheid, als ringweg van een stad met 2 miljoen inwoners waar al het doorgaande verkeer in Zuid-Roemenië langs moet, is de weg bijzonder slecht uitgebouwd, waarbij sommige delen amper beter zijn dan een plattelandsweg. De ringweg is grotendeels enkelbaans, met enkele 2x2-delen, met name aan de noordzijde van București. Het gros van de aansluitingen zijn ongeregelde kruispunten en VRI-kruispunten. Er zijn enkele rotondes en een incidentele ongelijkvloerse aansluiting, met name met de belangrijke radiale wegen, in elk geval met de A1 aan de westkant en de A2 aan de oostkant van de stad. De Centura București vormt een volledige ringweg. Er zijn veel erfaansluitingen en veel van de logistieke bedrijvigheid in București is aan de CB gesitueerd. De weg is ernstig overbelast met frequente files.

Geschiedenis

De CB was oorspronkelijk een districtsweg, de DJ100. Oorspronkelijk was de ringweg niet volledig, aan de noordwestzijde ontbrak een korte schakel.

Toekomst

Sinds 2007 wordt de Centura București geleidelijk opgewaardeerd. Dit is veelal een upgrade naar 2x2 rijstroken en enkele ongelijkvloerse kruisingen. De meeste upgrades vinden aan de noordring plaats. Er is geen intentie om van de CB een Autostradă te maken, dit is niet mogelijk vanwege de vele bedrijvigheid langs de weg.

Externe links

Referenties