Centura București

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN CB
Begin Bucureşti
Einde Bucureşti
Lengte 71 km
Route

→ Piteşti

Chiajna / Dragomireşti-Deal

Rudeni

Chitila

Mogoşoaia

→ Otopeni / Braşov

Tunari

Voluntari

Moara Domnească

Pantelimon

→ Constanţa

Căţelu

Glina

Popesti-Leordeni

Berceni

→ Giurgiu

Magurele

Bragadiru

Olteni

→ Piteşti

De Centura București, afgekort CB of DNCB, drum național Centura București, is de ringweg van București (Boekarest), de hoofdstad van Roemenië. De CB is grotendeels een enkelbaans hoofdweg met ongeregelde kruispunten, verkeerslichten, rotondes en een enkele ongelijkvloerse aansluiting die op enige afstand de stad omcirkelt. De weg is 71 kilometer lang.

Routebeschrijving

De CB wordt gekenmerkt door substandaardheid, als ringweg van een stad met 2 miljoen inwoners waar al het doorgaande verkeer in Zuid-Roemenië langs moet, is de weg bijzonder slecht uitgebouwd. Sommige delen zijn amper beter dan een plattelandsweg. De ringweg is grotendeels enkelbaans, met enkele 2x2-delen, met name aan de noordzijde van București. Het gros van de aansluitingen betreft ongeregelde kruispunten en VRI-kruispunten. Er zijn enkele rotondes en een incidentele ongelijkvloerse aansluiting, met name met de belangrijke radiale wegen, in elk geval met de A1 aan de westkant en de A2 aan de oostkant van de stad. De Centura București vormt een volledige ringweg. Er zijn veel erfaansluitingen en veel van de logistieke bedrijvigheid in București is aan de CB gesitueerd. De weg is ernstig overbelast met frequente files.

Geschiedenis

De ringweg is al eind 19e eeuw aangelegd als verbindingsweg tussen forten rond Boekarest die door Carol I van Roemenië zijn aangelegd in de periode 1885-1889.[1][2] Deze weg is in de loop der jaren opgewaardeerd tot wat thans de ringweg van Boekarest is.

De CB was oorspronkelijk genummerd als een districtsweg, de DJ100A.[3] Het nummer was gebaseerd op de DJ100, een secundaire weg die ook een incomplete ringweg van Boekarest vormt, door dorpen in de periferie, nog buiten de Centura București. Omstreeks 2003 is de weg omgenummerd tot de DNCB. Oorspronkelijk was de ringweg niet volledig, aan de noordwestzijde ontbrak een korte schakel tussen de DN7 bij Chitila en DN1A bij Mogoșoaia. Dit deel is in 2010 opengesteld en direct met 2x2 rijstroken aangelegd. Ook is toen meteen een flyover over de kruising met de DN7 aangelegd. In de periode 2007-2010 is een groot deel van de noordring van 2 naar 4 rijstroken verbreed tussen de DN1A bij Mogoșoaia en de DN2 bij Voluntari.

Tussen 2015 en 2018 is de westring verbreed naar 4 rijstroken tussen de A1 in het westen van Boekarest en het spoorviaduct nabij de DN7 bij Chitila. Dit deel is een mix van 2x2 rijstroken met gescheiden rijbanen en een smalle enkele rijbaan met 4 rijstroken zonder fysieke rijrichtingscheiding.

In 2013 is gestart met de verdubbeling van het noordoostelijk deel tussen de DN2 bij Voluntari en de aansluiting op de A2, maar de werkzaamheden zijn een jaar later gestaakt vanwege het faillissement van de aannemer en het contract is in 2015 ingetrokken.

Op 11 november 2022 opende een verhoogde rotonde-aansluiting met de DN6D aan de zuidwestkant van Boekarest.[4][5] Op 27 mei 2023 opende een vergelijkbare verhoogde rotonde op de aansluiting met de DN4 aan de zuidoostkant van Boekarest. Kort daarna op 25 juni 2023 een verhoogde rotonde-aansluiting met de DJ401 bij Berceni, ten zuidoosten van Boekarest.[6]

Toekomst

Er waren plannen om de hele ringweg naar minimaal 2x2 rijstroken te verbreden, maar sinds 2015 is daaraan weinig vooruitgaan geboekt. Wel heeft de bouw van de A0 als snelwegring van Boekarest een hoge prioriteit gekregen, de bouw hiervan startte in 2020. Op 5 juli 2022 is een contract gegund om 15 kilometer van de zuidwestring tussen de A1 en DN5 van 2 naar 4 rijstroken te verbreden.[7][8][9] De verbreding moet in juli 2025 gereed zijn.

Externe links

Referenties

Drumuri Naționales in Roemenië