Cernavodă Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Podul Cernavodă
link={{{nummer}}}
Overspant Donau
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.584 meter
Hoofdoverspanning 190 meter
Hoogte brugdek ?
Openstelling 21-11-1987
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Cernavodă Bridge (Roemeens: Podul Cernavodă) is een vakwerkbrug in Roemenië, gelegen in de A2 bij het stadje Cernavodă. De brug overspant één van de twee takken van de rivier de Donau en is ruim 1,5 kilometer lang.

Kenmerken

De Cernavodă Bridge is een gecombineerde spoorweg en verkeersbrug, waarbij de spoorlijn in de middenberm over een vakwerkbrug loopt en de beide rijbanen van de A2 over de buitenzijde van de brug lopen. De brug telt 2x2 rijstroken maar heeft geen vluchtstroken en bovendien geen voorziening voor langzaam verkeer. Direct ten noorden van de brug staat de imposante Anghel Saligny Bridge, een voormalige spoorbrug die buiten gebruik is. De Cernavodă Bridge is 1.584 meter lang. De brug heeft drie hoofdoverspanningen van 140, 190 en 140 meter.[1]

Geschiedenis

Tussen 1890 en 1895 werd ter plekke de Anghel Saligny Bridge gebouwd, een imposante vakwerkbrug die bij openstelling de langste brug in Europa en de derde langste ter wereld was. Deze brug is 4.088 meter lang met een vrije doorvaart van 30 meter hoogte. De hoofdoverspanning van 190 meter, destijds de grootste hoofdoverspanning van Europa. De brug opende op 25 september 1895 voor het verkeer en was een spoorbrug. De brug was enkelspoors.

In de jaren '80 van de 20e eeuw is ten zuiden van deze brug een nieuwe spoorbrug gebouwd, die in 1987 werd opengesteld.[2] Deze had ook een voorziening voor het wegverkeer. De brug had direct 2x2 rijstroken voor het wegverkeer, maar de autosnelweg eindigde direct ten oosten van de brug, verkeer ging verder over de DN22C naar Constanţa. Op 19 juli 2012 opende de eerste rijbaan van de A2 vanaf de brug verder tot Medgidia, die op 29 november dat jaar verdubbeld werd, waarmee de autosnelweg van Boekarest tot Constanţa voltooid was.

In de periode 2022-2023 vond de eerste grote renovatie van de wegbrug sinds de opening plaats.

Tol

De brug is feitelijk tolvrij, maar 15 kilometer westelijker bij Feteşti moet voor de Feteşti Bridge wel tol betaald worden. Tussen de Feteşti Bridge en de Cernavodă Bridge liggen geen aansluitingen naar andere wegen, dus feitelijk is de tol voor beide bruggen. Wel is er een ondergeschikte aansluiting naar het eiland tussen de twee takken van de Donau, maar er is geen andere manier om van het eiland af te komen dan via de bruggen.

Zie ook

Referenties

Bruggen over de Donau in Roemenië

Vidin - Calafat BridgeGiurgiu - Ruse BridgeFeteşti Bridge (A2) • Cernavodă Bridge (A2) • Giurgeni-Vadu Oii BridgeBrăila Bridge